Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Ξέσπασμα κατά των Γερμανών

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος έθεσε θέμα για τις αποζημιώσεις από τη ναζιστική κατοχή. «Δεν χρωστάμε αποζημιώσεις στην Ελλάδα» λέει η γερμανική κυβέρνηση και απορρίπτει τις κατηγορίες
Βολές για τη στάση της Γερμανίας και έμμεσους υπαινιγμούς για τη σημερινή ηγεσία της Ευρωπαϊκής Eνωσης άφησε με δηλώσεις του ο Θεόδωρος Πάγκαλος, θέτοντας θέμα και για αποζημιώσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις της ναζιστικής κατοχής.
Αποστάσεις από τις θέσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης πήρε ο κ. Πεταλωτής, παραπέμποντας στη σημερινή απάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου σε επίκαιρη ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, μιλώντας προχθές στο BBC επεσήμανε ότι η Ιταλία έκανε περισσότερα από την Ελλάδα για να αποκρύψει την κατάσταση των οικονομικών της, προκειμένου να διασφαλίσει την είσοδό της στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι η κριτική της Γερμανίας καθίσταται άστοχη λόγω της ιστορίας της.

«Απλά βάζεις κάποια ποσά χρημάτων στην επόμενη χρονιά...

αυτό το έκαναν όλοι και η Ελλάδα το έκανε σε μικρότερο βαθμό από ό,τι η Ιταλία για παράδειγμα» σχολίασε ο κ. Πάγκαλος ενώ σε ό,τι αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις είπε: «Πήραν τον ελληνικό χρυσό που βρισκόταν στην Τράπεζα της Ελλάδος, πήραν τα ελληνικά χρήματα και ποτέ δεν τα επέστρεψαν. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί».

Πρόσθεσε, δε, ότι «θα έπρεπε να πουν «ευχαριστώ» και «δεν θα πρέπει να παραπονιούνται τόσο πολύ για κλοπές και ασάφειες στις οικονομικές συναλλαγές».

Ο κ. Πάγκαλος άφησε υπαινιγμούς και για τη σημερινή ηγεσία της ΕΕ, καθώς υποστήριξε ότι «η ποιότητα ηγεσίας σήμερα στην Ενωση είναι πολύ, πολύ φτωχή πραγματικά», παρατηρώντας «πως ήταν καλύτερα τη δεκαετία του ‘80, όταν ο Ζακ Ντελόρ ήταν επικεφαλής της ΕΕ, ενώ τη διακυβέρνηση της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας είχαν οι Χέλμουτ Κολ, Φρανσουά Μιτεράν και Μάργκαρετ Θάτσερ».

Για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Αντρέας Πέσκε, λέγοντας τα εξής: «Οφείλω να απορρίψω τις κατηγορίες αυτές».

Ο κ. Πέσκε επικαλέστηκε τις συμφωνίες του 1960, για να προσθέσει ότι «μια συζήτηση για το παρελθόν δεν βοηθά καθόλου στην επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας και δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή κρίση».

Σημειώνεται ότι για το θέμα αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής προέτρεψε «να μην πυροδοτούμε οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιαδήποτε πλευρά εις βάρος της χώρας, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Πέσκε είπε ότι «αυτό που προέχει είναι διαφυλάξουμε τις καλές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στους δυο λαούς».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, πάντως, επανήλθε στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, τονίζοντας ότι το θέμα «δεν έχει τύχει οριστικού διακανονισμού και η Ελλάδα ποτέ δεν παραιτήθηκε των σχετικών αξιώσεών της, διευκρίνισε όμως ότι το θέμα των αποζημιώσεων δεν συνδέεται με το σημερινό πρόβλημα της οικονομικής κρίσης.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ
Ταξιδιωτική σύσταση

Σε μια κίνηση που κάθε άλλο παρά βοηθά να πέσουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση «Βερολίνου-Αθήνας», το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε χθες το βράδυ ταξιδιωτική σύσταση προς τους Γερμανούς πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα. Oπως αναφέρεται, τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να προκαλέσουν απεργίες και διαδηλώσεις το επόμενο διάστημα στις ελληνικές πόλεις και συνιστάται στους επισκέπτες να ενημερώνονται από τα ελληνικά MME και όσους τους φιλοξενούν, ώστε να αποφεύγονται οι χώροι των διαδηλώσεων.

