Θα εκπίπτει πλέον μικρότερο ποσό των τόκων του στεγαστικού δανείου, γεγονός πουισοδυναμεί με πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση
Κρυφό φόρο για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους που έχουν στεγαστικό δάνειο φέρνει η περικοπή της φοροαπαλλαγής των τόκων των στεγαστικών δανείων. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει τη μείωση στο 20% της έκπτωσης από τον φόρο των τόκων των στεγαστικών δανείων για όλους τους δανειολήπτες.
Έτσι για τους περισσότερους φορολογουμένους που έχουν στεγαστικό δάνειο θα εκπίπτει πλέον από τον φόρο μικρότερο ποσό τόκων σε σχέση...
με το ισχύον καθεστώς, γεγονός που ισοδυναμεί με πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση.
Πρόκειται για επιβάρυνση που καθιστά δώρο άδωρο για τη μεγάλη αυτή κατηγορία δανειοληπτών τις μειώσεις φόρου που προκύπτουν για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα από τη νέα φορολογική κλίμακα. Μάλιστα στις επιβαρύνσεις θα πρέπει να προστεθούν και αυτές που θα προέλθουν από τις αλλαγές στον τρόπο έκπτωσης των δαπανών για τα ασφάλιστρα και τις κλασικές οικογενειακές δαπάνες όπως για υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, γυμναστήρια και εστιατόρια. Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο να εκμηδενίζεται το όποιο όφελος από τη φορολογική κλίμακα, αλλά να προκαλούνται και πρόσθετες επιβαρύνσεις.
Ειδικότερα, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να εγκριθεί στην οριστική του μορφή κατά την αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έρχονται τα πάνω κάτω στο μέτωπο των φοροαπαλλαγών, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις να απορρέουν από την απόφαση του οικονομικού επιτελείου να καθιερώσει ενιαίο συντελεστή 20% για την έκπτωση τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από τον οφειλόμενο φόρο, ανεξάρτητα από τον χρόνο λήψης του δανείου και το ύψος του. Με την αλλαγή αυτή, περισσότερο ζημιωμένοι είναι όσοι έχουν λάβει δάνειο για πρώτη κατοικία έως το 2002, καθώς μέχρι σήμερα οι τόκοι που καταβάλλουν αφαιρούνται στο σύνολό τους από το εισόδημα χωρίς όριο τετραγωνικών μέτρων ακινήτου έως το 1999 και με όριο πρώτης κατοικίας τα 120 τ.μ. για δάνεια από το 2000 έως το 2002. Παραπάνω φόρο θα πληρώσουν επίσης και όσοι πήραν στεγαστικό δάνειο από το 2009, οπότε και αυξήθηκε σε 40% το ποσοστό των τόκων που αφαιρούνται από τον φόρο. Μάλιστα η φοροαπαλλαγή αυτή είχε επεκταθεί και για δευτερεύουσες κατοικίες μέχρι 200 τ.μ.
Παράδειγμα
Ας πάρουμε το παράδειγμα ενός φορολογουμένου με ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ. Εξαιτίας της εφαρμογής της νέας φορολογικής κλίμακας, ο φόρος που οφείλει από 6.250 ευρώ (με την παλιά κλίμακα) μειώνεται κατά 50 ευρώ, στα 6.200 ευρώ.
Ο φορολογούμενος αυτός έχει λάβει ένα στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας 120 τ.μ. το 2002 και πληρώνει τόκους 3.000 ευρώ τον χρόνο. Με βάση το μέχρι σήμερα ισχύον καθεστώς, από το εισόδημά του θα αφαιρεθούν τα 3.000 ευρώ των τόκων και θα φορολογηθεί για εισόδημα 32.000 ευρώ, οφείλοντας έτσι φόρο 5.200 ευρώ.
Με το φορολογικό νομοσχέδιο όμως ορίζεται ότι οι τόκοι στεγαστικών δανείων αφαιρούνται σε ποσοστό 20% από τον φόρο που αναλογεί. Έτσι, τα 3.000 ευρώ οδηγούν σε έκπτωση φόρου 600 ευρώ, που αφαιρούνται από τον νέο φόρο (εξαιτίας της νέας κλίμακας) των 6.200 ευρώ, με αποτέλεσμα ο τελικός φόρος να διαμορφώνεται σε 5.400 ευρώ ή 200 ευρώ παραπάνω σε σχέση με τον φόρο που όφειλε προ των αλλαγών.
Επιβαρύνσεις έρχονται και για δανειολήπτες που εξυπηρετούν δάνεια τα οποία ελήφθησαν πέρυσι. Με το ισχύον καθεστώς από τον φόρο αφαιρείται το 40% των τόκων στεγαστικών δανείων κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας έως 200 τ.μ. Στην περίπτωση αυτή, ένας φορολογούμενος με εισόδημα 40.000 ευρώ ο οποίος εξαιτίας της κλίμακας δεν έχει την παραμικρή αλλαγή στον οφειλόμενο φόρο (8.000 ευρώ φόρος του αναλογούσε με την παλιά κλίμακα, 8.000 ευρώ του αναλογεί και με τη νέα) και καταβάλλει 3.000 ευρώ για τόκους στεγαστικών δανείων, με το παλαιό καθεστώς θα είχε μείωση φόρου 1.200 ευρώ, με το νέο το όφελος περιορίζεται σε 600 ευρώ.
Καμία επίπτωση
Υπάρχει και μία κατηγορία φορολογουμένων για τους οποίους οι αλλαγές δεν έχουν την παραμικρή επίπτωση. Πρόκειται για όσους έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο (έως 200.000 ευρώ) για αγορά πρώτης κατοικίας (έως 120 τ.μ.) την περίοδο 1-1-2003 έως 31-12-2008, οπότε σήμερα ισχύει έκπτωση 20% των τόκων από τον φόρο, όπως δηλαδή θα ισχύει και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αν δεν υπάρξουν αλλαγές.
«Φρένο» στα ιδιωτικά σχολεία
Φρένο βάζει το υπουργείο Παιδείας στα σχέδια μερίδας ιδιωτικών σχολείων να προχωρήσουν σε περικοπές μισθών στους εκπαιδευτικούς.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, προειδοποιεί πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του θα «σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων προς αυτήν την κατεύθυνση». Τονίζει ακόμη πως ο νόμος για την εισοδηματική πολιτική αφορά τον δημόσιο τομέα για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περικοπή αποδοχών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων».
ΔΩΡΟΝ ΑΔΩΡΟΝ
Δώρον άδωρον οι μειώσεις φόρου που προκύπτουν για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα από τη νέα φορολογική κλίμακα
Απώλειες και από ασφάλιστρα και «οικογενειακές» δαπάνες
ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ για τους φορολογούμενους αυξάνονται ακόμα περισσότερο καθώς στις αλλαγές που φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο έρχονται να προστεθούν ασφάλιστρα και «οικογενειακές» δαπάνες.
Δαπάνες ασφαλίστρων εξέπιπταν μέχρι σήμερα στο 100% από το εισόδημα για ποσό έως 1.200 ευρώ και εφεξής θα αφαιρείται το 20% από τον φόρο για ποσά έως 1.000 ευρώ για τον άγαμο και 2.000 ευρώ για τον έγγαμο. Παράλληλα, δαπάνες έως 20.000 ευρώ για δεξιώσεις γάμων, βαφτίσεων, κομμωτήρια, γυμναστήρια, ελαιοχρωματιστές, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.λπ. που οδηγούσαν σε μείωση εισοδήματος κατά 40% επί της δαπάνης, με αποτέλεσμα η μέγιστη ωφέλεια φόρου να φτάνει έως και τα 3.200 ευρώ, εφεξής θα χρησιμοποιούνται μόνο για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου, ακυρώνοντας κάθε όφελος. Έτσι, ένας φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ που καταβάλλει για τόκους στεγαστικού δανείου του 2002 ποσό 2.000 ευρώ και επιπρόσθετα δαπάνες ασφαλίστρων 1.000 ευρώ και έχει συλλέξει και αποδείξεις της παραπάνω κατηγορίας 3.000 ευρώ, θα έχει επιβάρυνση 130 ευρώ καθώς ο φόρος του από 950 ευρώ θα αυξηθεί σε 1.080 ευρώ.
