Με αυξήσεις στη φορολογία και δραστικότερες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, ακόμη και απολύσεις στο Δημόσιο επιχειρεί η κυβέρνηση να βρει άλλα 4,8 δισ. ευρώ μέσα στο 2010
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται ο 13ος και 14ος μισθός, η επιβολή φόρου 29% στα είδη πολυτελείας, η μείωση του αφορολόγητου ορίου για όλους τους φορολογούμενους και το χαμήλωμα του πήχη για το αφορολόγητο στα ακίνητα και στα αυτοκίνητα, ενώ έχουν κλειδώσει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα, αλκοολούχα ποτά και τσιγάρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες στις πυρετώδεις διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου για τα νέα μέτρα τίθεται πλέον ανοιχτά θέμα περικοπής ή ακόμη και πλήρους κατάργησης των επιδομάτων του Πάσχα και αδείας και του δώρου των Χριστουγέννων, ενώ διατυπώνεται και πρόταση ετεροχρονισμένης καταβολής τους μέσω της χορήγησης στους δημοσίους υπαλλήλους πενταετών ομολόγων αντί ρευστού.
Επιπρόσθετα εξετάζεται το ενδεχόμενο να μη δοθεί ούτε η αύξηση της ...
ωρίμανσης στους δημοσίους υπαλλήλους, να επιβληθεί περαιτέρω περικοπή κατά 10% στα επιδόματα, να καταργηθούν οι έκτακτες αποζημιώσεις για έξοδα κίνησης και υπερωρίες και να γίνουν απολύσεις συμβασιούχων ακόμη και εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε φορείς και οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.
Στο ίδιο πλαίσιο και με στόχο την εξοικονόμηση πόρων από την περιστολή των κρατικών δαπανών καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις στις ΔΕΚΟ και παγώνουν οι μισθοί στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα όχι μόνο για φέτος αλλά και για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ στελέχη του οικονομικού επιτελείου βλέπουν με θετικό βλέμμα την πρόταση των κοινοτικών επιτηρητών για περικοπές στις συντάξεις πάνω από ένα ορισμένο ύψος με θέσπιση ανώτατου πλαφόν στο ύψος των αποδοχών για τους ήδη συνταξιούχους.
Στο μέτωπο της φορολογίας και με πυξίδα την αναζήτηση πρόσθετων εσόδων προκρίνεται η επιβολή φόρου 29% σε είδη πολυτελείας όπως κοσμήματα, πούρα κ.ά. και επανασχεδιάζονται βασικές πτυχές του νέου φορολογικού που αφορούν τα κλιμάκια και τους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος και ακινήτων, στις φοροαπαλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης
Η αύξηση του ΦΠΑ
Πέραν των παραπάνω και μετά τις υποδείξεις των κοινοτικών προωθείται η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 9% στο 11% και από το 19% στο 21% με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή ή και κατάργηση του ειδικού χαμηλού συντελεστή που ισχύει για ορισμένα αγαθά και τουριστικές περιοχές της χώρας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει αποκλεισθεί και η πρόταση για καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 15%, αν και διατυπώνονται σοβαρές ενστάσεις καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγάλο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά που θα μετατάσσονταν από το 9% στο 15%. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με μελέτη των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας σε περίπτωση που εφαρμοζόνταν ένα τέτοιο μέτρο οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων θα ήταν της τάξης του 5,5%.
Πάντως και η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ θα πυροδοτήσει αυξήσεις τιμών σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες και θα πλήξει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα
Τα σενάρια για τον 13ο και 14ο μισθό
Για τον 13ο και 14ο μισθό εξετάζονται τρία σενάρια:
1. Να περικοπούν κατά 20% έως 50% αρχής γενομένης από το δώρο του Πάσχα και το επίδομα της άδειας.
2. Να ανασταλεί η καταβολή τους τουλάχιστον για φέτος.
