Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

Ο... βομβαρδισμός του Βερολίνου από τον Πάγκαλο

«Εξυπηρετεί συμφέροντα η Γερμανία» καταγγέλλει
Ο Θ. Πάγκαλος έδωσε μια νέα διάσταση στην κόντρα που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η οποία απειλεί να διχάσει την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. την προσεχή Πέμπτη.
Σε παράλληλη πορεία με τους εταίρους, που τάσσονται τα τελευταία 24ωρα υπέρ της Ελλάδας και επικρίνουν τη Γερμανία που υπονομεύει την επίτευξη μιας συμφωνίας για τον μηχανισμό στήριξης χωρών της ευρωζώνης που έχουν πρόβλημα όπως σήμερα η Ελλάδα, ο κ. Πάγκαλος άφησε βαρύτατες αιχμές για τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι λειτουργεί προς όφελος διαφόρων συμφερόντων.
Μιλώντας σε συνέδριο της «Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν» στην ...
Αθήνα, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης τόνισε ότι «αυτό που είναι πραγματικά πίσω από τη γερμανική στάση, είναι ότι υπολογίζεις πως σπεκουλάροντας τα ελληνικά ομόλογα, εις βάρος του εταίρου και φίλου σου, επιτρέποντας στους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς της χώρας να συμμετέχουν σε αυτό το άθλιο παιχνίδι, κάποιοι στη Γερμανία κερδίζουν χρήματα».

Μαζικές εξαγωγές Παράλληλα άθροισε στις σκοπιμότητες που κατά την άποψή του υπηρετεί η γερμανική κυβέρνηση με τη στάση της κατά της συμφωνίας, ότι επιδιώκει να αυξήσει τις γερμανικές εξαγωγές. Είπε συγκεκριμένα ότι «από τη Γερμανία έχεις και ένα άλλο μήνυμα. Όσο ο Νότος της Ευρώπης βάλλεται, κλονίζεται και πέφτει το ευρώ, βελτιώνεται η συνθήκη μέσα από την οποία μπορούν να κάνουν μαζικές εξαγωγές προς τον τρίτο κόσμο, τον υπόλοιπο κόσμο». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε ακόμη ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταλήξει την Πέμπτη σε συμφωνία για τον μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας ή όποιας άλλης χώρας της ευρωζώνης αντιμετωπίσει στο μέλλον πρόβλημα, θα αποδειχθεί στην πράξη πλέον και με τον πιο δραματικό τρόπο ότι το ευρώ και η οικονομική και νομισματική ένωση δεν θα έχει νόημα. Συγκεκριμένα τόνισε:

«Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν ληφθεί γρήγορα απόφαση, όχι για να σωθεί η Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη, για να υπάρξει αυτό το εργαλείο, αν δεν φοβηθούν οι κερδοσκόποι ότι θα χάσουν λεφτά, τότε το ευρώ δεν θα έχει νόημα».

ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
«Αν δεν ληφθεί γρήγορα απόφαση, όχι για να σωθεί η Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη, τότε το ευρώ δεν θα έχει νόημα»

«Κρίσιμο το επόμενο 24ωρο» ΑΠΕΦΥΓΕ να σχολιάσει τις δηλώσεις Πάγκαλου η κυβέρνηση. Σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής απάντησε «δεν σχολιάζω». Στο γενικότερο πολιτικό ζήτημα πάντως, η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά τις αντιδράσεις που κλιμακώνονται από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναφορικά με την κάθετα αρνητική στάση των Γερμανών. Κυβερνητικές πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά, εμφανίζονταν εξαιρετικά επιφυλακτικές για το αν αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να αποφέρουν κάποιο αποτέλεσμα και εν προκειμένω να κάμψουν τις γερμανικές αντιρρήσεις στη συγκρότηση του μηχανισμού διάσωσης της Ελλάδας. «Καλόν είναι να περιμένουμε», ανέφεραν και πρόσθεταν ότι «το επόμενο 24ωρο είναι κρίσιμο για το τι θα προκύψει στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών». Όπως εξηγούσαν, η άποψη της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι το «ελληνικό θέμα» θα πρέπει να πάει στη Σύνοδο μόνο εφ΄ όσον εξασφαλιστεί η γερμανική συναίνεση στο σχέδιο, κάτι που θεωρείται προαπαιτούμενο για την άρση των αντιρρήσεων ορισμένων άλλων χωρών όπως η Ολλανδία και η Αυστρία, και φυσικά για την επίτευξη της συμφωνίας.

