Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Θύελλα για την e-λογοκρισία

Αντιδράσεις από το Πολυτεχνείο και από τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Νίκος Μάστορας- Στέλιος Βραδέλης

Την πασίγνωστη φράση του Βολταίρου «Διαφωνώ με αυτά που λες αλλά θα υπερασπίζομαι μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να τα λες» επικαλείται το Πολυτεχνείο της Αθήνας για τη φιλοξενία της ιστοσελίδας Ιndymedia και δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εμποδίσει τη λειτουργία της, παρά την ποινική δίωξη που ασκήθηκε εναντίον των πρυτανικών αρχών.

Η απαγγελία κατηγοριών για παράβαση καθήκοντος κατά του πρύτανη Κ. Μουτζούρη και των αντιπρυτάνεων του ΕΜΠ Ι. Πολύζου και Γερ. Σπαθή, παραμονές του εορτασμού της 36ης επετείου από την εξέγερση, προκάλεσε χθες θύελλα αντιδράσεων τόσο στο Πολυτεχνείο της Αθήνας όσο και στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια. Οι πρυτανικές αρχές του ιδρύματος ανακοίνωσαν χθες ότι θα προσφύγουν στο Συμβούλιο Εφετών, ζητώντας την ακύρωση της παραπομπής τους σε δίκη.

Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου τάχθηκε εμμέσως υπέρ των πρυτανικών αρχών: «Δεν θα κρίνω τη Δικαιοσύνη. Θεωρώ ότι οι πρυτανικές αρχές απαντούν με επάρκεια και θέτουν τα ζητήματα στη σωστή τους βάση. Ζούμε σε μια ελεύθερη κοινωνία. Αλίμονο αν βάλουμε μπροστά το θέμα του φόβου. Νομίζω ότι πάνω από όλα είναι η ελευθερία της σκέψης και της έκφρασης», είπε χαρακτηριστικά.

Οι περισσότεροι πρυτάνεις, ανάμεσα στους οποίους οι πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρ. Κίττας και Πατρών Στ. Κουμπιάς, τάχθηκαν επίσης με το μέρος του Πολυτεχνείου και μάλιστα έκαναν λόγο για παραιτήσεις. Οι φοιτητές επίσης αντέδρασαν και πέντε Σχολές του Πολυτεχνείου εξέδωσαν ψηφίσματα υπέρ της συνέχισης λειτουργίας του Ιndymedia. Αντίθετα άλλοι πανεπιστημιακοί, ανάμεσα στους οποίους ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωακ. Γρυσπολάκης, εκφράστηκαν αρνητικά.

Ο κ. Μουτζούρης, μιλώντας χθες στα «ΝΕΑ», έκανε λόγο για παραβίαση της ουσίας του πανεπιστημιακού ασύλου από την Εισαγγελία, δεδομένου ότι το άσυλο υπάρχει ακριβώς για την προστασία της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών.

Το Ιndymedia- Ανεξάρτητο Κέντρο Πληροφόρησης σύμφωνα με τους εμπνευστές του- παρουσιάζεται ως «μια παγκόσμια συλλογικότητα οργανώσεων ανεξάρτητης ενημέρωσης και εκατοντάδων δημοσιογράφων που προσφέρουν συλλογική και μη-εμπορευματική ενημέρωση».

«Παιδί» των επεισοδίων του Δεκεμβρίου του 1999 στο Σιάτλ, όταν χιλιάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις κατά του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Εκατοντάδες ακτιβιστές από μέσα ενημέρωσης, στην πλειονότητα τους Αμερικανοί, είχαν αναζητήσει έναν εναλλακτικό τρόπο ενημέρωσης για ό,τι θα συνέβαινε στην αμερικανική μεγαλούπολη στη διάρκεια της Συνόδου.

Αρχικά αποφασίστηκε η έκδοση της εφημερίδας «Τhe Βlind Spot» και η λειτουργία της ιστοσελίδας του Ανεξάρτητου Κέντρου Πληροφόρησης Σιάτλ. Τα επεισόδια που σημειώθηκαν στη διάρκεια της Συνόδου ανέδειξε ιδιαίτερα η ενημέρωση από την ιστοσελίδα, η οποία δέχθηκε περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο επισκέψεις στη διάρκεια ενός τριημέρου. Η απρόσμενη επιτυχία είχε ως αποτέλεσμα τα Ανεξάρτητα Κέντρα Πληροφόρησης (ΙΜC) να γνωρίσουν μεγάλη άνθηση αρχικά στις αμερικανικές μεγαλουπόλεις. Τον Φεβρουάριο του 2000 σχηματίστηκε ένα μικρό ΙΜC στη Βοστώνη, ενώ τον Απρίλιο άλλο ένα, μεγαλύτερο, δημιουργήθηκε στην Ουάσιγκτον, για να καλύψει τις διαδηλώσεις κατά της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ. Στα επόμενα δύο χρόνια δημιουργήθηκαν 70 Ιndymedia παγκοσμίως ενώ υπάρχει στην Ελλάδα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
Από ΤΑ ΝΕΑ , το είδα στο fimotro