3. Αντί ρευστού να πληρωθούν με ομόλογα του Δημοσίου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών το επικρατέστερο σενάριο είναι να ανασταλεί τουλάχιστον για φέτος η καταβολή του δώρου του Πάσχα και του επιδόματος αδείας, ενώ για την τύχη του δώρου των Χριστουγέννων δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση. Επιπρόσθετα εξετάζεται το ενδεχόμενο να μη δοθεί ούτε η αύξηση της ωρίμανσης στους δημοσίους υπαλλήλους, να επιβληθεί περαιτέρω περικοπή κατά 10% στα επιδόματα και να γίνουν απολύσεις συμβασιούχων ακόμη και εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε φορείς και οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν. Στο ίδιο πλαίσιο και με στόχο την εξοικονόμηση πόρων από την περιστολή των κρατικών δαπανών καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις στις ΔΕΚΟ και παγώνουν οι μισθοί στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα όχι μόνο για φέτος αλλά και για τα επόμενα δύο χρόνια.
Αύξηση ΕΦΚ
Αντιδρούν οι βενζινοπώλες
Την αντίθεσή της με την προοπτική νέας αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα εκφράζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος και αναφέρει ότι θα δώσει τελειωτικό χτύπημα στην κατανάλωση, η τιμή των καυσίμων θα γίνει από τις ακριβότερες της ΕΕ και το αποτέλεσμα θα είναι η υπονόμευση κάθε προοπτικής ανάπτυξης, η αύξηση των τιμών πολλών ειδών και υπηρεσιών και η υπονόμευση της βιωσιμότητας πολλών επιχειρήσεων που εξαρτώνται από την ενέργεια, τις μεταφορές, την καύση κ.λπ. «Τα πρατήρια, που ήδη έχουν υποστεί μια μείωση της κατανάλωσης το 2009 που υπολογίζεται στο 20%, θα βρεθούν, σε σημαντικό βαθμό, προ του φάσματος του κλεισίματος» επισημαίνει η Ομοσπονδία.
Η αναπροσαρμογή της φορολογίας θα επιφέρει αύξηση κατά ένα περίπου ευρώ ανά φιάλη στα αλκοολούχα ποτά, ενώ στα τσιγάρα η τιμή αναμένεται να αυξηθεί κατά 20-50 λεπτά το πακέτο, ανάλογα με τη μάρκα. Το νέο πακέτο μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα είναι απόδοσης από 2 μέχρι 2,5 δισ. ευρώ και θα απέχει από τις επιταγές των Κοινοτικών που ζητούν πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6-4,8 δισ. ευρώ καθώς, όπως δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Ελλάδα πιστεύει ότι το πακέτο των 2-2,5 δισ. ευρώ θα είναι αρκετό για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο 2010.
Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι κοινοτικοί αξιωματούχοι «μας λένε πως τα υφιστάμενα μέτρα θα μειώσουν το έλλειμμα μόνο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Ασκούν έντονες πιέσεις για άλλο ένα πακέτο μέτρων ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ».
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Ποια μέτρα βρίσκονται προ των πυλών του νέου συστήματος
Εκτός από την επιβολή φόρου 29% σε είδη πολυτελείας, μεταξύ άλλων εξετάζονται:
Αφορολόγητο
Μείωση του γενικού αφορολόγητου ορίου στα 10.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που είναι σήμερα για όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίοι κ.ά.)
Κλιμάκια και συντελεστές
Αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές καθώς και ψαλίδισμα ακόμη και κατάργηση των εκπτώσεων δαπανών έτσι ώστε οι επιβαρύνσεις να αρχίζουν από τα 30.000 ευρώ και πάνω αντί από τα 40.000 ευρώ που προβλέπει το αρχικό σχέδιο
Τεκμήρια διαβίωσης
Κατάργηση όλων των υφιστάμενων εξαιρέσεων από τα τεκμήρια διαβίωσης που αφορούν πρώτη κατοικία,εξοχικά, οικιακούς βοηθούς, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.ά. και καθιέρωση νέων αυξημένων τεκμηρίων στα οποία θα περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες για αγορά αγαθών και παροχή υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία και οι πιστωτικές κάρτες
Ακίνητα και αυτοκίνητα
Επιβολή της ειδικής εισφοράς σε αυτοκίνητα κάτω από τα 1.929 κυβικά που είναι σήμερα. Η σχετική πρόταση θέτει τον πήχη στα 1.800 κυβικά, το αφορολόγητο όριο για την απαλλαγή των ακινήτων από τον νέο φόρο να μειωθεί από τα 400.000 ευρώ στα 300.000 ευρώ και το ίδιο όριο να ισχύσει και για την αγορά πρώτης κατοικίας. Εναλλακτικά αντί του περιορισμού του αφορολόγητου ορίου προτείνονται μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων εντός των επόμενων μηνών και εξομοίωσή τους με τις εμπορικές μέχρι το τέλος του 2011.