Γ. Καρατζαφέρης
Απειλεί με πρόταση μποϊκοτάζ

Λάβρος κατά των Γερμανών εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο -όπως είπε χαρακτηριστικά- «αν η πίεση από την πλευρά τους γίνει πιο ασφυκτική, θα προτείνω στους Ελληνες πολίτες να προχωρήσουν σε μποϊκοτάζ των γερμανικών προϊόντων».

Σε συνέντευξή του για τα οικονομικά, ο Γ. Καρατζαφέρης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου στο BBC, είπε ότι «μακάρι στην Ελλάδα να είχαμε όχι έναν, αλλά είκοσι Πάγκαλους» και επιτέθηκε στις γερμανικές τακτικές έναντι της χώρας μας, λέγοντας ότι «όποτε η χώρα μας ήρθε σε επαφή με τη Γερμανία, βγήκε ζημιωμένη», αναφέροντας την περίοδο της βαυαροκρατίας και την Κατοχή.

«Μας χρωστάει η Γερμανία, δεν της χρωστάμε», επεσήμανε, σημειώνοντας ότι το ευρώ δέχεται πόλεμο από το δολάριο και «η χώρα μας είναι το θύμα του πολέμου». Χαρακτήρισε «έγκλημα» τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή για τα οικονομικά, ενώ είπε ότι «η πρόταση της ΝΔ είναι ακόμα πιο ηλίθια, αφού μας προτρέπει να ψάξουμε για ευθύνες των... νεκρών».
Παναγιώτης Τσούτσιας
ptsoutsias@pegasus.gr

Μπαράζ προκλητικών σχολίων
Κινήσεις εκτόνωσης από το Βερολίνο

Σε κάποια βήματα που στόχο έχουν να απαλύνουν την πικρία των Ελλήνων πολιτών από τα προκλητικά και προσβλητικά δημοσιεύματα γερμανικών εντύπων προέβη η Γερμανία, όπως προκύπτει τόσο από τη συνέντευξη της Ανγκελα Μέρκελ όσο και από τις δηλώσεις του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα Β. Σούλτχαϊς, ο οποίος και τα αποδοκίμασε.

«Είπε κι έναν γλυκό λόγο η κ. Μέρκελ, ότι «δεν μπορούν οι αγορές να ορίζουν την τύχη μας»», σχολίασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, ενώ ο Φ. Πετσάλνικος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό πρέσβη, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη στήριξή της προς τη χώρα μας.

Ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος κάλεσε χθες στο γραφείο του τον Γερμανό πρέσβη, του μετέφερε τη δυσφορία, αλλά και την ανησυχία του ελληνικού Κοινοβουλίου για μια σειρά δηλώσεων που γίνονται σε βάρος της χώρας μας από διάφορους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της Γερμανίας και οι οποίες τροφοδοτούν τα γερμανικά ΜΜΕ, με κίνδυνο, όπως επεσήμανε, να δημιουργηθεί μια εντελώς διαστρεβλωμένη και άδικη εικόνα στη γερμανική κοινή γνώμη για την Ελλάδα και τους Ελληνες:

«Δεν ζητάμε να δώσουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι από το υστέρημά τους χρήματα σε μας. Εκείνο που η Ελλάδα χρειάζεται, όπως και κάθε χώρα της ΕΕ, είναι η αλληλεγγύη και η στήριξη για να μπορέσει να αποκρούσει η χώρα μας αυτή την επίμονη επίθεση που γίνεται σε βάρος της από τους κερδοσκόπους των διεθνών αγορών», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής στον Γερμανό πρέσβη, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για τα προσβλητικά δημοσιεύματα.

Ο κ. Σούλτχαϊς δήλωσε ότι η Γερμανία βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της χώρας μας «ως φίλος και εταίρος» και πως η γερμανική κυβέρνηση «έχει απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα εξόδου από την κρίση».

Ο ίδιος με γραπτή δήλωσή του απηύθυνε έκκληση να μη συγχέονται οι μεμονωμένες φωνές στον γερμανικό Τύπο με την κοινή γνώμη της χώρας του απέναντι στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως η αντιπαράθεση στα μέσα επικοινωνίας δεν αντικατοπτρίζει τις καλές ελληνογερμανικές σχέσεις.
Γιάννα Μπαλή από ethnos