Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Ουσιαστική στήριξη από ΕΕ

Tη δημιουργία μηχανισμού «κατά βάση ευρωπαϊκού και με συμμετοχή του ΔNT», προβλέπει η γαλλο-γερμανική συμφωνία για τη χώρα μας, που επιτεύχθηκε κυριολεκτικά στο παρά 1' της Συνόδου Kορυφής της EE
Ευρωπαϊκή λύση στο ελληνικό πρόβλημα, αλλά με συμμετοχή του ΔΝΤ, δόθηκε τελικά στο θρίλερ της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.

Στη βάση της διευθέτησης βρίσκεται ένας γαλλο-γερμανικός συμβιβασμός, που προβλέπει ένα «μαξιλάρι ασφαλείας» για την Ελλάδα με διμερή δάνεια «προθύμων» κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και συμμετοχή του ΔΝΤ κατά ένα ποσοστό, που αποτελούσε...
προϊόν σκληρής διαπραγμάτευσης ως αργά μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.

Πηγές από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για κατανομή της δανειακής στήριξης προς την Ελλάδα -όποτε και αν χρειαστεί- σε αναλογία 2 προς 1 (ΕΕ και ΔΝΤ αντιστοίχως). Ετσι, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, στη διάθεση της Ελλάδας θα βρίσκονται (αν τα ζητήσει) περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα αντλήσει σταδιακά και υπό προϋποθέσεις. Το ποσό δεν αναφέρεται στο κείμενο του σχεδίου συμφωνίας.

Κάτι τέτοιο συμφωνήθηκε να επιλεγεί ως έσχατη λύση και με αυστηρή επιτήρηση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας μας ή όποιων άλλων κρατών της Ευρωζώνης καταφύγουν σε αυτόν τον μηχανισμό, όπως επέμεινε η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ. Χέρι βοηθείας στην Ελλάδα έτεινε παράλληλα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν - Κλοντ Τρισέ, ο οποίος σε συνέντευξη στο γαλλικό δίκτυο Public Senate επέκρινε ως «πάρα πολύ κακή ιδέα» την ανάμειξη του ΔΝΤ ή άλλων εξωευρωπαϊκών θεσμών στις υποθέσεις του Eurogroup, καλώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναλάβουν εξ ολοκλήρου τις ευθύνες τους.

Ο κ. Τρισέ λύτρωσε με μια κίνηση-ματ τις ελληνικές τράπεζες ξεκαθαρίζοντας πως η ΕΚΤ θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως μέσο εγγύησης για να τις δανείζει και μέσα στο 2011, παρέχοντας ασπίδα ρευστότητας απέναντι σε υποβαθμίσεις και κερδοσκοπικά παιχνίδια των αγορών.

Σε μια ασυνήθιστα πολιτικά φορτισμένη συνέντευξη, ο «άχρωμος» Γάλλος τεχνοκράτης μίλησε σαν Ευρωπαίος πολιτικός ηγέτης της δεκαετίας του ‘70, κάνοντας έκκληση στα κράτη-μέλη «να αναβιώσουν το πνεύμα της κοινής υπόθεσης, που αποτέλεσε κίνητρο των ιδρυτικών πατέρων της παλιάς ΕΟΚ.

Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα, θα απαιτείται απόφαση του Eurogroup και θα προηγείται αξιολόγηση των συνθηκών χορήγησης κάθε ποσού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ.

Ο γαλλικός Τύπος παρουσιάζει τη συμφωνία ως γαλλο-γερμανικό συμβιβασμό, αλλά με επιβολή των όρων της Γερμανίας, ειδικά σε ό,τι αφορά την ανάμειξη του ΔΝΤ. Πριν από το δείπνο των Βαν Ρομπάι και Μπαρόζο με τους ηγέτες του Eurogroup, η Α. Μέρκελ δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα πιέσει για τον συνδυασμό «έκτακτης βοήθειας προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ και από κοινές διμερείς συμφωνίες στο πλαίσιο της ευρωζώνης, αλλά μόνο ως έσχατο καταφύγιο».

