Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Σχέδιο με σφραγίδα Σαρκοζί

Συντονισμένη δράση κατά της κερδοσκοπίας των αγορών, αλλά και στήριξη της Ελλάδας αν χρειαστεί, ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Ν. Σαρκοζί μετά τη συνάντησή του με τον Γ. Παπανδρέου.
«Αποστολή εξετελέσθη»! Με αυτή τη φράση έφυγε από το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων η ελληνική αντιπροσωπεία. Ο Γ. Παπανδρέου, στη συνάντηση που θα έχει την Τρίτη με τον Μπ. Ομπάμα, θα μεταφέρει στον Αμερικανό πρόεδρο μήνυμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ανάγκη οργανωμένης παρέμβασης της διεθνούς κοινότητας στην αγορά των ομολόγων, και πιο συγκεκριμένα στην περίφημη ασφάλιση κινδύνου στην οποία «επενδύουν» οι κερδοσκόποι.

Στις τελευταίες επαφές του στο Βερολίνο και το Παρίσι ο Ελληνας πρωθυπουργός πέτυχε να διαχωρίσει το ελληνικό πρόβλημα από...
τις κερδοσκοπικές επιθέσεις. Φαίνεται πως έπεισε τους εταίρους μας ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση αντιμετωπίζουν το ελληνικό έλλειμμα, όχι όμως και την επίθεση στο ευρώ. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την Ευρωζώνη.
«Αφησε το πιστόλι του ΔΝΤ στο τραπέζι», σύμφωνα με δική του έκφραση (για το τι σημαίνει για μία χώρα το ενδεχόμενο παρέμβασης του Ταμείου), και κατάφερε να αποτελέσει τη θρυαλλίδα για την ευρωπαϊκή συνεννόηση.

Βέβαια, ακόμη δεν έχει κριθεί τίποτα. Ν. Σαρκοζί, Ανγκ. Μέρκελ, Γ. Παπανδρέου και Ζ. Κλ. Γιούνκερ θα υπογράψουν τη δήλωση για τα λεγόμενα CDS, από εκεί και πέρα όμως η κρίσιμη στιγμή θα είναι όταν η χώρα μας θα βγει ξανά να δανειστεί. Τότε θα πρέπει η Ενωση να δείξει την αλληλεγγύη της, αν οι κερδοσκόποι επιμείνουν.

Ο Γάλλος πρόεδρος ήταν σαφής: «Στις 11 Φεβρουαρίου είχαμε πει ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα. Και αυτό έκανε. Αυτό που της ζήτησε η Ευρώπη. Είχαμε πει ότι τα κράτη-μέλη έπρεπε στη συνέχεια να πάρουν μέτρα συντονισμένα, αν αυτό ήταν απαραίτητο. Τώρα οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να είναι έτοιμες να πάρουν τα δικά τους μέτρα».

Εκανε έτσι το επόμενο, ικανό και αναγκαίο βήμα. Πέρασε από την έκφραση πολιτικής στήριξης, που αποδείχθηκε ελάχιστα αποτελεσματική, στην προαναγγελία μέτρων.

Για να το κάνει αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε δύο διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Ανγκ. Μέρκελ. Το απόγευμα του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής.

«Εγώ αναλαμβάνω τις ευθύνες μου, δημιουργήσαμε το ευρώ, το νόμισμα βασίζεται στην αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών» προσέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος και δήλωσε πως κατανοεί τους δισταγμούς της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Ο Ν. Σαρκοζί αποκάλυψε ότι η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κ. Λαγκάρντ, ετοιμάζει την εισήγησή της στο Εκοφίν και απευθύνθηκε στη γαλλική κοινή γνώμη: «Λέω στους Γάλλους ότι είναι συμφέρον όλων μας» τόνισε και άφησε ένα υπονοούμενο για «τράπεζες στην άλλη όχθη του Ατλαντικού που γνωρίζουν την έλλειψη της Ευρώπης». Αρνήθηκε, όμως, να γίνει πιο αναλυτικός, λέγοντας πως «όταν υπάρχει κερδοσκοπία δεν πρέπει να ανακοινώσουμε σήμερα ποιο θα είναι το επόμενο βήμα».

Αποφασισμένοι
«Τα μέτρα υπάρχουν, είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι» διεμήνυσε. «Δεν υποψιάζομαι κανέναν, ούτε τις ΗΠΑ, είναι θέμα λογικής» συνέχισε. «Η λογική και η συνοχή εκεί με οδηγούν».

«Δεν μπορεί η κερδοσκοπία να απορροφά αποτέλεσμα μέτρων» είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τελικά θα αναλάβει τις ευθύνες της. Εκλεισε με μία προσωπική αναφορά. «Ολη μου τη ζωή πολέμησα για μια πολιτική Ευρώπη. Το ενιαίο νόμισμα έχει συνέπειες, όσο πιο νωρίς το πούμε τόσο πιο γρήγορα θα λύσουμε τα προβλήματα» ήταν το δικό του μήνυμα προς τους εταίρους μας.

«Ελπίζω η κρίση της δικής μου χώρας να συμβάλει σε μια πιο οργανωμένη, συστηματικά ισχυρή Ευρωζώνη. Με ισχυρή οικονομική διακυβέρνηση» δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα «να αντιμετωπίσουμε άμεσα οποιαδήποτε επίθεση στην Ελλάδα».

«Συμφωνήσαμε σε κοινή δράση. Θα εκδηλωθεί σύντομα» προσέθεσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η άμεση λύση θα είναι η ευρωπαϊκή εγγύηση των ελληνικών ομολόγων ή η αγορά τους από ευρωπαϊκές τράπεζες. Σε δεύτερο χρόνο θα συζητηθούν το ευρω-ομόλογο και η δημιουργία ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου.

«Θέλουμε ευρωπαϊκή λύση, δεν είναι επιλογή μας να πάμε στο ΔΝΤ» επανέλαβε ο Γ. Παπανδρέου και επισήμανε πως «μετά τις συναντήσεις με Μέρκελ και Νικολά διαμορφώνεται η πολιτική βούληση και πιο συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα δανειοδότησης, αν υπάρξει».

«Η Ελλάδα δεν ζητάει χρήματα, ζητάμε να μπορούμε να δανειζόμαστε με ανάλογους όρους, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης» ήταν το δικό του μήνυμα και απέρριψε τη λογική επιπλέον μέτρων λέγοντας ότι έχει έρθει η ώρα της ανάπτυξης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ: Γιάννης Αντύπας από το ΕΘΝΟΣ