Εχοντας λάβει το σχετικό... μήνυμα ο «Mr. Mizens» προετοίμασε την απόδρασή του χωρίς καμία ενόχληση και μέχρι το αεροδρόμιο τον συνόδευσε ο ανθυπαστυνόμος τον οποίο του είχε διαθέσει η ίδια η ΕΛ.ΑΣ.
Προειδοποιητικά «σήματα» είχαν φροντίσει να στείλουν πολιτικά πρόσωπα στον ισχυρό άνδρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκο να προετοιμάσει την απόδρασή του από τη χώρα, ενώ η ίδια η Ελληνική Αστυνομία, διά του ανθυπαστυνόμου που του είχε διαθέσει, τον πήγε στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» απ’ όπου αναχώρησε χωρίς την παραμικρή ενόχληση. Ο ίδιος ο αστυνομικός, μάλιστα, «χάθηκε» στη συνέχεια για 5-6 ημέρες...
Το πολιτικοδικαστικό σκάνδαλο της άνετης διαφυγής του Μιχάλη Χριστοφοράκου πέρυσι τον Μάιο, λίγες ώρες πριν παρουσιαστεί για να απολογηθεί στον ειδικό ανακριτή, μετά από αλλεπάλληλες προθεσμίες που είχε λάβει, γίνεται τώρα και αστυνομικό!
Με επιστολή του στον πρόεδρο της Εξεταστικής Σήφη Βαλυράκη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενημερώνει ότι ο αστυνομικός-φρουρός του Χριστοφοράκου πέρασε από Ενορκη Διοικητική Εξέταση και ήδη έχει παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ. με το ερώτημα της απόταξης.
Ο φάκελος στον εισαγγελέα
Στην ίδια επιστολή σημειώνεται ότι έχει αποσταλεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ο φάκελος και αναμένεται να ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη, χωρίς να προσδιορίζεται επακριβώς το ποινικό αδίκημα!
Το «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει σήμερα στοιχεία για το πώς στήθηκε η «απόδραση» του ισχυρού άνδρα της Siemens. Τον Μάιο του 2009 η χώρα συγκλονιζόταν από τις αποκαλύψεις για τη διακίνηση του μαύρου χρήματος της γερμανικής εταιρείας και τις μίζες σε πολιτικούς.
Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, που αντιμετώπιζε σοβαρές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, κλήθηκε από τον ανακριτή να καταθέσει.
Εμφανίστηκε την πρώτη φορά, ζήτησε διά των συνηγόρων του προθεσμία 8 ημερών να ετοιμάσει την απολογία του, εμφανίστηκε δεύτερη φορά μόλις έληξε η προθεσμία και ζήτησε νέα, την οποία και έλαβε.
Στις 21 Μαΐου 2009 η κοινή γνώμη ανέμενε τα όσα πιθανόν θα αποκάλυπτε για πολιτικά πρόσωπα που δωροδόκησε ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας.
Ομως, την ημέρα εκείνη εμφανίστηκαν στον ανακριτή οι συνήγοροί του, οι οποίοι ενημέρωσαν ότι ο Μ. Χριστοφοράκος ήταν ασθενής και ότι θα προσκόμιζαν αμέσως μετά τις σχετικές ιατρικές βεβαιώσεις.
Η αλήθεια ήταν ότι ο Χριστοφοράκος, εναντίον του οποίου δεν είχε επιβληθεί έως τότε κανένας περιοριστικός όρος, ούτε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, είχε πετάξει αεροπορικώς από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Γερμανία.
Κράτησαν μυστικό το θέμα. Στην Αστυνομία γνώριζαν ότι είχαν διαθέσει ανθυπαστυνόμο για τη φρούρησή του και χωρίς να πουν το παραμικρό άρχισαν να ερευνούν εσωτερικά το θέμα.
Ο ανθυπαστυνόμος, ο οποίος είχε ενταχθεί στην Υπηρεσία Ασφάλειας Επισήμων Ιδιωτών από τους «Ζητάδες», τους δικυκλιστές της Αμεσης Δράσης, δεν είχε εμφανιστεί στην υπηρεσία του, ως όφειλε, για πέντε με έξι ημέρες!