Αντιδράσεις δύο ταχυτήτων από την Εκκλησία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης
ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ είναι οι αντιδράσεις της Εκκλησίας για τη φορολόγησή της: από τη μία πλευρά είναι οι «συντηρητικοί» μητροπολίτες που με δηλώσεις τους σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους για τη φορολόγηση. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι «μετριοπαθείς» ιεράρχες οι οποίοι διατυπώνουν ενστάσεις επειδή έως τώρα δεν έχει υπάρξει μία κεντρική φωνή, μία απόφαση της Συνόδου που να εκφράζει συνολικά την αντίδραση της Εκκλησίας.
Και την ίδια στιγμή δεν λείπουν και οι εσωτερικές «ιερές» κόντρες με αφορμή τη φορολόγηση της Εκκλησίας. Ενδεικτική του κλίματος είναι η αντιπαράθεση των Μητροπολιτών Μεσογαίας Νικόλαου και Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου- που ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να επιστρέψουν τους μισθούς τους για να βοηθήσουν στην οικονομική κρίση- με τον διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας (ΕΚΥΟ) κ. Αντ. Ζαμπέλη που τους κατηγόρησε για ακραίο λαϊκισμό.
Οι μητροπολίτες δεν άφησαν τον χαρακτηρισμό αναπάντητο. Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως με ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης αναφέρει πως η τακτική του κ. Ζαμπέλη «εκθέτει τον Αρχιεπίσκοπό μας και έπειτα φέρνει νέο ήθος στο Συνοδικό μας Σύστημα». Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Μεσογαίας απάντησε με ένα απόσπασμα του Μακρυγιάννη που αναφέρει την πρόθεση του στρατηγού της Επανάστασης να δοθεί ένα μέρος από τον μισθό του.
Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προκειμένου οι ιεράρχες να συζητήσουν ποια στάση θα κρατήσει η Εκκλησία για τη φορολόγησή της.
«Να υπάρξει μία κεντρική φωνή» Στο «μπλοκ» των ιεραρχών που υποστηρίζουν ότι η Εκκλησία πρέπει να διατυπώσει την άποψή της με μία ενιαία, κεντρική φωνή εντάσσεται ο Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» είπε πως «είναι ανάγκη να βγει μία κεντρική άποψη από την Ιεραρχία ή τη Σύνοδο για το θέμα της φορολόγησης». Σε ό,τι αφορά την προσωπική του άποψη, ανέφερε πως «ασφαλώς και η Εκκλησία πρέπει να συνεισφέρει- και έχει συνεισφέρει στο κράτος- στις δύσκολες ώρες. Τώρα όμως πρέπει και η Πολιτεία να δει το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και να τη φορολογήσει λογικά, με δικαιοσύνη».
Μετριοπαθή στάση κρατά ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Όπως είπε στα «ΝΕΑ», ένας διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και της Εκκλησίας «θα μπορεί να βρει μία εξορθολογιστική λύση έτσι ώστε και η Εκκλησία να φορολογηθεί και η φορολόγηση να μην έχει επιπτώσεις στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της».
«Φορολογήστε τους!»
«ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ να φορολογηθεί και η Εκκλησία», ονομάζεται το γκρουπ στο Facebook που δημιουργήθηκε από πολίτες, οι οποίοι μαζεύοντας υπογραφές, ζητούν την άμεση φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ήδη, τα μέλη του γκρουπ μέχρι αργά χθες το βράδυ έφταναν τις 90.000! Παράλληλα, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν χθες από πολίτες έξω από ναούς οι οποίοι ζητούσαν να φορολογηθεί η Εκκλησία (στη φωτό από συγκέντρωση έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών).