«Δανεισμός ακόμα και με υψηλά επιτόκια αν δεν έρθει η στήριξη» ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Δ. Καρανασοπούλου
ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς η διαφορά αντιλήψεων μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο- με τον οποίο συμφωνούν και αρκετοί εταίροι- και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ, οδηγεί μαθηματικά σε δύο μόνο πιθανές εκδοχές για την ελληνική υπόθεση, στη Σύνοδο Κορυφής της 25-26 Μαρτίου:

Η πρώτη είναι να μην υπάρξει απολύτως καμιά απόφαση κι απλώς να επαναληφθεί η φραστική πολιτική στήριξη της Ελλάδας, όπως έγινε στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου, αλλά και στο τελευταίο Γιουρογκρούπ. Η δεύτερη είναι να υπάρξει συμφωνία για σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας, αλλά μόνο στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση βρεθεί σε κατάσταση αδυναμίας να αντλήσει κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές- πρακτικά, δηλαδή, να βρεθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Απαιτείται ομοφωνία
Αιτία, φυσικά, είναι η στάση της κ. Μέρκελ- η οποία, ούτως ή άλλως, θα επιθυμούσε να μη συζητηθεί καν το ζήτημα- αλλά κι ο ίδιος ο τρόπος λειτουργίας της Ένωσης. Κάθε απόφαση της Συνόδου Κορυφής απαιτεί ομοφωνία- άρα, εφόσον δεν συμφωνεί η κ. Μέρκελ, δεν μπορεί να ληφθεί. Κι η Γερμανίδα καγκελάριος έχει ξεκαθαρίσει ότι τα όριά της εξαντλούνται μέχρι του σημείου να δεχθεί τον σχηματισμό ενός δανειοδοτικού μηχανισμού, κατά προτίμηση με τη συμμετοχή και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί μονάχα στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν μπορέσει να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια στις αγορές- οδηγηθεί, εν ολίγοις, σε χρεοκοπία.

Ο κ. Μπαρόζο, όμως, έχει επεξεργασθεί ένα πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, με τη σύμφωνη γνώμη μάλιστα και των συναδέλφων του στην Κομισιόν αλλά και των υπουργών Οικονομικών του Γιουρογκρούπ- περιλαμβανομένου του Γερμανού κ. Σόιμπλε- και το οποίο προβλέπει: τη χορήγηση δανείων διμερούς χαρακτήρα στην Ελλάδα εφόσον τα spreads παραμένουν σε σημείο τόσο υψηλό ώστε να κινδυνεύει ο στόχος της δημοσιονομικής εξυγίανσης, με τη συμμετοχή του Βελγίου διά της Τράπεζας Dexia, της Γαλλίας μέσω κρατικής τράπεζας και τραπεζών των γερμανικών κρατιδίων, έτσι ώστε να μη δημιουργείται συνταγματικό πρόβλημα στη Γερμανία.

15 δισ. εντός του Απριλίου
Πάντως, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση έχει πλέον αποφασίσει πως στην περίπτωση που δεν λάβει την πολυπόθητη στήριξη για δανειακή διευκόλυνση, θα βγει στις αγορές και θα δανειστεί ακόμη και με υψηλά επιτόκια- σε πρώτη φάση, 15 δισ. εντός του Απριλίου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι σε μια τέτοια περίπτωση δύο πράγματα θα πρέπει να θεωρούνται βέβαια: το ένα είναι η επίσπευση της ανακοίνωσης αφενός μεν του Ασφαλιστικού, αφετέρου δε της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και των υπηρεσιών, όπου ήδη κατά την Κομισιόν έχει σημειωθεί καθυστέρηση. Το δεύτερο είναι η συνολική επίσπευση των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και κάποιων πρόσθετων μέτρων τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση των spreads, τα οποία πήραν ακόμη πιο ανιούσα πορεία με τη συζήτηση περί ΔΝΤ.
Από ΤΑ ΝΕΑ