Οταν εμφανίστηκε, ρωτήθηκε στην υπηρεσία του τι συνέβη και σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» φέρεται να είπε:
«Ναι, εγώ συνόδευσα τον Χριστοφοράκο στο αεροδρόμιο. Δεν μου είπε ούτε πού ακριβώς πάει ούτε για ποιο λόγο. Είχε γίνει αυτό κι άλλες φορές. Απ’ ό,τι ήξερα δεν είχε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, δεν απαγορευόταν να τον συνοδεύσω εκεί που μου ζήτησε». Και ρίχνοντας το γάντι στους τότε προϊσταμένους του αναρωτήθηκε εις επήκοον πολλών συναδέλφων του:
«Αν ο Χριστοφοράκος ήταν υπόδικος, έπρεπε η υπηρεσία να του διαθέτει ακόμη αστυνομική συνοδεία-προστασία; Είχε πει κανείς να κάνω κάτι από τη στιγμή που θα ζητούσε να πάει στο αεροδρόμιο; Πώς τα ρίχνετε σε μένα;».
Εύλογα τα ερωτήματα για αυτούς που βλέπουν πίσω από την όλη ιστορία με τον ανθυπαστυνόμο, την προσπάθεια να πέσουν οι ευθύνες σε ένα όργανο της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο παραπέμπεται με το ερώτημα της απόταξης, τη στιγμή που οι ευθύνες έως τώρα αναζητούνται σε άλλους χώρους.
Η τιμωρία του
Θα αποταχθεί από την ΕΛ.ΑΣ
«Από τη στιγμή που ένας αστυνομικός βλέπει και ακούει ότι κάτι δεν πάει καλά με το πρόσωπο που του έχει ανατεθεί να φρουρεί, τότε πρέπει να αποστασιοποιείται και να ενημερώνει την υπηρεσία του κι όχι να απουσιάζει μέρες ολόκληρες και να μη δίνει σημεία ζωής», λένε παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπηρεσία του έχει κινήσει διαδικασίες για την αποβολή του από το Σώμα, με ανεπίσημο «κατηγορώ» το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε να δώσει την παραμικρή πληροφορία για τον Μ. Χριστοφοράκο για περισσότερες από 5 ημέρες.
Στον αστυνομικό κανονισμό αναφέρεται ότι αν κάποιος ένστολος απουσιάσει αδικαιολόγητα από την υπηρεσία του για πέντε συνεχείς ημέρες, τότε παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της απόταξης.
Σε περίπτωση που ζήτησε ο ίδιος ο Χριστοφοράκος τη σιωπή του αστυνομικού του για τις κινήσεις του στο κρίσιμο χρονικό διάστημα της παραμονής της εμφάνισής του να απολογηθεί, είναι δύσκολο να το πληροφορηθεί κανείς με βεβαιότητα, αφού ούτε ο ανθυπαστυνόμος το παραδέχεται, αλλά ούτε και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος θα είχε κάποιο λόγο να το πει. Και πού να το πει τώρα πια...
Το βέβαιο είναι ότι ο ανθυπαστυνόμος, που έχει εμπλακεί στο θρίλερ της απόδρασης Χριστοφοράκου, θα κληθεί και από την Εξεταστική Επιτροπή, όπου θα δεχθεί βροχή ερωτήσεων για τις ακριβείς κινήσεις του παράγοντα που φρουρούσε την προηγουμένη της απολογίας του.
Στο μεταξύ, το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, που έγινε σε βάρος του, καθαρογράφεται και εν καιρώ θα παραπεμφθεί η υπόθεσή του στο συμβούλιο με το ερώτημα της απόταξης.
Ο δε εισαγγελέας πιθανότατα, αν ασκήσει, θα ασκήσει δίωξη για παράβαση καθήκοντος κατά του αστυνομικού, που φορτώνεται τη διαφυγή του Χριστοφοράκου, στο τελικό της στάδιο. Γιατί, κατά τα άλλα, πρόσφατα κατετέθη στην Εξεταστική δικόγραφο του Γερμανού δικηγόρου του Μ. Χριστοφοράκου Στέφαν Κουρσάβε, στο οποίο αναφέρεται ότι ο πελάτης του είχε κατά κάποιο τρόπο λάβει «σήματα προειδοποίησης» ότι επίκειται η σύλληψη και προφυλάκισή του, γεγονός που τον οδήγησε στη φυγή στη Γερμανία.
Το έγγραφο αυτό δόθηκε στο γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο τον περασμένο Αύγουστο, στο πλαίσιο της υπερασπιστικής γραμμής του Χριστοφοράκου για τη μη έκδοσή του στην Ελλάδα.
Στο έγγραφο περιέχονται στοιχεία, όπως υποστήριξε ο μάρτυρας που το κατέθεσε, ότι διαμηνύθηκε από άγνωστα πρόσωπα στον «στόχο» πως υπάρχει πολιτική διάθεση επιτάχυνσης της δικαστικής διερεύνησης πριν και μετά τις ευρωεκλογές του 2009, κάτι που θα οδηγούσε σε σύλληψη και στοιχειοθέτηση κατηγοριών, που θα επέσυραν ποινές έως και ισόβιας κάθειρξης.
Τον ζήτησε ο ίδιος
Το 2004, ο τότε διευθύνων σύμβουλος και ισχυρός άνδρας της γερμανικής εταιρείας, Μιχάλης Χριστοφοράκος, ζήτησε με έγγραφό του από την Ελληνική Αστυνομία να παραχωρηθεί για την ασφάλειά του αστυνομικός, από αυτούς που αναλαμβάνουν τη φρούρηση προσωπικοτήτων που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν ζήτησε έναν οποιονδήποτε αστυνομικό, αλλά συγκεκριμένο άνδρα της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος σήμερα έχει τον βαθμό του ανθυπαστυνόμου. «Παραμένει άγνωστο ποιος τον είχε συστήσει στον Μ. Χριστοφοράκο, εκείνος είχε συμφωνήσει και η τότε φυσική και πολιτική ηγεσία ικανοποίησε το αίτημά του κατά γράμμα», λένε σήμερα αστυνομικοί που γνωρίζουν σε μεγάλο βαθμό τι συνέβη γύρω από το εν εξελίξει θρίλερ, που φέρει «αστυνομική σφραγίδα».
Το αίτημα του Χριστοφοράκου διαβιβάστηκε στην Ασφάλεια Αττικής και από εκεί στην Κρατική Ασφάλεια. Συγκεκριμένα, ο ανθυπαστυνόμος αποσπάστηκε από την ΥΚΑ 6, την υπηρεσία που υπάγεται στην Κρατική Ασφάλεια και αποκαλείται Τμήμα Ασφάλειας Επισήμων Ιδιωτών.
ΧΡ. ΚΑΡΑΒΕΛΑΣ
10 μήνες εξαφανισμένος ο έτερος κραταιός της Siemens
Αφαντος παραμένει 10 μήνες μετά τη φυγή του στο εξωτερικό ο έτερος κραταιός άνδρας της Siemens, Χρήστος Καραβέλας. Αν και πολλά έχουν ακουστεί για το πού κρύβεται ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Hellas, κανείς στην πραγματικότητα δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις φήμες.
Παρά το γεγονός ότι με συλλήψεις και προφυλακίσεις μελών της οικογένειάς του (της συζύγου και της μεγαλύτερης κόρης του) επιχειρήθηκε εκ των υστέρων να ασκηθεί πίεση προκειμένου να επιστρέψει, ο Χρήστος Καραβέλας επέλεξε τη... «σιγουριά» χώρας του εξωτερικού για να ξεφύγει από τις συνέπειες της «υπόθεσης Siemens».
Ο Χρήστος Καραβέλας την περίοδο 1990-97 διετέλεσε γενικός διευθυντής της Siemens Hellas και μαζί με τον Ηλία Γεωργίου ήταν υπεύθυνοι για τη σύμβαση 8002 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή του και κυρίως μετά, η ζωή του κ. Καραβέλα φαίνεται να αλλάζει ριζικά και ο ίδιος αποκτά «συνήθειες νεόπλουτου».
Από το σπίτι στην Καισαριανή μετακομίζει σε βίλα στην Εκάλη. Ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό και στη διαδρομή προς το αεροδρόμιο παίρνει πάντα δύο ταξί. Ενα για τον ίδιο και ένα για τις... αποσκευές γιατί δεν ήθελε ποτέ να μπαίνουν σε πορτμπαγκάζ.
Στους οδηγούς έδινε πάντα γενναίο φιλοδώρημα και όταν σε κάποια περίπτωση ελέγχθηκαν από αστυνομικούς γιατί είχαν εισπράξει περισσότερα χρήματα από όσα έγραφε το ταξίμετρο, εκείνος επιδεικτικά έβγαλε από το πορτοφόλι του περισσότερα χρήματα και τους τα έδωσε μπροστά στους αποσβολωμένους αστυνομικούς.