Αύξηση στους συντελεστές του ΦΠΑ
Προωθείται η αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες των συντελεστών του ΦΠΑ από το 9% στο 11% και από το 19% στο 21% με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή ή και κατάργηση του ειδικού χαμηλού συντελεστή που ισχύει για ορισμένα αγαθά και τουριστικές περιοχές της χώρας. Επιπλέον, δεν έχει αποκλειστεί η πρόταση για καθιέρωση ενιαίου συντελεστή της τάξης του 15%.
Ειδικοί φόροι σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα
Τα άλλα φοροεισπρακτικά μέτρα που έχουν κλειδώσει καθ’ υπόδειξη των Βρυξελλών είναι η αύξηση μέχρι και 30% των ειδικών φόρων κατανάλωσης στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, καθώς και στα ποτά και τα τσιγάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει νέα αύξηση 15%-20% της φορολογίας στα υγρά καύσιμα και το φυσικό αέριο, πράγμα που θα έχει σαν αποτέλεσμα η λιανική τιμή της βενζίνης να ακριβύνει κατά περίπου 7 λεπτά το λίτρο.
Σύμφωνα με πηγή από το υπουργείο Οικονομικών, έχουν ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες προκειμένου να πειστούν για το εφικτό των κυβερνητικών στόχων και να «ελαφρύνουν» τη συνταγή των επώδυνων μέτρων που εισηγούνται.
Περικοπές σε μισθούς πολιτικών
Στο... απυρόβλητο δήμαρχοι και νομάρχες
Μπορεί το υπουργείο Εσωτερικών να προχωρά στην κατάργηση 1.500 και πλέον δημοτικών επιχειρήσεων, αλλά οι δημοτικοί και νομαρχιακοί άρχοντες έχουν μείνει -μέχρι στιγμής- στο... απυρόβλητο των περικοπών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε δημοσίως και πρώτος την πρόθεσή του περί μείωσης του μισθού του, ενώ λίγο πριν ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε προβεί στην ανακοίνωση της απόφασής του για μείωση των αποδοχών του ιδίου και των μελών του υπουργικού συμβουλίου. Τη σκυτάλη έλαβε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος και προχώρησε στη μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων.
Αλώβητοι...
Οι μόνοι που μέχρι στιγμής εξακολουθούν να εισπράττουν... αλώβητο το ποσόν της αποζημίωσής τους είναι οι δημοτικοί και νομαρχιακοί άρχοντες. Δήμαρχοι, νομάρχες, δημοτικοί και νομαρχιακοί, τοπικοί σύμβουλοι και των αυτοδιοικητικών ενώσεων.
Και αυτό γιατί δεν έχει γίνει ακόμη η αναγκαία «ανατροπή», η οποία όπως επιβάλλεται θα έπρεπε αρχικά να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και εν συνεχεία να γνωστοποιηθεί, π.χ. στον δήμαρχο μέσω εγκυκλίου. Συγκεκριμένα και βάσει της παρ.2α. Αρθρου 136 «Εξοδα Παράστασης» του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, οι δήμαρχοι, οι πρόεδροι κοινοτήτων, οι αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων και οι αντιπρόεδροι κοινοτήτων δικαιούνται εξόδων παράστασης που καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών, ανάλογα με τα τακτικά έσοδα που πραγματοποιούν οι αντίστοιχοι δήμοι και κοινότητες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του υπουργού, εκδίδεται τρεις μήνες πριν από την έναρξη κάθε οικονομικού έτους, ύστερα από γνώμη του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι σε δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο των 10.000 ο δήμαρχος μπορεί να λαμβάνει αυξημένα έξοδα παράστασης έως 20%.