Πρόκειται για επιβάρυνση που καθιστά δώρο άδωρο για τη μεγάλη αυτή κατηγορία δανειοληπτών τις μειώσεις φόρου που προκύπτουν για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα από τη νέα φορολογική κλίμακα. Μάλιστα στις επιβαρύνσεις θα πρέπει να προστεθούν και αυτές που θα προέλθουν από τις αλλαγές στον τρόπο έκπτωσης των δαπανών για τα ασφάλιστρα και τις κλασικές οικογενειακές δαπάνες όπως για υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, γυμναστήρια και εστιατόρια. Το αποτέλεσμα είναι όχι μόνο να εκμηδενίζεται το όποιο όφελος από τη φορολογική κλίμακα, αλλά να προκαλούνται και πρόσθετες επιβαρύνσεις.
Ειδικότερα, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να εγκριθεί στην οριστική του μορφή κατά την αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, έρχονται τα πάνω κάτω στο μέτωπο των φοροαπαλλαγών, με τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις να απορρέουν από την απόφαση του οικονομικού επιτελείου να καθιερώσει ενιαίο συντελεστή 20% για την έκπτωση τόκων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας από τον οφειλόμενο φόρο, ανεξάρτητα από τον χρόνο λήψης του δανείου και το ύψος του. Με την αλλαγή αυτή, περισσότερο ζημιωμένοι είναι όσοι έχουν λάβει δάνειο για πρώτη κατοικία έως το 2002, καθώς μέχρι σήμερα οι τόκοι που καταβάλλουν αφαιρούνται στο σύνολό τους από το εισόδημα χωρίς όριο τετραγωνικών μέτρων ακινήτου έως το 1999 και με όριο πρώτης κατοικίας τα 120 τ.μ. για δάνεια από το 2000 έως το 2002. Παραπάνω φόρο θα πληρώσουν επίσης και όσοι πήραν στεγαστικό δάνειο από το 2009, οπότε και αυξήθηκε σε 40% το ποσοστό των τόκων που αφαιρούνται από τον φόρο. Μάλιστα η φοροαπαλλαγή αυτή είχε επεκταθεί και για δευτερεύουσες κατοικίες μέχρι 200 τ.μ.
Παράδειγμα
Ας πάρουμε το παράδειγμα ενός φορολογουμένου με ετήσιο εισόδημα 35.000 ευρώ. Εξαιτίας της εφαρμογής της νέας φορολογικής κλίμακας, ο φόρος που οφείλει από 6.250 ευρώ (με την παλιά κλίμακα) μειώνεται κατά 50 ευρώ, στα 6.200 ευρώ.
Ο φορολογούμενος αυτός έχει λάβει ένα στεγαστικό δάνειο πρώτης κατοικίας 120 τ.μ. το 2002 και πληρώνει τόκους 3.000 ευρώ τον χρόνο. Με βάση το μέχρι σήμερα ισχύον καθεστώς, από το εισόδημά του θα αφαιρεθούν τα 3.000 ευρώ των τόκων και θα φορολογηθεί για εισόδημα 32.000 ευρώ, οφείλοντας έτσι φόρο 5.200 ευρώ.
Με το φορολογικό νομοσχέδιο όμως ορίζεται ότι οι τόκοι στεγαστικών δανείων αφαιρούνται σε ποσοστό 20% από τον φόρο που αναλογεί. Έτσι, τα 3.000 ευρώ οδηγούν σε έκπτωση φόρου 600 ευρώ, που αφαιρούνται από τον νέο φόρο (εξαιτίας της νέας κλίμακας) των 6.200 ευρώ, με αποτέλεσμα ο τελικός φόρος να διαμορφώνεται σε 5.400 ευρώ ή 200 ευρώ παραπάνω σε σχέση με τον φόρο που όφειλε προ των αλλαγών.
