Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

Κομισιόν: Σε επιτήρηση η Ελλάδα


Την υπαγωγή της Ελλάδος σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης εισηγείται και επίσημα η Κομισιόν. Προϋπόθεση βέβαια για να τεθεί η χώρα μας εκ νέου υπό επιτήρηση είναι να εγκριθεί η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin).

Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο των Επιτρόπων διαπίστωσε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα ξεπέρασε το όριο του 3% του ΑΕΠ ήδη από το 2007 και εκτιμάται ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα περιθώριο για δημοσιονομικούς ελιγμούς, εξαιτίας του υψηλού δημόσιου χρέους και του υψηλού ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Η Κομισιόν χαρακτηρίζει ισχυρό το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, ο οποίος κυμάνθηκε στο 4% ετησίως. Σύμφωνα με τις προβλέψεις Ιανουαρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ στη χώρα μας για το 2008 ξεπέρασε το μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ το 2009 αναμένεται να παραμείνει σε θετικά επίπεδα.

Ωστόσο, η Επιτροπή διακρίνει ότι οι ανισορροπίες στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχουν διευρυνθεί, με αποτέλεσμα τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα δημόσιου και εξωτερικού χρέους.

Η παρατεταμένη διεθνής οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση έχει επιβαρύνει την οικονομία της χώρας εντείνοντας τις πιέσεις στο δημόσιο χρέος, επισημαίνει η έκθεση.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η Ελλάδα καλείται:
  • να λάβει δραστικότερα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης από το 2009, ιδίως εάν οι οικονομικές συνθήκες αποδειχθούν ευνοϊκότερες από αυτές που προβλέπει το πρόγραμμα. Τα μέτρα θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο και μόνιμο χαρακτήρα με στόχο τον περιορισμό των τρεχουσών δαπανών, όπως η συνετή μισθοδοτική πολιτική στο δημόσιο τομέα -ένα μέτρο που θα συμβάλλει στην αναγκαία μείωση του λόγου χρέους-ΑΕΠ

  • να διασφαλίσει ότι τα μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης αποσκοπούν στην αναβάθμιση της ποιότητας των δημόσιων οικονομικών, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν της αναγκαία προσαρμογή της οικονομίας, με γνώμονα την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της χώρας και την εξάλειψη των σημερινών ανισορροπιών στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών

  • να προβεί άμεσα στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε επίπεδο φορολογικής διαχείρισης και να βελτιώσει τη διαδικασία κατάρτισης προϋπολογισμού επιβάλλοντας μεγαλύτερη διαφάνεια, καθιερώνοντας ορίζοντα, καθώς και την εφαρμογή μηχανισμών παρακολούθησης, ελέγχου και βελτίωσης της αποτελεσματικότητας των πρωταρχικών τρεχουσών δαπανών

  • όσον αφορά στο αυξανόμενο χρέος και στην εκτιμώμενη αύξηση των δαπανών που σχετίζονται με το βαθμό γήρανσης του πληθυσμού, να βελτιώσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων δαπανών, συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας και το συνταξιοδοτικό σύστημα.

ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr/