Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Πήρε βίζα και από τον Λευκό Οίκο

Κατάργηση της ταξιδιωτικής βίζας ανακοίνωσε ο Ομπάμα. Συμφωνία για διεθνή μάχη κατά των κερδοσκόπων. Ερχεται η ώρα για θεσμικές αλλαγές, τόνισε ο Γ. Παπανδρέου

Με διπλή επιτυχία αναχωρεί σήμερα από την Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου: πέτυχε τη συμμαχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον των κερδοσκόπων που γονάτισαν την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εξασφάλισε την κατάργηση της βίζας για τους Ελληνες πολίτες που ...
επιθυμούν να επισκεφθούν την Αμερική.

Ο κ. Παπανδρέου εξήλθε του Λευκού Οίκου μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα απόλυτα ικανοποιημένος με το περιεχόμενο των συνομιλιών του. Ο Αμερικανός ηγέτης εξέπληξε τον κ. Παπανδρέου, ανακοινώνοντας την κατάργηση της βίζας (απόφαση που θα ισχύσει σε 30 ημέρες), προσφέροντας έτσι ένα πολύτιμο δώρο στην Ελλάδα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον συνομιλητή του για την πρωτοβουλία που έλαβε ο ίδιος και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ισπανίας, που στοχεύει στην αντιμετώπιση των κερδοσκόπων. Ο κ. Παπανδρέου στοχεύει, επίσης, και στην αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές.

Μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι ζήτησε από τις ΗΠΑ να συνδράμουν, όπως είπε, σε μια κοινή κατεύθυνση με τις ευρωπαϊκές χώρες στην επόμενη σύνοδο κορυφής του G20, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Νοεμβρίου στη Σεούλ. Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι ο κ. Ομπάμα τον διαβεβαίωσε ότι θεωρεί αυτήν την πρωτοβουλία «χρήσιμη και θετική» και πρόσθεσε ότι η Αμερική θα κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση, έτσι ώστε να «μπει τάξη στις διεθνείς αγορές».

Διπλωματική πηγή δήλωσε στο «Εθνος» ότι ο πρόεδρος Ομπάμα έδειξε κατανόηση και για την οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί την Ελλάδα, αλλά και αναφορικά με τις ευρωπαϊκές προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κερδοσκοπίας. Επίσης, η εξασφάλιση της κατάργησης της βίζας θεωρείται μεγάλη επιτυχία και με δεδομένη την αντίθεση της υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο, η οποία μέχρι χθες το πρωί έθετε εμπόδια, που ξεπεράστηκαν με προσωπική απόφαση του κ. Ομπάμα. Η κατάργηση της βίζας είναι και το «δώρο» του κ. Ομπάμα προς τους ομογενείς που είχαν συρρεύσει χθες στον Λευκό Οίκο, για να εορτάσουν με τον Αμερικανό πρόεδρο την 25η Μαρτίου.

Αναφερόμενος στο θέμα αυτό, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε την κατάργηση «ψήφο εμπιστοσύνης» για την Ελλάδα και τόνισε ότι πρόκειται για θετική και ουσιαστική χειρονομία. Η ελληνική κυβέρνηση, είπε, θα δείξει αποφασιστικότητα για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να συνεργαστεί με την Αμερική και άλλες χώρες για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Συμπλήρωσε σχετικά:

«Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, μια ψήφος εμπιστοσύνης και στην ελληνική οικονομία και, βεβαίως, είναι και αυτονόητο ότι και η Ελλάδα, όπως πάντα, ανταποκρίνεται στις διεθνείς της υποχρεώσεις, συνεργάζεται, δουλεύει με όλους τους διεθνείς οργανισμούς για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας. Είναι, λοιπόν, νομίζω μια πολύ θετική χειρονομία, που δεν είναι μόνο συμβολική, αλλά είναι και ουσιαστική».

Ο Ελληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Αμερικανό πρόεδρο για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. «Τον ενημέρωσα για την αποφασιστικότητα που δείξαμε παίρνοντας δύσκολα μέτρα», είπε και αναφέρθηκε στις θεσμικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην οικονομία και σε άλλους τομείς όπως είναι η παιδεία, η υγεία και η δημόσια διοίκηση. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα εισέρχεται σε μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης και καθίσταται ανταγωνιστική και ελκυστική.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από την Αμερική. χαρακτηρίζοντας «κάθε φωνή υποστήριξης θετική, πόσω μάλλον όταν αυτή προέρχεται από τη μεγαλύτερη οικονομία και ισχυρότερη πολιτικά χώρα του κόσμου». Τόνισε ότι αναγνωρίζονται «τα δύσκολα μέτρα που παίρνουμε. Πιάνουν τόπο οι κόποι μας», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Η ατζέντα
Οι κ. Ομπάμα και Παπανδρέου συζήτησαν επίσης το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το Σκοπιανό και άλλα θέματα. Η αμερικανική πλευρά ανακοίνωσε ότι συζητήθηκε και το θέμα του Αφγανιστάν, που ενδιαφέρει προσωπικά τον πρόεδρο Ομπάμα.

Επίσης, συζητήθηκε η πρωτοβουλία της Ελλάδας για ένταξη των χωρών των δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση έως το 2014. Είναι μια εξέλιξη που ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε σταθεροποιητική για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και την επίλυση των διμερών προβλημάτων.

«Είχα την ευκαιρία», είπε, «να μιλήσω και για άλλα θέματα που αφορούν την περιοχή μας, το Κυπριακό, όπου επιβεβαίωσα τη στήριξή μου στις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια για μια δίκαιη λύση στο Κυπριακό, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει το μήνυμα και προς την Τουρκία για μια αποφασιστική βούληση στην επίλυση αυτού του προβλήματος, μέσα πάντα στα ευρωπαϊκά πλαίσια.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ανέφερα τις πρωτοβουλίες που έχω πάρει, την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Ερντογάν και βεβαίως τη βούλησή μας να αναζωογονήσουμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με στόχο πάντα να λύσουμε ζητήματα, όπως π.χ. το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Σε αυτήν την προσπάθεια έχουμε και τη στήριξη από πλευράς των Ηνωμένων Πολιτειών», τόνισε ο πρωθυπουργός.


Τι συζητήθηκε για το Κυπριακό
Χρειάζεται βούληση της Αγκυρας

Σε συνομιλία με τους Ελληνες δημοσιογράφους, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον κ. Ομπάμα, καθώς αποτελεί, όπως είπε, αναγνώριση των προσπαθειών και των θυσιών της χώρας.

Στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ συζητήθηκαν διάφορες ιδέες της αμερικανικής κυβέρνησης για το επίμαχο θέμα της κερδοσκοπίας στις αγορές. Μάλιστα ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι αμερικανικές προτάσεις θα ξεπεράσουν και αυτές των «27», για να υπάρξει μία ρύθμιση ώστε τα χρήματα των λαών να μην πηγαίνουν στράφι.

Ο κ. Παπανδρέου ανέδειξε ιδιαίτερα τη σημασία των συνομιλιών στην Κύπρο και την ανάγκη να επιδειχθεί βούληση και από την τουρκική πλευρά για λύση του προβλήματος. Είπε ακόμη ότι, μέσα στο πλαίσιο της παρουσίας μας στα Βαλκάνια ως δύναμη σταθερότητας, πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα με τα Σκόπια.

Αναφορικά με το Αφγανιστάν, είπε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να συμβάλλει στην εκπαίδευση στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού και «σύντομα θα πάρουμε και τη διοίκηση του αεροδρομίου της Καμπούλ».
Λ. Οίκος
Δεν ζήτησε βοήθεια

Ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για να ζητήσει βοήθεια από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, μετά τη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο Ομπάμα. «Είναι ένα θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκιμπς. «Πιστεύουμε ότι έχουν και διαθέτουν τις ικανότητες για να επιλύσουν το πρόβλημα αυτό», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Από το ΕΘΝΟΣ