Επιβαρύνσεις έρχονται και για δανειολήπτες που εξυπηρετούν δάνεια τα οποία ελήφθησαν πέρυσι. Με το ισχύον καθεστώς από τον φόρο αφαιρείται το 40% των τόκων στεγαστικών δανείων κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας έως 200 τ.μ. Στην περίπτωση αυτή, ένας φορολογούμενος με εισόδημα 40.000 ευρώ ο οποίος εξαιτίας της κλίμακας δεν έχει την παραμικρή αλλαγή στον οφειλόμενο φόρο (8.000 ευρώ φόρος του αναλογούσε με την παλιά κλίμακα, 8.000 ευρώ του αναλογεί και με τη νέα) και καταβάλλει 3.000 ευρώ για τόκους στεγαστικών δανείων, με το παλαιό καθεστώς θα είχε μείωση φόρου 1.200 ευρώ, με το νέο το όφελος περιορίζεται σε 600 ευρώ.
Καμία επίπτωση
Υπάρχει και μία κατηγορία φορολογουμένων για τους οποίους οι αλλαγές δεν έχουν την παραμικρή επίπτωση. Πρόκειται για όσους έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο (έως 200.000 ευρώ) για αγορά πρώτης κατοικίας (έως 120 τ.μ.) την περίοδο 1-1-2003 έως 31-12-2008, οπότε σήμερα ισχύει έκπτωση 20% των τόκων από τον φόρο, όπως δηλαδή θα ισχύει και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου αν δεν υπάρξουν αλλαγές.
«Φρένο» στα ιδιωτικά σχολεία
Φρένο βάζει το υπουργείο Παιδείας στα σχέδια μερίδας ιδιωτικών σχολείων να προχωρήσουν σε περικοπές μισθών στους εκπαιδευτικούς.
Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο Παιδείας, προειδοποιεί πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του θα «σταματήσει κάθε προσπάθεια ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων προς αυτήν την κατεύθυνση». Τονίζει ακόμη πως ο νόμος για την εισοδηματική πολιτική αφορά τον δημόσιο τομέα για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος. «Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περικοπή αποδοχών εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων».
ΔΩΡΟΝ ΑΔΩΡΟΝ
Δώρον άδωρον οι μειώσεις φόρου που προκύπτουν για χαμηλά και μεσαία εισοδήματα από τη νέα φορολογική κλίμακα
Απώλειες και από ασφάλιστρα και «οικογενειακές» δαπάνες
ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ για τους φορολογούμενους αυξάνονται ακόμα περισσότερο καθώς στις αλλαγές που φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο έρχονται να προστεθούν ασφάλιστρα και «οικογενειακές» δαπάνες.
Δαπάνες ασφαλίστρων εξέπιπταν μέχρι σήμερα στο 100% από το εισόδημα για ποσό έως 1.200 ευρώ και εφεξής θα αφαιρείται το 20% από τον φόρο για ποσά έως 1.000 ευρώ για τον άγαμο και 2.000 ευρώ για τον έγγαμο. Παράλληλα, δαπάνες έως 20.000 ευρώ για δεξιώσεις γάμων, βαφτίσεων, κομμωτήρια, γυμναστήρια, ελαιοχρωματιστές, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.λπ. που οδηγούσαν σε μείωση εισοδήματος κατά 40% επί της δαπάνης, με αποτέλεσμα η μέγιστη ωφέλεια φόρου να φτάνει έως και τα 3.200 ευρώ, εφεξής θα χρησιμοποιούνται μόνο για το «χτίσιμο» του αφορολογήτου, ακυρώνοντας κάθε όφελος. Έτσι, ένας φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ που καταβάλλει για τόκους στεγαστικού δανείου του 2002 ποσό 2.000 ευρώ και επιπρόσθετα δαπάνες ασφαλίστρων 1.000 ευρώ και έχει συλλέξει και αποδείξεις της παραπάνω κατηγορίας 3.000 ευρώ, θα έχει επιβάρυνση 130 ευρώ καθώς ο φόρος του από 950 ευρώ θα αυξηθεί σε 1.080 ευρώ.
Αντιδράσεις δύο ταχυτήτων από την Εκκλησία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Μάνος Χαραλαμπάκης
ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ είναι οι αντιδράσεις της Εκκλησίας για τη φορολόγησή της: από τη μία πλευρά είναι οι «συντηρητικοί» μητροπολίτες που με δηλώσεις τους σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους για τη φορολόγηση. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι «μετριοπαθείς» ιεράρχες οι οποίοι διατυπώνουν ενστάσεις επειδή έως τώρα δεν έχει υπάρξει μία κεντρική φωνή, μία απόφαση της Συνόδου που να εκφράζει συνολικά την αντίδραση της Εκκλησίας.
Και την ίδια στιγμή δεν λείπουν και οι εσωτερικές «ιερές» κόντρες με αφορμή τη φορολόγηση της Εκκλησίας. Ενδεικτική του κλίματος είναι η αντιπαράθεση των Μητροπολιτών Μεσογαίας Νικόλαου και Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμου- που ανακοίνωσαν ότι προτίθενται να επιστρέψουν τους μισθούς τους για να βοηθήσουν στην οικονομική κρίση- με τον διευθυντή των οικονομικών υπηρεσιών της Εκκλησίας (ΕΚΥΟ) κ. Αντ. Ζαμπέλη που τους κατηγόρησε για ακραίο λαϊκισμό.
Οι μητροπολίτες δεν άφησαν τον χαρακτηρισμό αναπάντητο. Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως με ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα της Μητρόπολης αναφέρει πως η τακτική του κ. Ζαμπέλη «εκθέτει τον Αρχιεπίσκοπό μας και έπειτα φέρνει νέο ήθος στο Συνοδικό μας Σύστημα». Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Μεσογαίας απάντησε με ένα απόσπασμα του Μακρυγιάννη που αναφέρει την πρόθεση του στρατηγού της Επανάστασης να δοθεί ένα μέρος από τον μισθό του.
Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προκειμένου οι ιεράρχες να συζητήσουν ποια στάση θα κρατήσει η Εκκλησία για τη φορολόγησή της.
«Να υπάρξει μία κεντρική φωνή» Στο «μπλοκ» των ιεραρχών που υποστηρίζουν ότι η Εκκλησία πρέπει να διατυπώσει την άποψή της με μία ενιαία, κεντρική φωνή εντάσσεται ο Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» είπε πως «είναι ανάγκη να βγει μία κεντρική άποψη από την Ιεραρχία ή τη Σύνοδο για το θέμα της φορολόγησης». Σε ό,τι αφορά την προσωπική του άποψη, ανέφερε πως «ασφαλώς και η Εκκλησία πρέπει να συνεισφέρει- και έχει συνεισφέρει στο κράτος- στις δύσκολες ώρες. Τώρα όμως πρέπει και η Πολιτεία να δει το τεράστιο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας και να τη φορολογήσει λογικά, με δικαιοσύνη».
Μετριοπαθή στάση κρατά ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος. Όπως είπε στα «ΝΕΑ», ένας διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και της Εκκλησίας «θα μπορεί να βρει μία εξορθολογιστική λύση έτσι ώστε και η Εκκλησία να φορολογηθεί και η φορολόγηση να μην έχει επιπτώσεις στο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της».
«Φορολογήστε τους!»
«ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ να φορολογηθεί και η Εκκλησία», ονομάζεται το γκρουπ στο Facebook που δημιουργήθηκε από πολίτες, οι οποίοι μαζεύοντας υπογραφές, ζητούν την άμεση φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ήδη, τα μέλη του γκρουπ μέχρι αργά χθες το βράδυ έφταναν τις 90.000! Παράλληλα, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν χθες από πολίτες έξω από ναούς οι οποίοι ζητούσαν να φορολογηθεί η Εκκλησία (στη φωτό από συγκέντρωση έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών).
Φόρος μεταβίβασης για όλο και περισσότερους αγοραστές
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης gfid@dolnet.gr ΦΟΡΟ μεταβίβασης καλούνται να πληρώσουν πλέον για την απόκτηση πρώτης κατοικίας όλο και περισσότεροι αγοραστές με βάση τα νέα αφορολόγητα όρια. «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιεύουν σήμερα πίνακα που δείχνει πόσα τετραγωνικά μέτρα σπίτι μπορεί να αγοράσει κάποιος σε διάφορες περιοχές της χώρας χωρίς να καταβάλει φόρο πρώτης κατοικίας. Από εκεί και πέρα όμως αρχίζουν οι φοροεπιβαρύνσεις.
Και αυτό διότι καταργείται το μέχρι σήμερα αφορολόγητο όριο ανεξαρτήτως αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας και για επιφάνεια μέχρι 200 τ.μ. Υπενθυμίζουμε ότι τα νέα αφορολόγητα όρια είναι έως 200.000 ευρώ για τον άγαμο και έως 250.000
ευρώ για τον έγγαμο, με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα.
Στο εξής, σε περιοχές με μέγιστη τιμή ζώνης τα 2.000 ευρώ/τ.μ. ο άγαμος μπορεί να αγοράσει σπίτι έως 100 τ.μ.
χωρίς να πληρώσει φόρο, ο έγγαμος αντίστοιχα έως 125 τ.μ. και αν ο τελευταίος έχει ένα ή δύο παιδία οι αντίστοιχες επιφάνειες φτάνουν στα 137 τ.μ. και 150 τ.μ.
Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο αυξάνεται η τιμή ζώνης μιας περιοχής, όπως φαίνεται και στον πίνακα, τόσο λιγότερα τετραγωνικά καλύπτουν τα νέα αφορολόγητα όρια.
Βέβαια ισχύει και το αντίστροφο. «Δηλαδή, σε περιοχές χαμηλού κόστους της Αττικής ή άλλων πόλεων μπορεί ο αγοραστής να έχει απαλλαγή από τον φόρο ακόμη και για αγορά πρώτης κατοικίας άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων», όπως λέει ο κ. Νίκος Στασινόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθήνας.
Από ΤΑ ΝΕΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γιώργος Φιντικάκης gfid@dolnet.gr ΦΟΡΟ μεταβίβασης καλούνται να πληρώσουν πλέον για την απόκτηση πρώτης κατοικίας όλο και περισσότεροι αγοραστές με βάση τα νέα αφορολόγητα όρια. «ΤΑ ΝΕΑ» δημοσιεύουν σήμερα πίνακα που δείχνει πόσα τετραγωνικά μέτρα σπίτι μπορεί να αγοράσει κάποιος σε διάφορες περιοχές της χώρας χωρίς να καταβάλει φόρο πρώτης κατοικίας. Από εκεί και πέρα όμως αρχίζουν οι φοροεπιβαρύνσεις.
Και αυτό διότι καταργείται το μέχρι σήμερα αφορολόγητο όριο ανεξαρτήτως αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας και για επιφάνεια μέχρι 200 τ.μ. Υπενθυμίζουμε ότι τα νέα αφορολόγητα όρια είναι έως 200.000 ευρώ για τον άγαμο και έως 250.000
ευρώ για τον έγγαμο, με προσαύξηση κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα.
Στο εξής, σε περιοχές με μέγιστη τιμή ζώνης τα 2.000 ευρώ/τ.μ. ο άγαμος μπορεί να αγοράσει σπίτι έως 100 τ.μ.
χωρίς να πληρώσει φόρο, ο έγγαμος αντίστοιχα έως 125 τ.μ. και αν ο τελευταίος έχει ένα ή δύο παιδία οι αντίστοιχες επιφάνειες φτάνουν στα 137 τ.μ. και 150 τ.μ.
Ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο αυξάνεται η τιμή ζώνης μιας περιοχής, όπως φαίνεται και στον πίνακα, τόσο λιγότερα τετραγωνικά καλύπτουν τα νέα αφορολόγητα όρια.
Βέβαια ισχύει και το αντίστροφο. «Δηλαδή, σε περιοχές χαμηλού κόστους της Αττικής ή άλλων πόλεων μπορεί ο αγοραστής να έχει απαλλαγή από τον φόρο ακόμη και για αγορά πρώτης κατοικίας άνω των 200 τετραγωνικών μέτρων», όπως λέει ο κ. Νίκος Στασινόπουλος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθήνας.
Από ΤΑ ΝΕΑ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου