Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010

Προκλήσεις εσείς; Ακυρώσεις εμείς

Σκληραίνει η Αθήνα αναβάλλοντας τα ταξίδια Δρούτσα- Χρυσοχοΐδη στην Τουρκία
Σκληραίνει τη στάση της η Αθήνα λόγω των εναέριων και θαλάσσιων τουρκικών προκλήσεων των τελευταίων ημερών. Εξέφρασε ανοικτά την ενόχληση και τη δυσαρέσκειά της προς την Άγκυρα, αναβάλλοντας την προγραμματισμένη για τη Μεγάλη Τετάρτη επίσημη επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα στην Άγκυρα και τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

Με το ίδιο σκεπτικό, την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στην Άγκυρα ακύρωσε...
και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, γνωστοποίησε στην Άγκυρα ότι η επίσκεψη του κ. Δ. Δρούτσα στην Άγκυρα, η οποία είχε «κλειδώσει» για τις 31 Μαρτίου, δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων των τελευταίων ημερών. Η Αθήνα εκδήλωσε ανοικτά την ενόχλησή της στην τουρκική πλευρά και παραπέμπει την επίσκεψη σε μεταγενέστερο χρόνο, κατά πάσα πιθανότητα στα μέσα Απριλίου. Άλλωστε, λένε οι ίδιες πηγές, η επίσημη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, κατόπιν της πρόσκλησης που του έχει απευθύνει ο Γιώργος Παπανδρέου, δεν αναμένεται να πραγματοποιηθεί πριν από τις αρχές Ιουνίου.

Προβληματισμός επικρατεί τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο «Πεντάγωνο» για την τουρκική συμπεριφορά που δημιουργεί αυξημένο ρίσκο για την πρόκληση επεισοδίου στο Αιγαίο, καθώς και για την ουσία του μηνύματος που εκπέμπει η Άγκυρα σε μια περίοδο όπου και οι δύο πλευρές έχουν δηλώσει επισήμως ότι επιθυμούν τη συνεργασία και τον διάλογο.

Βενιζέλος: Επαγρύπνηση
«Δεν έχουμε εξαρτημένα ανακλαστικά, δεν τρέχουμε πίσω από τις προκλήσεις», δήλωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Αθήνα παρακολουθεί «με ιδιαίτερη προσοχή, με επαγρύπνηση, όλα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καταγράφουμε τις καταστάσεις, χωρίς ούτε να τις υποβαθμίζουμε ούτε να τις διογκώνουμε τεχνητά». Ο Ε. Βενιζέλος σημείωσε ότι η Ελλάδα στέλνει στους γείτονές της μήνυμα φιλίας και συνεργασίας, αλλά, όπως πρόσθεσε, «δεν μπορούμε να μένουμε μόνο στη ρητορεία, πρέπει να προχωρούμε και σε πράξεις και πρωτοβουλίες και αυτές μπορούν να προχωρήσουν σε σταθερό έδαφος μόνο όταν αποδεχόμαστε ορισμένα αυτονόητα και απλά πράγματα (σ.σ.: ο σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου).

«Κατασκοπευτικές παρατηρήσεις»
Εξαιρετικά επικίνδυνη χαρακτήρισε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος την κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο εσωτερικό της Τουρκίας, επισημαίνοντας ωστόσο πως η Ελλάδα θα πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ταυτόχρονα να είναι ψύχραιμη γιατί, όπως τόνισε, «δεν ωφελεί να υπερβάλλουμε, ούτε όμως και να αγνοούμε τα γεγονότα». Σχολίασε μάλιστα την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο λέγοντας πως δεν είναι διόλου αβλαβής η διέλευση της τουρκικής κορβέτας «Βafra» και επεσήμανε ότι το πλοίο δεν είχε σαφή πορεία, περιφερόταν με ανοιχτά τα ραντάρ και τις βυθομετρικές συσκευές, ερευνούσε τον χώρο και έκανε κατασκοπευτικές παρατηρήσεις.

Αποφασιστικές απαντήσεις «Τακτική είναι πλέον η εμφάνιση τουρκικών πολεμικών πλοίων στα ανοικτά του Σουνίου. Η συχνότητα αυτών των διελεύσεων, όμως, αποκτά πλέον τη δική της σημασία. Την ίδια ανησυχητική σημασία που έχει η αύξηση των τουρκικών προκλήσεων στον αέρα. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντά ακαριαία και αποφασιστικά σε αυτές τις προκλήσεις, γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτες εξελίξεις», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος του τομέα Άμυνας της Ν.Δ. Θεόφιλος Λεονταρίδης. Ενώ σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: «Μεγάλα ερωτηματικά δημιουργεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει και να υποβαθμίσει τις απανωτές τουρκικές προκλήσεις της τουρκικής κορβέτας που ενώ έπλεε για ώρες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, επιχείρησε να ελέγξει τα στοιχεία δρομολογίου εμπορικού πλοίου. Οι κλιμακούμενες προκλήσεις από την Τουρκία στο Αιγαίο και η διαμόρφωση κλίματος έντασης δεν αποκλείεται να υπηρετούν το σχέδιο ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου».


ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΡΙΣΚΟ
Προβληματισμός στην Αθήνα για την τουρκική συμπεριφορά που δημιουργεί αυξημένο ρίσκο για την πρόκληση επεισοδίου στο Αιγαίο

Πώς μπλέχτηκαν οι... γραμμές για την «Βafra» ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Λουκάς Δημάκας
ΣΕ... ΜΠΛΕΞΙΜΟ των ασύρματων καναλιών επικοινωνίας φαίνεται πως οφείλεται η αρχική εκτίμηση των ελληνικών υπηρεσιών ότι η τουρκική κορβέτα «Βafra» προχώρησε σε έλεγχο ταυτότητας, προέλευσης και προορισμού σε εμπορικό σκάφος εντός των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, στο στενό του Κάβο Ντόρο, μεταξύ Εύβοιας και Άνδρου.

Η πληροφορία περί ελέγχου του σκάφους «Αρχάγγελος» από την τουρκική κορβέτα μέσω ασυρμάτου στις 02.15 δόθηκε στον Τύπο μέσω του ΓΕΕΘΑ το πρωί της 24ης Μαρτίου. Προκάλεσε δε αίσθηση και βάρυνε για μερικές ώρες το ήδη φορτισμένο κλίμα λόγω της συνεχιζόμενης προκλητικής περιπλάνησης της κορβέτας μέχρι την Τζια, καθώς ο έλεγχος σκάφους αυτού του τύπου είναι αποκλειστικό δικαίωμα που μπορεί να ασκεί μόνο πλοίο του Λιμενικού ή του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας που έχει κυριαρχία στη συγκεκριμένη περιοχή, δηλαδή της Ελλάδας.

Ανακριβής πληροφορία
Ωστόσο, το μεσημέρι, έπειτα από δεύτερη, πιο αναλυτική και λεπτομερή ανάλυση των δεδομένων της επικοινωνίας από το Αρχηγείο Στόλου, το ΓΕΕΘΑ διευκρίνισε (12.11) ότι η αρχική πληροφορία περί ελέγχου δεν ήταν ακριβής και ότι η συνομιλία που καταγράφηκε έγινε μεταξύ του Λιμεναρχείου Ραφήνας και άλλου εμπορικού πλοίου που διέπλεε την περιοχή.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, κατά την επικοινωνία της κορβέτας με τον «Αρχάγγελο» για την προτεραιότητα περάσματος του στενού στον ασύρματο «Δίαυλο 16» συμφώνησαν να περάσουν στον «Δίαυλο 11» για να έχουν καθαρότερη συνομιλία. Η κανονιοφόρος «Κρυσταλλίδης», που παρακολουθούσε στενά την κορβέτα, πέρασε και αυτή στον «Δίαυλο 11». Εκείνη όμως την ώρα στον δίαυλο συνομιλούσε στα αγγλικά το Λιμεναρχείο Ραφήνας με άλλο πλοίο ζητώντας του στοιχεία πορείας. Το πλήρωμα του «Κρυσταλλίδης», πάντα κατά την ίδια πηγή, έδωσε το στοιχείο αυτό στο Αρχηγείο Στόλου το οποίο, χωρίς να έχει γίνει γνωστό αν το έλεγξε επαρκώς, το μεταβίβασε στο ΓΕΕΘΑ και αυτό αργότερα στα ΜΜΕ. Όταν όμως λόγω σοβαρότητος έγινε επανέλεγχος από το Αρχηγείο Στόλου, διαπιστώθηκε ότι η αρχική εκτίμηση ήταν λανθασμένη.

Ένορκη εξέταση
Για τον εντοπισμό και επιμερισμό ευθυνών ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Γ. Γιάγκος διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) η οποία περιλαμβάνει την κανονιοφόρο, το Αρχηγείο Στόλου και το Διακλαδικό Κέντρο Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ. Αρμόδιες πηγές έσπευσαν πάντως να εξηγήσουν ότι κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων η διεθνής εμπειρία λέει ότι τέτοια λάθη μπορεί να συμβούν και συμβαίνουν.
Από ΤΑ ΝΕΑ