Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Στην τροχιά ΔΝΤ, με «μικτή βοήθεια» αλλά μόνο σε «έκτακτη ανάγκη»

Η Ελλάδα για πρώτη φορά στην ιστορία της, επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου μπαίνει επισήμως στην τροχιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να αντιμετωπίσει την οξεία οικονομική κατάστασή της.
Ο Γ. Παπανδρέου μεταξύ Βαν Ρόμπαϊ, Σαρκοζί, Θαπατέρο και Μέρκελ στη χθεσινή σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Χθες το βράδυ η κυβέρνηση αποδέχθηκε άνευ όρων το γαλλογερμανικό σχέδιο μηχανισμού οικονομικής βοήθειας προς την Αθήνα, που θα ενεργοποιηθεί όμως μόνον «σε έσχατη ανάγκη». Το σχέδιο θα περιλαμβάνει μεικτή βοήθεια υπό μορφή δανείων από χώρες-μέλη της Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θα συνοδεύεται από σκληρούς όρους διαρθρωτικών, πλέον, αλλαγών της ελληνικής οικονομίας.

Η χθεσινοβραδινή πλήρης ελληνική αποδοχή της γαλλογερμανικής λύσης στον ελληνικό οικονομικό «γόρδιο δεσμό» δεν πρόκειται να αποφέρει άμεσα χρήματα στην Αθήνα, η οποία θα εξαναγκαστεί...
τις επόμενες ημέρες να βγει για άμεσο δανεισμό στις αγορές και να αντιμετωπίσει και πάλι τους κερδοσκόπους και τα υψηλά επιτόκια. Ομως η προοπτική «ενεργοποίησης» του ευρωπαϊκού μηχανισμού δανεισμού της Ελλάδας, ενδεχομένως θα κάνει τις νευρικές διεθνείς αγορές να χαμηλώσουν κάπως τα επιτόκιά τους.

Χθες το βράδυ, μετά την ανακοίνωση της γαλλογερμανικής συμφωνίας στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, κατά την κοινή συνάντηση Μέρκελ, Σαρκοζί, Ρομπάι και Τρισέ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, σε μια πρώτη κυβερνητική αντίδραση, έσπευσε να δηλώσει ότι «το σχέδιο απόφασης μας καλύπτει πλήρως» και πρόσθεσε ότι θεωρεί πως «ο ευρωπαϊκός μηχανισμός θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία...». Χαρακτήρισε μάλιστα «αναμενόμενη την ανάμειξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου...», κάτι που μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο και πάλι στη σύνοδο κορυφής είχε πλήρως αποκλειστεί τότε από τον κ. Παπανδρέου...

Ετσι, χθες το βράδυ λειτούργησε και πάλι ο γαλλογερμανικός άξονας, με την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί να καταλήγουν μεταξύ τους σ' έναν «συμβιβασμό» για την περίπτωση της Ελλάδας, τον οποίο ανακοίνωσαν εκ των υστέρων στον Ελληνα πρωθυπουργό, που τον απεδέχθη αμέσως και πλήρως.

Ο γαλλογερμανικός συμβιβασμός για την Ελλάδα έχει χωρέσει σε μιάμιση σελίδα, στην οποία αναλύονται λεπτομερώς οι όροι που θα ισχύσουν για την Ελλάδα στην περίπτωση που θα ενεργοποιηθεί ο δανεισμός από ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ. Ο μηχανισμός αυτός όμως δεν θα ενεργοποιηθεί αμέσως, αλλα μόνον όταν η Ελλάδα περιέλθει σε κατάσταση «έ- σχατης ανάγκης», όταν δηλαδή η δανειοληπτική ικανότητά της κριθεί ανεπαρκής (σ.σ.: μια έμμεση και κομψή περιγραφή της Ελλάδας στο κατώφλι της πτώχευσης.)

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν τη μερίδα του λέοντος στα κεφάλαια για τη δανειοδότηση της Ελλάδας και δευτερεύοντος το ΔΝΤ.

Ομως, σύμφωνα με το κείμενο, ο μηχανισμός αυτός θα είναι συμπληρωματικός της χρηματοδότησης από το ΔΝΤ, ενώ τα διμερή ευρωπαϊκά δάνεια θα συνοδεύονται από ισχυρούς όρους».

Επιπλέον, οι όροι για τα δάνεια αυτά θα καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και απαιτείται ομοφωνία των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Κατ' αυτόν τον τρόπο, η Αθήνα θα πρέπει να αποδέχεται σκληρούς και ίσως εξειδικευμένους όρους, που θα αφορούν κυρίως το μεγάλο κενό στη διαρθρωτική πολιτική της χώρας, και κυριώς θα πρέπει να αποφεύγει την εμφάνιση «βέτο» από χώρα-μέλος της ευρωζώνης.

Επομένως, οι εξάμηνες σχεδόν προσπάθειες της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπίσει την οξεία οικονομική κρίση, κατέληξαν στην αποδοχή της ενεργούς εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Υπενθυμίζεται ότι μόνη της η κυβέρνηση έθετε σε δημόσιες δηλώσεις της την πιθανότητα προσφυγής στο ΔΝΤ, ώστε να «ασκηθεί πίεση» προς τους κερδοσκόπους, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση να επιδείξει την πολιτική στήριξης και αλληλεγγύης της προς την Ελλάδα. «Το περίστροφο πάνω στο τραπέζι», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όχι μόνον έμεινε πάνω στο τραπέζι, όχι μόνον οπλίστηκε, αλλά στοχεύει πλέον σταθερά -και κατόπιν συμφωνίας- μόνον προς τον κρόταφο της Αθήνας...
Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