Σε μια εμφανή προσπάθεια να κατευνάσει τις φωνές στο εσωτερικό της χώρας της, αλλά και μέσα στην κυβέρνησή της (που ζητούν να μη δοθεί ούτε ένα σεντ στην Ελλάδα) κ. Μέρκελ πρόσθεσε ότι θα πιέσει την ΕΕ για μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών συνθηκών προς την κατεύθυνση ενός δημοσιονομικού μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων. Κάτι τέτοιο μεταφράζεται σε αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, συνεχή επιτήρηση των 16 κρατών-μελών της ευρωζώνης και φυσικά ευλαβική τήρηση των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας, χάριν του οποίου η ελληνική κυβέρνηση έλαβε και τα πρόσφατα, σκληρά μέτρα.

Χθες το απόγευμα υπήρξε κατ’ ιδίαν συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί και ύστερα από συνομιλία μίας ώρας κάλεσαν στην αίθουσα τον πρόεδρο της Ενωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Στα 10 τελευταία λεπτά παρέστη και ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ενημερώθηκε για την απόφαση.

Των δηλώσεων του Ελληνα πρωθυπουργού προηγήθηκε σχόλιο του κ. Πεταλωτή, ότι το σχέδιο του Eurogroup «ικανοποιεί την Ελλάδα, την καλύπτει πλήρως» και «στέλνει μήνυμα σταθερότητας», προς όλες τις κατευθύνσεις.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των διεθνών ΜΜΕ, το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg υπογραμμίζει πως «Οι ηγέτες της ΕΕ στηρίζουν τη βοήθεια από το ΔΝΤ προς την Ελλάδα εν μέσω αντιρρήσεων του Τρισέ». Το BBC κάνει λόγο για «συμφωνία σχετικά με τα χρέη της Ελλάδας», η Wall Street Journal εκτιμά πως «Η Γαλλία στηρίζει το γερμανικό σχέδιο βοήθειας», ενώ η ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times κάνει λόγο για «Σφυρηλάτηση ελληνικής συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής για την κρίση».

Tα έξι βήματα της συμφωνίας
1. H Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκαν και κατέληξαν σε συμβιβασμό για τον ρόλο της Ευρωζώνης και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο σχέδιο στήριξης.

2. Για τη συμβιβαστική λύση ενημερώνουν τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.

3. Στη σύσκεψη κλήθηκε και ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στον οποίο γνωστοποιούνται οι λεπτομέρειες της προτεινόμενης συμφω- νίας και του σχεδίου στήριξης.

4. Ανακοινώνεται ότι υπάρχει συμφωνία και συγκαλείται το Γιούρογκρουπ.

5. Στις 8.30 ώρα Ελλάδας ξεκίνησε η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής του Γιούρογκρουπ προκειμένου να οριστικοποιηθεί το σχέδιο.

6. Η Σύνοδος Κορυφής δίνει το «πράσινο φως» για το σχέδιο.


Π. ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ : Βέλη κατά της Γερμανίας
Ανοιχτά επέκρινε χθες ο Δανός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πολ Νίρουπ Ράσμουσεν, την εμμονή της Γερμανίας να επιβάλει τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σε οποιοδήποτε σχέδιο οικονομικής υποστήριξης της Ελλάδας.

«Το να μην είμαστε σε θέση να επιλύσουμε εμείς οι ίδιοι το πρόβλημα είναι μια κακή λύση», δήλωσε ο Ράσμουσεν στο περιθώριο της συνόδου των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

«Δεν λέω ότι αυτό πρέπει να αποκλειστεί. Λέω μόνο ότι εάν η μοναδική απάντηση της Ευρώπης είναι να ζητηθεί η βοήθεια του ΔΝΤ, τότε είμαστε πραγματικά κακοί», προσέθεσε. Ο κ. Ράσμουσεν εμφανίστηκε απογοητευμένος από τη στάση της Γερμανίας, που δυσανασχετεί στην ιδέα να πληρώσει για να ξεπεράσει η Ελλάδα τα προβλήματά της.

Την ίδια ώρα η κ. Βίβιαν Ρέντινγκ, εκ των αντιπροέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάλεσε χθες τη Γερμανία να δεχθεί να βοηθήσει την Ελλάδα από αλληλεγγύη, καθώς τα προβλήματα της Αθήνας θα μπορούσαν να είναι «η αρχή ενός τσουνάμι» στην Ευρώπη. «Είμαστε στην ίδια οικογένεια. Αν ένα πολύ μικρό μέλος δεν τα πηγαίνει καλά, πρέπει να το βοηθήσουμε, γιατί αν δεν το βοηθήσουμε, μπορεί να επηρεαστούν όλα τα άλλα μέλη».
Γ. Δαράτος - Γ. Παπαδάτος από το ΕΘΝΟΣ