Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Μέρκελ, Σαρκοζί ζητούν αγορά αεροσκαφών

«Πράσινο φως» για συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων για τα οποία έχουν ήδη αναληφθεί δεσμεύσεις δόθηκε χθες, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλου, του αναπληρωτή υπουργού κ. Π. Μπεγλίτη και του υπουργού Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη.
Οι πιέσεις που δέχεται η Αθήνα για αγορά πολεμικών αεροσκαφών είναι μεγάλες, όπως και οι πιέσεις για αύξηση της συμμετοχής στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ενώ παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Οσον αφορά τους εξοπλισμούς, συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης που θα συνεχισθούν, είναι η αγορά...
έξι φρεγατών Fremm από τη Γαλλία και 450 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) από τη Ρωσία. Επιπλέον, θα προχωρήσει η προμήθεια βλημάτων από τη Γερμανία για τα άρματα μάχης Leopard.
Στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης αναφέρθηκε ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε κρούσεις από Παρίσι και Βερολίνο για αγορά πολεμικών αεροσκαφών, ωστόσο, η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι η δημοσιονομική κατάσταση δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο και το θέμα θα εξετασθεί όταν βελτιωθούν τα οικονομικά μεγέθη.

Οσον αφορά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο γερμανικός όμιλος Thyssenkrupp επανήλθε με βελτιωμένη πρόταση για την πώληση στην Abu Dhabi Mar, πιο κοντά στις απαιτήσεις της κυβέρνησης για βιώσιμο σχήμα χωρίς απώλεια θέσεων εργασίας, ωστόσο, όσο η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, στο υπ. Εθνικής Αμυνας επιμένουν ότι όλες οι εναλλακτικές παραμένουν ανοιχτές.

Ο κ. Παμπούκης που πρόκειται σήμερα να μεταβεί στο Παρίσι για επαφές με τη γαλλική κυβέρνηση για το πλαίσιο οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας, συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη για να έχει την πλήρη εικόνα για το σκέλος των εξοπλισμών.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ανέλυσε στον πρωθυπουργό τις προτεραιότητες εξορθολογισμού και αναδιοργάνωσης της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω των οποίων θα επιτευχθεί η προβλεπόμενη μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου κατά 12,1%.
Της Δωρας Aντωνιου από Citypress