Με μια πρώτη «ανάγνωση» -και σύμφωνα με πληροφορίες- φαίνεται καθαρά ότι η συνολική δαπάνη εις βάρος των προϋπολογισμών των Δήμων και Κοινοτήτων φτάνει (συνολικά για τους ΟΤΑ α’ βαθμού) το ποσό των περίπου 106.056.400 ευρώ ετησίως.
Καμία αλλαγή δεν έχει επίσης γίνει στις ισχύουσες προβλέψεις για τις αποδοχές και τα έξοδα των ΝΠΔΔ και των Συνδέσμων Δήμων και Κοινοτήτων. Και εκεί τα κονδύλια δεν έχουν φτάσει ακόμη στο... μαχαίρι των περικοπών. Ετσι εκτιμάται ότι το ποσό των περίπου 41.620.000 ευρώ ετησίως αφορά τη συνολική δαπάνη για τα ΝΠΔΔ της αυτοδιοίκησης και τους διάφορους Συνδέσμους.
Η ίδια «εικόνα» επικρατεί και για τους νομάρχες και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Η συνολική δαπάνη φτάνει ετησίως περίπου τα 19.000.000 ευρώ. Ωστόσο, είναι αναγκαία η εξής διευκρίνιση:
Ο κάθε νομάρχης, για όσο χρόνο έχει αυτή την ιδιότητα, λαμβάνει το σύνολο των αποδοχών που προβλέπονταν κάθε φορά για τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων (μέχρι τις νέες αποφάσεις οι γ.γ. ελάμβαναν ακαθάριστα 6.248 ευρώ). Το ποσό αυτό έχει βεβαίως τροποποιηθεί, μετά την κυβερνητική απόφαση για την περικοπή των μισθών των γενικών γραμματέων και των επικεφαλής οργανισμών.
Ενστάσεις
Ετοιμάζουν αλλαγές τα αρμόδια υπουργεία
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το όλο θέμα, που εμφανίζει τους δημάρχους και τους νομάρχες να αποτελούν «εξαίρεση» στο κύμα των περικοπών λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ήδη φτάσει ως αίτημα στα αρμόδια υπουργεία. Στελέχη άλλωστε του κυβερνώντος κόμματος, που μετατράπηκαν σε αποδέκτες αρνητικών σχολίων, σκέφτονται να προβούν σε σχετικές πρωτοβουλίες. «Το 2010 είναι έτος εκλογών και αλλαγών στον χώρο της αυτοδιοίκησης, με στόχο τον εξορθολογισμό των δαπανών και διαφάνεια παντού» λέει χαρακτηριστικά δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει συνάδελφός του που να γνωρίζει που θα διαφωνήσει με τις όποιες αλλαγές, τη στιγμή που όλοι οι πολίτες σφίγγουν το ζωνάρι»...
Φ. ΓΙΩΤΑΚΗ - Κ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ από το ethnos
Στο ίδιο πλαίσιο και με στόχο την εξοικονόμηση πόρων από την περιστολή των κρατικών δαπανών καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις στις ΔΕΚΟ και παγώνουν οι μισθοί στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα όχι μόνο για φέτος αλλά και για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ στελέχη του οικονομικού επιτελείου βλέπουν με θετικό βλέμμα την πρόταση των κοινοτικών επιτηρητών για περικοπές στις συντάξεις πάνω από ένα ορισμένο ύψος με θέσπιση ανώτατου πλαφόν στο ύψος των αποδοχών για τους ήδη συνταξιούχους.
Στο μέτωπο της φορολογίας και με πυξίδα την αναζήτηση πρόσθετων εσόδων προκρίνεται η επιβολή φόρου 29% σε είδη πολυτελείας όπως κοσμήματα, πούρα κ.ά. και επανασχεδιάζονται βασικές πτυχές του νέου φορολογικού που αφορούν τα κλιμάκια και τους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος και ακινήτων, στις φοροαπαλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης
Η αύξηση του ΦΠΑ
Πέραν των παραπάνω και μετά τις υποδείξεις των κοινοτικών προωθείται η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 9% στο 11% και από το 19% στο 21% με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή ή και κατάργηση του ειδικού χαμηλού συντελεστή που ισχύει για ορισμένα αγαθά και τουριστικές περιοχές της χώρας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει αποκλεισθεί και η πρόταση για καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 15%, αν και διατυπώνονται σοβαρές ενστάσεις καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγάλο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά που θα μετατάσσονταν από το 9% στο 15%. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με μελέτη των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας σε περίπτωση που εφαρμοζόνταν ένα τέτοιο μέτρο οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων θα ήταν της τάξης του 5,5%.
Πάντως και η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ θα πυροδοτήσει αυξήσεις τιμών σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες και θα πλήξει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα
Τα σενάρια για τον 13ο και 14ο μισθό
Για τον 13ο και 14ο μισθό εξετάζονται τρία σενάρια:
1. Να περικοπούν κατά 20% έως 50% αρχής γενομένης από το δώρο του Πάσχα και το επίδομα της άδειας.
2. Να ανασταλεί η καταβολή τους τουλάχιστον για φέτος.
3. Αντί ρευστού να πληρωθούν με ομόλογα του Δημοσίου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών το επικρατέστερο σενάριο είναι να ανασταλεί τουλάχιστον για φέτος η καταβολή του δώρου του Πάσχα και του επιδόματος αδείας, ενώ για την τύχη του δώρου των Χριστουγέννων δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση. Επιπρόσθετα εξετάζεται το ενδεχόμενο να μη δοθεί ούτε η αύξηση της ωρίμανσης στους δημοσίους υπαλλήλους, να επιβληθεί περαιτέρω περικοπή κατά 10% στα επιδόματα και να γίνουν απολύσεις συμβασιούχων ακόμη και εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε φορείς και οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν. Στο ίδιο πλαίσιο και με στόχο την εξοικονόμηση πόρων από την περιστολή των κρατικών δαπανών καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις στις ΔΕΚΟ και παγώνουν οι μισθοί στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα όχι μόνο για φέτος αλλά και για τα επόμενα δύο χρόνια.
Αύξηση ΕΦΚ
Αντιδρούν οι βενζινοπώλες
Την αντίθεσή της με την προοπτική νέας αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα εκφράζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος και αναφέρει ότι θα δώσει τελειωτικό χτύπημα στην κατανάλωση, η τιμή των καυσίμων θα γίνει από τις ακριβότερες της ΕΕ και το αποτέλεσμα θα είναι η υπονόμευση κάθε προοπτικής ανάπτυξης, η αύξηση των τιμών πολλών ειδών και υπηρεσιών και η υπονόμευση της βιωσιμότητας πολλών επιχειρήσεων που εξαρτώνται από την ενέργεια, τις μεταφορές, την καύση κ.λπ. «Τα πρατήρια, που ήδη έχουν υποστεί μια μείωση της κατανάλωσης το 2009 που υπολογίζεται στο 20%, θα βρεθούν, σε σημαντικό βαθμό, προ του φάσματος του κλεισίματος» επισημαίνει η Ομοσπονδία.
Η αναπροσαρμογή της φορολογίας θα επιφέρει αύξηση κατά ένα περίπου ευρώ ανά φιάλη στα αλκοολούχα ποτά, ενώ στα τσιγάρα η τιμή αναμένεται να αυξηθεί κατά 20-50 λεπτά το πακέτο, ανάλογα με τη μάρκα. Το νέο πακέτο μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα είναι απόδοσης από 2 μέχρι 2,5 δισ. ευρώ και θα απέχει από τις επιταγές των Κοινοτικών που ζητούν πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6-4,8 δισ. ευρώ καθώς, όπως δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Ελλάδα πιστεύει ότι το πακέτο των 2-2,5 δισ. ευρώ θα είναι αρκετό για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο 2010.
Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι κοινοτικοί αξιωματούχοι «μας λένε πως τα υφιστάμενα μέτρα θα μειώσουν το έλλειμμα μόνο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Ασκούν έντονες πιέσεις για άλλο ένα πακέτο μέτρων ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ».
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Ποια μέτρα βρίσκονται προ των πυλών του νέου συστήματος
Εκτός από την επιβολή φόρου 29% σε είδη πολυτελείας, μεταξύ άλλων εξετάζονται:
Αφορολόγητο
Μείωση του γενικού αφορολόγητου ορίου στα 10.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που είναι σήμερα για όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίοι κ.ά.)
Κλιμάκια και συντελεστές
Αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές καθώς και ψαλίδισμα ακόμη και κατάργηση των εκπτώσεων δαπανών έτσι ώστε οι επιβαρύνσεις να αρχίζουν από τα 30.000 ευρώ και πάνω αντί από τα 40.000 ευρώ που προβλέπει το αρχικό σχέδιο
Τεκμήρια διαβίωσης
Κατάργηση όλων των υφιστάμενων εξαιρέσεων από τα τεκμήρια διαβίωσης που αφορούν πρώτη κατοικία,εξοχικά, οικιακούς βοηθούς, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.ά. και καθιέρωση νέων αυξημένων τεκμηρίων στα οποία θα περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες για αγορά αγαθών και παροχή υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία και οι πιστωτικές κάρτες
Ακίνητα και αυτοκίνητα
Επιβολή της ειδικής εισφοράς σε αυτοκίνητα κάτω από τα 1.929 κυβικά που είναι σήμερα. Η σχετική πρόταση θέτει τον πήχη στα 1.800 κυβικά, το αφορολόγητο όριο για την απαλλαγή των ακινήτων από τον νέο φόρο να μειωθεί από τα 400.000 ευρώ στα 300.000 ευρώ και το ίδιο όριο να ισχύσει και για την αγορά πρώτης κατοικίας. Εναλλακτικά αντί του περιορισμού του αφορολόγητου ορίου προτείνονται μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων εντός των επόμενων μηνών και εξομοίωσή τους με τις εμπορικές μέχρι το τέλος του 2011.
Αύξηση στους συντελεστές του ΦΠΑ
Προωθείται η αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες των συντελεστών του ΦΠΑ από το 9% στο 11% και από το 19% στο 21% με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή ή και κατάργηση του ειδικού χαμηλού συντελεστή που ισχύει για ορισμένα αγαθά και τουριστικές περιοχές της χώρας. Επιπλέον, δεν έχει αποκλειστεί η πρόταση για καθιέρωση ενιαίου συντελεστή της τάξης του 15%.
Ειδικοί φόροι σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα
Τα άλλα φοροεισπρακτικά μέτρα που έχουν κλειδώσει καθ’ υπόδειξη των Βρυξελλών είναι η αύξηση μέχρι και 30% των ειδικών φόρων κατανάλωσης στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, καθώς και στα ποτά και τα τσιγάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει νέα αύξηση 15%-20% της φορολογίας στα υγρά καύσιμα και το φυσικό αέριο, πράγμα που θα έχει σαν αποτέλεσμα η λιανική τιμή της βενζίνης να ακριβύνει κατά περίπου 7 λεπτά το λίτρο.
Σύμφωνα με πηγή από το υπουργείο Οικονομικών, έχουν ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες προκειμένου να πειστούν για το εφικτό των κυβερνητικών στόχων και να «ελαφρύνουν» τη συνταγή των επώδυνων μέτρων που εισηγούνται.
Περικοπές σε μισθούς πολιτικών
Στο... απυρόβλητο δήμαρχοι και νομάρχες
Μπορεί το υπουργείο Εσωτερικών να προχωρά στην κατάργηση 1.500 και πλέον δημοτικών επιχειρήσεων, αλλά οι δημοτικοί και νομαρχιακοί άρχοντες έχουν μείνει -μέχρι στιγμής- στο... απυρόβλητο των περικοπών.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε δημοσίως και πρώτος την πρόθεσή του περί μείωσης του μισθού του, ενώ λίγο πριν ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε προβεί στην ανακοίνωση της απόφασής του για μείωση των αποδοχών του ιδίου και των μελών του υπουργικού συμβουλίου. Τη σκυτάλη έλαβε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος και προχώρησε στη μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων.
Αλώβητοι...
Οι μόνοι που μέχρι στιγμής εξακολουθούν να εισπράττουν... αλώβητο το ποσόν της αποζημίωσής τους είναι οι δημοτικοί και νομαρχιακοί άρχοντες. Δήμαρχοι, νομάρχες, δημοτικοί και νομαρχιακοί, τοπικοί σύμβουλοι και των αυτοδιοικητικών ενώσεων.
Και αυτό γιατί δεν έχει γίνει ακόμη η αναγκαία «ανατροπή», η οποία όπως επιβάλλεται θα έπρεπε αρχικά να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και εν συνεχεία να γνωστοποιηθεί, π.χ. στον δήμαρχο μέσω εγκυκλίου. Συγκεκριμένα και βάσει της παρ.2α. Αρθρου 136 «Εξοδα Παράστασης» του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, οι δήμαρχοι, οι πρόεδροι κοινοτήτων, οι αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων και οι αντιπρόεδροι κοινοτήτων δικαιούνται εξόδων παράστασης που καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών, ανάλογα με τα τακτικά έσοδα που πραγματοποιούν οι αντίστοιχοι δήμοι και κοινότητες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του υπουργού, εκδίδεται τρεις μήνες πριν από την έναρξη κάθε οικονομικού έτους, ύστερα από γνώμη του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι σε δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο των 10.000 ο δήμαρχος μπορεί να λαμβάνει αυξημένα έξοδα παράστασης έως 20%.
Με μια πρώτη «ανάγνωση» -και σύμφωνα με πληροφορίες- φαίνεται καθαρά ότι η συνολική δαπάνη εις βάρος των προϋπολογισμών των Δήμων και Κοινοτήτων φτάνει (συνολικά για τους ΟΤΑ α’ βαθμού) το ποσό των περίπου 106.056.400 ευρώ ετησίως.
Καμία αλλαγή δεν έχει επίσης γίνει στις ισχύουσες προβλέψεις για τις αποδοχές και τα έξοδα των ΝΠΔΔ και των Συνδέσμων Δήμων και Κοινοτήτων. Και εκεί τα κονδύλια δεν έχουν φτάσει ακόμη στο... μαχαίρι των περικοπών. Ετσι εκτιμάται ότι το ποσό των περίπου 41.620.000 ευρώ ετησίως αφορά τη συνολική δαπάνη για τα ΝΠΔΔ της αυτοδιοίκησης και τους διάφορους Συνδέσμους.
Η ίδια «εικόνα» επικρατεί και για τους νομάρχες και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Η συνολική δαπάνη φτάνει ετησίως περίπου τα 19.000.000 ευρώ. Ωστόσο, είναι αναγκαία η εξής διευκρίνιση:
Ο κάθε νομάρχης, για όσο χρόνο έχει αυτή την ιδιότητα, λαμβάνει το σύνολο των αποδοχών που προβλέπονταν κάθε φορά για τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων (μέχρι τις νέες αποφάσεις οι γ.γ. ελάμβαναν ακαθάριστα 6.248 ευρώ). Το ποσό αυτό έχει βεβαίως τροποποιηθεί, μετά την κυβερνητική απόφαση για την περικοπή των μισθών των γενικών γραμματέων και των επικεφαλής οργανισμών.
Ενστάσεις
Ετοιμάζουν αλλαγές τα αρμόδια υπουργεία
Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το όλο θέμα, που εμφανίζει τους δημάρχους και τους νομάρχες να αποτελούν «εξαίρεση» στο κύμα των περικοπών λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ήδη φτάσει ως αίτημα στα αρμόδια υπουργεία. Στελέχη άλλωστε του κυβερνώντος κόμματος, που μετατράπηκαν σε αποδέκτες αρνητικών σχολίων, σκέφτονται να προβούν σε σχετικές πρωτοβουλίες. «Το 2010 είναι έτος εκλογών και αλλαγών στον χώρο της αυτοδιοίκησης, με στόχο τον εξορθολογισμό των δαπανών και διαφάνεια παντού» λέει χαρακτηριστικά δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει συνάδελφός του που να γνωρίζει που θα διαφωνήσει με τις όποιες αλλαγές, τη στιγμή που όλοι οι πολίτες σφίγγουν το ζωνάρι»...
Φ. ΓΙΩΤΑΚΗ - Κ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ από το ethnos
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.