Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Δεν θέλει να βάλει το χέρι στην τσέπη η Άνγκελα Μέρκελ

Σκληρό διπλωματικό παζάρι αρχίζει στο Βερολίνο
Η Ελλάδα έχει «πιάσει γερά» το θέμα, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας κυρία Άνγκελα Μέρκελ έπειτα από συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τους γερμανικούς οικονομικούς συνδέσμους στο Μόναχο, αναφερόμενη στο ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας. «Η Ελλάδα θα τα καταφέρει με τα προβλήματά της», υποστήριξε η κυρία Μέρκελ η οποία προέβη επίσης στην εκτίμηση ότι η χώρα βρίσκεται «γενικά σε καλό δρόμο».

Είναι ενδιαφέρον ότι κατά την γερμανίδα καγκελάριο, η έκδοση νέου ελληνικού ομολόγου ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ «πήγε πολύ καλά», όπως ήταν η ακριβής δήλωσή της.
Αποκωδικοποιώντας τη δήλωση αυτή αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα ότι Αθήνα και Βερολίνο εκπέμπουν σε διαφορετική συχνότητα. Για την κυρία Μερκελ σημασία έχει ότι η Ελλάδα ...
κατάφερε να δανειστεί, αφού η καγκελάριος παραγνωρίζει ότι η αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους έγινε με επιτόκια πολύ υψηλά, αν όχι ληστρικά. Συνεπώς, μπορεί εύκολα κανείς να συμπεράνει ότι για το Βερολίνο δεν τίθεται ζήτημα βοήθειας προς την Ελλάδα. Οι Γερμανοί εμμέσως υπαινίσσονται ότι πρόβλημα δεν υπάρχει διότι η Ελλάδα κατάφερε να δανειστεί. Άρα δεν υπάρχει και λόγος να προσφερουν αρωγή.

Για την ελληνική κυβέρνηση και τον κ. Παπανδρέου, το μεγάλο ζήτημα είναι η Ελλάδα να καταφέρει να δανείζεται με λογικά επιτόκια, περίπου όπως οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης με κόστος χρήματος μάξιμουμ έως το 5% και όχι με το κόστος του χρήματος στα ύψη.

Νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε στο Λουξεμβούργο για συνομιλίες με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Κατά πληροφορίες η ελληνική πλευρά αποκόμισε απλώς υποσχέσεις για πολιτική στήριξη από τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να πρέπει να περιμένουμε ότι θα χρειαστούν τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων για τη διάσωση της Ελλάδας», είχε δηλώσει το πρωί της Παρασκευής ο κ. Γιούνκερ μιλώντας σε γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό. Ο πρόεδρος του Eurogroup εκτίμησε ότι «η Ελλάδα παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εξυγίανσης». Με έμμεσο τρόπο ο κ. Γιούνερ σχεδόν είπε ότι οι στόχοι του προγράμματος σταθερότητας δεν μπορούν να επιτευχθούν, αλλά σε στυλ ήξεις αφήξεις συνέχισε ότι δεν περιμένει «ότι θα καταστεί αναγκαία η βοήθεια από το εξωτερικό. Αλλά αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί», κατέληξε. Πότε άραγε θεωρούν οι ευρωπαίοι ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να λάβει βοήθεια; Άραγε δεν οξύνει το πρόβλημα ότι η χώρα αναγκάζεται να δανειστεί με τόσο υψηλά επιτόκια;

Ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας κ. Χαρη Παμπούκη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γιώργο Πεταλωτή, το διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου πρέσβη Παρασκευόπουλο και ορισμένους στενούς συνεργάτες του έφτασε στο Βερολίνο στις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής (16.00 ώρα Ελλάδας). Στο αεροδρόμιο του Βερολίνου τον περίμενε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας ο οποίος βρίσκεται στη Γερμανία από την Τετάρτη κάνοντας λόμπινγκ και δίνοντας συνεντεύξεις σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης εξηγώντας τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός στις 17.00 τοπική ώρα συναντάται με τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) κ. Φρανκ Βάλτερ Σταινμάγιερ, και στις 18.00 (επτά ώρα Ελλάδος) ακολουθεί η συνάντησή του με την κυρία Μέρκελ. Θα ακολουθήσει και δείπνο εργασίας, μετά την ολοκλήρωση του οποίου ο κ. Παπανδρέου θα επιστρέψει στην Αθήνα.
Την Κυριακή ο πρωθυπουργός θα επιβιβαστεί εκ νέου στο κυβερνητικό αεροσκάφος, αυτή τη φορά με προορισμό το Παρίσι όπου έχει κλείσει συνάντηση με τον κ. Νικολά Σαρκοζύ και από εκεί θα ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, έπειτα από σχετική πρόσκληση του κ. Μπαράκ Ομπάμα.
Από Πρώτο Θέμα