Μεγάλους λογαριασμούς όμως όπως φαίνεται έκανε ο Χρ. Καραβέλας όπου και αν βρισκόταν τα τελευταία χρόνια. Στην Αντίπαρο που παραθέριζε συχνά στην ιδιόκτητη έπαυλη που διαθέτει, υπάρχουν διάφορες ιστορίες μεταξύ μύθου και πραγματικότητας για τις εξόδους του πρώην στελέχους της Siemens και της παρέας του.
Σπίτια διέθετε ακόμη σε Ουρουγουάη, Πάρο, Σαντορίνη, Αράχοβα και Μύκονο.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΡΣΙΩΤΗΣ & Μ. ΨΑΡΑ από το ethnos
Με επιστολή του στον πρόεδρο της Εξεταστικής Σήφη Βαλυράκη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενημερώνει ότι ο αστυνομικός-φρουρός του Χριστοφοράκου πέρασε από Ενορκη Διοικητική Εξέταση και ήδη έχει παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΛ.ΑΣ. με το ερώτημα της απόταξης.
Ο φάκελος στον εισαγγελέα
Στην ίδια επιστολή σημειώνεται ότι έχει αποσταλεί στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών ο φάκελος και αναμένεται να ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη, χωρίς να προσδιορίζεται επακριβώς το ποινικό αδίκημα!
Το «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει σήμερα στοιχεία για το πώς στήθηκε η «απόδραση» του ισχυρού άνδρα της Siemens. Τον Μάιο του 2009 η χώρα συγκλονιζόταν από τις αποκαλύψεις για τη διακίνηση του μαύρου χρήματος της γερμανικής εταιρείας και τις μίζες σε πολιτικούς.
Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, που αντιμετώπιζε σοβαρές κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, κλήθηκε από τον ανακριτή να καταθέσει.
Εμφανίστηκε την πρώτη φορά, ζήτησε διά των συνηγόρων του προθεσμία 8 ημερών να ετοιμάσει την απολογία του, εμφανίστηκε δεύτερη φορά μόλις έληξε η προθεσμία και ζήτησε νέα, την οποία και έλαβε.
Στις 21 Μαΐου 2009 η κοινή γνώμη ανέμενε τα όσα πιθανόν θα αποκάλυπτε για πολιτικά πρόσωπα που δωροδόκησε ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας.
Ομως, την ημέρα εκείνη εμφανίστηκαν στον ανακριτή οι συνήγοροί του, οι οποίοι ενημέρωσαν ότι ο Μ. Χριστοφοράκος ήταν ασθενής και ότι θα προσκόμιζαν αμέσως μετά τις σχετικές ιατρικές βεβαιώσεις.
Η αλήθεια ήταν ότι ο Χριστοφοράκος, εναντίον του οποίου δεν είχε επιβληθεί έως τότε κανένας περιοριστικός όρος, ούτε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, είχε πετάξει αεροπορικώς από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για τη Γερμανία.
Κράτησαν μυστικό το θέμα. Στην Αστυνομία γνώριζαν ότι είχαν διαθέσει ανθυπαστυνόμο για τη φρούρησή του και χωρίς να πουν το παραμικρό άρχισαν να ερευνούν εσωτερικά το θέμα.
Ο ανθυπαστυνόμος, ο οποίος είχε ενταχθεί στην Υπηρεσία Ασφάλειας Επισήμων Ιδιωτών από τους «Ζητάδες», τους δικυκλιστές της Αμεσης Δράσης, δεν είχε εμφανιστεί στην υπηρεσία του, ως όφειλε, για πέντε με έξι ημέρες!
Οταν εμφανίστηκε, ρωτήθηκε στην υπηρεσία του τι συνέβη και σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» φέρεται να είπε:
«Ναι, εγώ συνόδευσα τον Χριστοφοράκο στο αεροδρόμιο. Δεν μου είπε ούτε πού ακριβώς πάει ούτε για ποιο λόγο. Είχε γίνει αυτό κι άλλες φορές. Απ’ ό,τι ήξερα δεν είχε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, δεν απαγορευόταν να τον συνοδεύσω εκεί που μου ζήτησε». Και ρίχνοντας το γάντι στους τότε προϊσταμένους του αναρωτήθηκε εις επήκοον πολλών συναδέλφων του:
«Αν ο Χριστοφοράκος ήταν υπόδικος, έπρεπε η υπηρεσία να του διαθέτει ακόμη αστυνομική συνοδεία-προστασία; Είχε πει κανείς να κάνω κάτι από τη στιγμή που θα ζητούσε να πάει στο αεροδρόμιο; Πώς τα ρίχνετε σε μένα;».
Εύλογα τα ερωτήματα για αυτούς που βλέπουν πίσω από την όλη ιστορία με τον ανθυπαστυνόμο, την προσπάθεια να πέσουν οι ευθύνες σε ένα όργανο της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο παραπέμπεται με το ερώτημα της απόταξης, τη στιγμή που οι ευθύνες έως τώρα αναζητούνται σε άλλους χώρους.
Η τιμωρία του
Θα αποταχθεί από την ΕΛ.ΑΣ
«Από τη στιγμή που ένας αστυνομικός βλέπει και ακούει ότι κάτι δεν πάει καλά με το πρόσωπο που του έχει ανατεθεί να φρουρεί, τότε πρέπει να αποστασιοποιείται και να ενημερώνει την υπηρεσία του κι όχι να απουσιάζει μέρες ολόκληρες και να μη δίνει σημεία ζωής», λένε παράγοντες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η υπηρεσία του έχει κινήσει διαδικασίες για την αποβολή του από το Σώμα, με ανεπίσημο «κατηγορώ» το γεγονός ότι δεν εμφανίστηκε να δώσει την παραμικρή πληροφορία για τον Μ. Χριστοφοράκο για περισσότερες από 5 ημέρες.
Στον αστυνομικό κανονισμό αναφέρεται ότι αν κάποιος ένστολος απουσιάσει αδικαιολόγητα από την υπηρεσία του για πέντε συνεχείς ημέρες, τότε παραπέμπεται στο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της απόταξης.
Σε περίπτωση που ζήτησε ο ίδιος ο Χριστοφοράκος τη σιωπή του αστυνομικού του για τις κινήσεις του στο κρίσιμο χρονικό διάστημα της παραμονής της εμφάνισής του να απολογηθεί, είναι δύσκολο να το πληροφορηθεί κανείς με βεβαιότητα, αφού ούτε ο ανθυπαστυνόμος το παραδέχεται, αλλά ούτε και ο Μιχάλης Χριστοφοράκος θα είχε κάποιο λόγο να το πει. Και πού να το πει τώρα πια...
Το βέβαιο είναι ότι ο ανθυπαστυνόμος, που έχει εμπλακεί στο θρίλερ της απόδρασης Χριστοφοράκου, θα κληθεί και από την Εξεταστική Επιτροπή, όπου θα δεχθεί βροχή ερωτήσεων για τις ακριβείς κινήσεις του παράγοντα που φρουρούσε την προηγουμένη της απολογίας του.
Στο μεταξύ, το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, που έγινε σε βάρος του, καθαρογράφεται και εν καιρώ θα παραπεμφθεί η υπόθεσή του στο συμβούλιο με το ερώτημα της απόταξης.
Ο δε εισαγγελέας πιθανότατα, αν ασκήσει, θα ασκήσει δίωξη για παράβαση καθήκοντος κατά του αστυνομικού, που φορτώνεται τη διαφυγή του Χριστοφοράκου, στο τελικό της στάδιο. Γιατί, κατά τα άλλα, πρόσφατα κατετέθη στην Εξεταστική δικόγραφο του Γερμανού δικηγόρου του Μ. Χριστοφοράκου Στέφαν Κουρσάβε, στο οποίο αναφέρεται ότι ο πελάτης του είχε κατά κάποιο τρόπο λάβει «σήματα προειδοποίησης» ότι επίκειται η σύλληψη και προφυλάκισή του, γεγονός που τον οδήγησε στη φυγή στη Γερμανία.
Το έγγραφο αυτό δόθηκε στο γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο τον περασμένο Αύγουστο, στο πλαίσιο της υπερασπιστικής γραμμής του Χριστοφοράκου για τη μη έκδοσή του στην Ελλάδα.
Στο έγγραφο περιέχονται στοιχεία, όπως υποστήριξε ο μάρτυρας που το κατέθεσε, ότι διαμηνύθηκε από άγνωστα πρόσωπα στον «στόχο» πως υπάρχει πολιτική διάθεση επιτάχυνσης της δικαστικής διερεύνησης πριν και μετά τις ευρωεκλογές του 2009, κάτι που θα οδηγούσε σε σύλληψη και στοιχειοθέτηση κατηγοριών, που θα επέσυραν ποινές έως και ισόβιας κάθειρξης.
