Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Χωρίς To ¨Βημα - τοδότη" …..

Μετά τη «μαϊμού» δημοσκόπηση για το Debate που παρουσίασε ο ΔΟΛ, πριν ακόμα αυτό τελειώσει, ο Γιώργος Παπανδρέου έβαλε συνεργάτες του να απορρίψουν αίτημα για συνέντευξη που εκκρεμούσε της εφημερίδας το Βήμα της Κυριακής. [Updated]
Έδωσε ένα σαφές μήνυμα ότι μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη βοήθεια Βηματοδότη, γεγονός που προκάλεσε καρδιακές ταχυρρυθμίες και ταχυκαρδίες στο ΔΟΛ.
Κάποια στιγμή θα πρέπει οι «μάγειρες» εκδότες και δημοσκόποι να συνειδητοποιήσουν ότι μπορεί μεν «οι αριθμοί να περιγράφουν την πραγματικότητα αλλά δεν είναι η πραγματικότητα» και αν τα "νούμερα" «μαγειρεύουν» τους αριθμούς τότε δεν περιγράφουν τίποτα, αλλά εξυπηρετούν συμφέροντα.

Μέχρι τώρα έχουμε αναρτήσει πληθώρα δημοσκοπήσεων από όλες τις εταιρίες, για πολλές από αυτές έχουμε τις ενστάσεις μας τις οποίες δεν δημοσιεύσαμε.
Φαίνεται όμως πολλές εταιρίες πραγματοποιούν δημοσκοπήσεις «άρπα –κόλλα» χωρίς επιστημονικές μεθόδους (πχ μικρότερο δείγμα από το ότι απαιτείται, κατευθυνόμενες ερωτήσεις των ερωτηματολογίων, τρόπος λήψεως απαντήσεων κλπ), η επεξεργασία των δεδομένων και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων γίνεται ανάλογα με τον πελάτη, με αποτέλεσμα να μην είναι αξιόπιστες και έχουν σαν σκοπό τον επηρεασμό της κοινής γνώμης και όχι την περιγραφή της υπάρχουσας κατάστασης στο πολιτικό σκηνικό.
Στο μέλλον όταν δημοσιεύουμε δημοσκοπήσεις θα βάζουμε την ένδειξη :