Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Παζάρι στη σκιά του ΔΝΤ

Παζάρι μέχρις εσχάτων και εμπόδιο η επίμονη άρνηση της Γερμανίας να συμπαρασταθεί στην Ελλάδα. Διαβεβαιώσεις του προέδρου της Κομισιόν ότι είναι έτοιμος ο μηχανισμός για στήριξη της ελληνικής οικονομίας

Επιβεβαιώθηκε και χθες το αδιέξοδο στην εξεύρεση ευρωπαϊκής λύσης στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, ενώ συνεχίζεται το σκληρό παζάρι μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, με τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, να «παίζει» με την ιδέα προσφυγής στο ΔΝΤ.

Η επίμονη άρνηση της Γερμανίας να συμπαρασταθεί και να βοηθήσει την Ελλάδα να ξεπεράσει ...
την οικονομική κρίση της συνέχισε και χθες το βράδυ, μετά τη συνάντηση στις Βρυξέλλες του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και του προέδρου της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο, να συνιστά το ένα και μοναδικό εμπόδιο για την εξεύρεση μιας ευρωπαϊκής λύσης στο ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα.

Η σοβαρότητα αυτού του προβλήματος σε συνδυασμό με την ένταση της γερμανικής άρνησης για μια εποικοδομητική απάντηση στο ελληνικό αίτημα στήριξης της οικονομίας φαίνεται από το γεγονός ότι η συνάντηση Παπανδρέου - Μπαρόζο, ενώ είχε προγραμματισμένη διάρκεια μίας ώρας, κράτησε τελικά μία ώρα και πενήντα λεπτά.

Ηταν φανερό από τις δηλώσεις των δύο ηγετών ότι η προσπάθειά τους επικεντρωνόταν στην κάλυψη της αδυναμίας τους να μιλήσουν με σαφήνεια ως προς την ανυπαρξία άμεσης λύσης ευνοϊκής για την Ελλάδα.

Το μόνο στοιχείο που αφήνει ένα φωτεινό άνοιγμα στον σκοτεινό ορίζοντα είναι οι διαβεβαιώσεις του κ. Μπαρόζο ότι είναι πλέον έτοιμος ο μηχανισμός-χρηματοοικο-νομικό μέσο για τη στήριξη της Ελλάδας, αν αυτή το ζητήσει. Είναι άγνωστο όμως αν ακόμη και αυτός ο μηχανισμός θα πάρει την πολιτική έγκριση των 27 ηγετών την προσεχή Πέμπτη στο Συμβούλιο Κορυφής, κάτι που επιδιώκουν και η Ελλάδα και η Κομισιόν.

Ο κ. Μπαρόζο επαίνεσε την κυβέρνηση για τις μεγάλες προσπάθειες που έχει καταβάλει και τα σκληρά μέτρα που έχει επιβάλει, διαπιστώνοντας ότι η χώρα έχει ήδη πάρει τον δρόμο της εξυγίανσης της οικονομίας της. «Η Κομισιόν θα είναι δίπλα σου Γιώργο», του είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος επανέλαβε αρκετές φορές ότι η Ελλάδα ούτε ζήτησε ούτε ζητεί οικονομική βοήθεια από τα μέλη της Ευρωζώνης.

Ο κ. Παπανδρέου από την πλευρά του δήλωσε μεν ότι προτιμά «μία λύση στο ελληνικό πρόβλημα που να προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά αν πρόκειται να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε με τόσο υψηλά επιτόκια, δεν αποκλείουμε καμία άλλη λύση, όπως η προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ».

«Η Ελλάδα, συνέχισε ο ίδιος, έδειξε στην Κοινότητα την αξιοπιστία της με τα μέτρα που πήρε για την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματός της... Θα προτιμούσαμε η λύση να είναι μια ευρωπαϊκή λύση, ένας μηχανισμός (χρηματοδότησης) που να είναι σοβαρός. Και ελπίζουμε ότι αυτή η λύση θα υπάρξει».
Ως προς τις διαγραφόμενες προοπτικές: «Ολες οι δυνατότητες παραμένουν σήμερα ανοικτές», τόνισε ο κ. Παπανδρέου. «Η Κοινότητα και το Γιούρογκρουπ μπορούν να αντιμετωπίσουν την ελληνική περίπτωση, να ανταποκριθούν...». «Αυτή θα ήταν η καλύτερη δυνατή λύση...». Οσο για τον κ. Μπαρόζο, αυτός διαβεβαίωσε ότι «η Κομισιόν θα υποβάλει προτάσεις για τον μηχανισμό που φτιάχνουμε. Δεν πρόκειται να πούμε συγκεκριμένες ημερομηνίες, για να μην επωφεληθούν οι κερδοσκόποι». Αν εξαιρέσει κανείς τα καλά λόγια για την ύπαρξη αυτού του χρηματοδοτικού μέσου ή μηχανισμού, τίποτε από τη χθεσινή συνάντηση δεν προδικάζει κάποια ευχάριστη εξέλιξη στο ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών, στις 25 Μαρτίου. Μέχρι και την τελευταία στιγμή η Κομισιόν θα συνεχίσει τις προσπάθειες να βρεθεί έστω και... «μισή λύση...» στο ελληνικό πρόβλημα, μας είπε πηγή προσκείμενη στον πρόεδρο Μπαρόζο.

Μένουμε Ευρωζώνη
Ο Μ. Μπαρόζο προειδοποίησε ότι είναι μεν έτοιμη η Κομισιόν με τον μηχανισμό της και ότι ελπίζει πως θα τον εγκρίνουν τα κράτη-μέλη, αλλά άφησε ανοικτή την ημερομηνία πολιτικής έγκρισής του, κρατώντας έτσι σε εκκρεμότητα την προσδοκία μιας έγκρισης στο συμβούλιο κορυφής στις 25 Μαρτίου, όπου αναμένεται να γίνει πραγματική μάχη για το ζήτημα αυτό. «Δεν πρέπει να παίξει κανείς με ημερομηνίες», είπε ο ίδιος γι’ αυτό το θέμα. Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου πάντως απέκλεισε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εγκαταλείψει για τον έναν η τον άλλο λόγο την Ευρωζώνη.
Γιώργος Δαράτος απο το ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.