Τον ζήτησε ο ίδιος
Το 2004, ο τότε διευθύνων σύμβουλος και ισχυρός άνδρας της γερμανικής εταιρείας, Μιχάλης Χριστοφοράκος, ζήτησε με έγγραφό του από την Ελληνική Αστυνομία να παραχωρηθεί για την ασφάλειά του αστυνομικός, από αυτούς που αναλαμβάνουν τη φρούρηση προσωπικοτήτων που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν ζήτησε έναν οποιονδήποτε αστυνομικό, αλλά συγκεκριμένο άνδρα της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος σήμερα έχει τον βαθμό του ανθυπαστυνόμου. «Παραμένει άγνωστο ποιος τον είχε συστήσει στον Μ. Χριστοφοράκο, εκείνος είχε συμφωνήσει και η τότε φυσική και πολιτική ηγεσία ικανοποίησε το αίτημά του κατά γράμμα», λένε σήμερα αστυνομικοί που γνωρίζουν σε μεγάλο βαθμό τι συνέβη γύρω από το εν εξελίξει θρίλερ, που φέρει «αστυνομική σφραγίδα».
Το αίτημα του Χριστοφοράκου διαβιβάστηκε στην Ασφάλεια Αττικής και από εκεί στην Κρατική Ασφάλεια. Συγκεκριμένα, ο ανθυπαστυνόμος αποσπάστηκε από την ΥΚΑ 6, την υπηρεσία που υπάγεται στην Κρατική Ασφάλεια και αποκαλείται Τμήμα Ασφάλειας Επισήμων Ιδιωτών.
ΧΡ. ΚΑΡΑΒΕΛΑΣ
10 μήνες εξαφανισμένος ο έτερος κραταιός της Siemens
Αφαντος παραμένει 10 μήνες μετά τη φυγή του στο εξωτερικό ο έτερος κραταιός άνδρας της Siemens, Χρήστος Καραβέλας. Αν και πολλά έχουν ακουστεί για το πού κρύβεται ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens Hellas, κανείς στην πραγματικότητα δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις φήμες.
Παρά το γεγονός ότι με συλλήψεις και προφυλακίσεις μελών της οικογένειάς του (της συζύγου και της μεγαλύτερης κόρης του) επιχειρήθηκε εκ των υστέρων να ασκηθεί πίεση προκειμένου να επιστρέψει, ο Χρήστος Καραβέλας επέλεξε τη... «σιγουριά» χώρας του εξωτερικού για να ξεφύγει από τις συνέπειες της «υπόθεσης Siemens».
Ο Χρήστος Καραβέλας την περίοδο 1990-97 διετέλεσε γενικός διευθυντής της Siemens Hellas και μαζί με τον Ηλία Γεωργίου ήταν υπεύθυνοι για τη σύμβαση 8002 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ. Λίγο πριν από τη συνταξιοδότησή του και κυρίως μετά, η ζωή του κ. Καραβέλα φαίνεται να αλλάζει ριζικά και ο ίδιος αποκτά «συνήθειες νεόπλουτου».
Από το σπίτι στην Καισαριανή μετακομίζει σε βίλα στην Εκάλη. Ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό και στη διαδρομή προς το αεροδρόμιο παίρνει πάντα δύο ταξί. Ενα για τον ίδιο και ένα για τις... αποσκευές γιατί δεν ήθελε ποτέ να μπαίνουν σε πορτμπαγκάζ.
Στους οδηγούς έδινε πάντα γενναίο φιλοδώρημα και όταν σε κάποια περίπτωση ελέγχθηκαν από αστυνομικούς γιατί είχαν εισπράξει περισσότερα χρήματα από όσα έγραφε το ταξίμετρο, εκείνος επιδεικτικά έβγαλε από το πορτοφόλι του περισσότερα χρήματα και τους τα έδωσε μπροστά στους αποσβολωμένους αστυνομικούς.
Μεγάλους λογαριασμούς όμως όπως φαίνεται έκανε ο Χρ. Καραβέλας όπου και αν βρισκόταν τα τελευταία χρόνια. Στην Αντίπαρο που παραθέριζε συχνά στην ιδιόκτητη έπαυλη που διαθέτει, υπάρχουν διάφορες ιστορίες μεταξύ μύθου και πραγματικότητας για τις εξόδους του πρώην στελέχους της Siemens και της παρέας του.
Σπίτια διέθετε ακόμη σε Ουρουγουάη, Πάρο, Σαντορίνη, Αράχοβα και Μύκονο.
ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΡΣΙΩΤΗΣ & Μ. ΨΑΡΑ από το ethnos
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου