Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Θετικό το Eurogroup εκτιμάει η ελληνική κυβέρνηση-Τελειώνετε, πρέπει να υπάρξει πρόοδος το μήνυμα από τις Βρυξέλλες

Στις Βρυξέλλες οι πρώτες τεχνικές διαβουλεύσεις ελληνικών Αρχών με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ από την Τετάρτη - Βαρουφάκης: «Παραπληροφόρηση τα περί δημοψηφίσματος ή εκλογών» - Τρεις νέες μεταρρυθμίσεις στα τεχνικά κλιμάκια των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ - Διαψεύδει η ελληνική αντιπροεδρία ότι αναλαμβάνει την διαπραγμάτευση με τους πιστωτές ο Γ. Δραγασάκης - Χωρίς αναφορά στο ελληνικό πρόβλημα το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup 
Τελείωσε πολύ γρήγορα η συζήτηση στο Eurogroup της Δευτέρας σχετικά με το ελληνικό ζήτημα, και δεν θα περιέχεται κάτι σχετικό στο κοινό ανακοινωθέν. Σύμφωνα με πληροφορίες την Τετάρτη θα ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των εκπροσώπων των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανία Β. Σόιμπλε ανέφερε στη συνεδρίαση ότι θεωρεί την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση ως μονομερή ενέργεια. Ο κ. Βαρουφάκης απάντησε ότι ήταν υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης...
να καταθέσει το νομοσχέδιο, λόγω των πολιτικών λιτότητας στις οποίες υποχρέωσε η ΕΕ την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίασης είπε ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις την Τετάρτη στις Βρυξέλλες μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των δύο πλευρών και θα χρειαστεί παράλληλα να γίνουν και διαπραγματεύσεις στην Αθήνα.Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «είχαμε μια σύντομη συζήτηση για τα διαδικαστικά. Συμφωνήσαμε ότι δεν υπάρχει χρόνος γα χάσιμο. Από την Τετάρτη οι συζητήσεις για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα γίνουν στις Βρυξέλλες αλλά παράλληλα τεχνικά κλιμάκια θα γίνουν δεκτά στην Αθήνα».


Επί της διαδικασίας ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε:
-Η διαβούλευση αρχίζει την Τετάρτη «κυρίως στις Βρυξέλλες και παράλληλα τεχνικές ομάδες θα υποστηρίζουν αυτή τη διαδικασία από την Αθήνα».
  
-Τεχνικά κλιμάκια. «Κάποιοι άνθρωποι πρέπει να είναι επί τόπου στην Αθήνα παράλληλα με τις διαβουλεύσεις. Είναι ο μόνος τρόπος που μπορούμε να το κάνουμε, για πρακτικούς λόγους».  
  
-Η «ύλη» της αξιολόγησης. Το πρώτο βήμα είναι να συμφωνήσουμε στο σύνολο. Με βάση το παλιό πρόγραμμα, κάποια μέτρα πρέπει να παραμείνουν, ενώ ορισμένα θα πρέπει να αντικατασταθούν από κάποια άλλα. 
  
-Τμηματικά η δόση. Πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε, τι θα περιμένουμε από την κυβέρνηση να κάνει. Το επόμενο στάδιο είναι η υλοποίηση. Αν προχωρήσουμε με την υλοποίηση θα μπορούσα να δω τη δόση να εκταμιεύεται κατά τμήματα όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.
  
Ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε τα εξής:
Δεν μπήκαμε σε λεπτομερή συζήτηση για τις τελευταίες ιδέες που υποβλήθηκαν από την Ελλάδα. Πρέπει πρώτα να έχουμε μια τεχνική συζήτηση, κάτι που αφορά τους Θεσμούς.
-Οι δεσμεύσεις του προηγούμενου μήνα πρέπει να γίνουν σεβαστές». 
  
Βαρουφάκης: Από την Τετάρτη αρχίζουμε τις τεχνικές διαβουλεύσεις εδώ στις Βρυξέλλες
   
«Από την Τετάρτη το πρωί ξεκινάμε τις τεχνικές διαβουλεύσεις εδώ στις Βρυξέλλες» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι στο Eurogroup συμφωνήθηκε εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων και προετοιμασία του εδάφους προς ένα Συμβόλαιο για την Ανάπτυξη από τον Ιούνιο και μετά.

Παράλληλα αναφέρθηκε σε ένα δεύτερο κύμα 7-8 προτάσεων για μεταρρυθμίσεις το οποίο «έχει ήδη ολοκληρωθεί» και ένα ακόμη που θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός έκανε λόγο για παραπληροφόρηση σχετικά με τις δηλώσεις του σε ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera περί εκλογών ή δημοψηφίσματος.

«Θα υποδεχθούμε τους τρεις θεσμούς στην Αθήνα» δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης διευκρινίζοντας όμως ότι αυτό δεν θα γίνει όχι με τον τρόπο που ερχόταν στην Αθήνα η τρόικα, ο οποίος παρέπεμπε όπως είπε σε «αποικιακές συμπεριφορές».

Λυπάμαι αν συνάδελφοί μου «λόγω αδράνειας» αναφέρονται στην τρόικα δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης μετά από σχετικό ερώτημα. «Αν θέλουν την τρόικα και τους λείπει τόσο πολύ μπορούμε να τους στείλουμε» είπε.
Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι συναντήθηκε διμερώς με τους κ.κ. Μοσκοβισί, Ντράγκι, Ρέγκλινκ και τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Με αφορμή το διάλογο με τον κ. Σόιμπλε ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι απάντησε στο σχόλιο του γερμανού Υπουργού αναφορικά με το νομοσχέδιο για την Ανθρωπιστική Κρίση, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις ούτε στα δημοσιονομικά, ούτε στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ούτε στην ανάπτυξη.

«Ο κ. Σόιμπλε δεν μου έχει επιτεθεί ποτέ» ξεκαθάρισε ο κ. Βαρουφάκης σχολιάζοντας παράλληλα για το ίδιο θέμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητάει άδεια για τα πάντα. 
  
Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε ότι συναντήθηκε διμερώς με τους κ.κ. Μοσκοβισί, Ντράγκι, Ρέγκλινκ και τον υπουργό οικονομικών της Γερμανίας κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
  
Με αφορμή το διάλογο με τον κ. Σόιμπλε ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι απάντησε στο σχόλιο του γερμανού Υπουργού αναφορικά με το νομοσχέδιο για την Ανθρωπιστική Κρίση, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις ούτε στα δημοσιονομικά, ούτε στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ούτε στην ανάπτυξη. 
  
«Ο κ. Σόιμπλε δεν μου έχει επιτεθεί ποτέ» ξεκαθάρισε ο κ. Βαρουφάκης σχολιάζοντας παράλληλα για το ίδιο θέμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ζητάει άδεια για τα πάντα.

Σε άλλο ένα παράδειγμα διαστρέβλωσης, θύμα του οποίου έπεσε και ο ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Μάικλ Νούναν, απέδωσε τις πληροφορίες ότι αναλαμβάνει τη διαπραγμάτευση ο κ. Δραγασάκης.

«Σκέπτομαι τον αντιπρόεδρο μόνο ως μια πηγή μεγάλης βοήθειας», είπε, τονίζοντας όμως ότι τη διαπραγμάτευση στο Eurogroup την κάνει ο ίδιος.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι η καλή σχέση συνεργασίας με τον κ. Δραγασάκη μετεξελίσσεται πια σε φιλία, και συνέχισε αναλύοντας το συντονιστικό ρόλο του αντιπροέδρου στο πεδίο των οικονομικών.

Δεν θα κάνω υποδείξεις στον κ. Ντράγκι για το πως θα κάνει τη δουλειά του, είπε ο κ. Βαρουφάκης, τονίζοντας ότι η δική του δουλειά είναι να οικοδομήσει το κλίμα εμπιστοσύνης που χρειάζεται και η ΕΚΤ. 
  
Το μήνυμα των Βρυξελλών

«Είναι η ώρα να υπάρξει πρόοδος στο πρόγραμμα» είναι το ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα του Eurogroup προς την Αθήνα, που -υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών- την Τετάρτη 11 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει τεχνικές διαβουλεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των τριών θεσμών (ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ) στις Βρυξέλλες, όπως επιβεβαιώνουν κυβερνητικές και κοινοτικές πηγές.

Τα ίδια κυβερνητικά στελέχη ανέφεραν ότι ξεκινάει εντατικά η διαδικασία των τεχνικών διαβουλεύσεων, ενώ απέκλειαν το ενδεχόμενο να μεταβούν τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι το Eurogroup εξέφρασε τη βούλησή του να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, εάν κριθεί απαραίτητο.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης, αναμένονται συναντήσεις του κ. Βαρουφάκη με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους θετικό ήταν το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας αφού συμφωνήθηκε ότι:
  «1. Ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.
2.Παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup. 
  
3.Tην Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών. Οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι η  τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν. 
  
4.Διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα. 
  
5.Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις».
  
Οι τρεις νέες μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με non paper της ελληνικής κυβέρνησης θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ τρεις ακόμα μεταρρυθμίσεις οι οποίες σχετίζονται με τη μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών, τις «τριγωνικές συναλλαγές» και επιπλέον κίνητρα για τις αποδείξεις.

Αναλυτικά:
«1.Το Eurogroup πρέπει να παραμείνει πολιτικό σώμα. Δεν πρέπει να συζητάει τεχνικές λεπτομέρειες. Το ζητούμενο είναι να έχουμε πολιτική πρόοδο. Δεν θα συζητηθεί κανένα νέο κείμενο. Υπάρχει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξειδικεύσει το πλαίσιο της εφαρμογής της.  
  
2.Ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει σήμερα επτά μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τη λίστα και με άλλες μεταρρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες θα κατατεθούν άμεσα στα τεχνικά κλιμάκια.
  
3.Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, μαζί με δεκάδες άλλες, θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού   Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο. Εθνικό σχέδιο που θα αλλάξει την πορεία της χώρας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη.
  
4.Η ελληνική, λοιπόν, πλευρά υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου. Μάλιστα οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015. Είναι, δηλαδή, κινήσεις που θα αποφέρουν έσοδα μέσα στο χρόνο χωρίς καμία επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία.
  
5.Οι τρεις, για παράδειγμα, μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα αφορούν:
  
    a. Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.
  
    b. Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.
  
    c. Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση». 
  
H συνεδρίαση του Eurogroup

Εισήλθε στις 14.55 (ώρα Ελλάδας), χωρίς να κάνει δηλώσεις, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης στο κτήριο που θα γίνει το Eurogroup. Ο Υπουργός συνοδευόταν από το νέο Γενικό Γραμματεά Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Νίκο Θεοχαράκη και τη σύμβουλο του κυρία Ελενα Παναρίτη.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος δήλωσε ότι δεν συζητηθούν σήμερα τεχνικές λεπτομέρεις για την Ελλάδα.

«Η πρώτη λίστα μεταρρυθμίσεων έγινε δεκτή από τους θεσμούς - τώρα χρειαζόμαστε περισσότερες λεπτομέρειες.
Δεν χάνουμε χρόνο για το ζήτημα της Ελλάδας, εργαζόμαστε συνεχώς» πρόσθεσε.

Η επιστολή Βαρουφάκη δεν θα συζητηθεί στο Eurogroup. Η τρόικα θα έρθει για τεχνικές συζητήσεις στην Αθήνα, δήλωσε προσερχόμενος ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Οι συνομιλίες για το πρόγραμμα και τις μεταρρυθυμίσεις πρέπει να συνεχιστούν. Χάνουμε πολύ χρόνο. Θα υποστηρίξουμε περαιτέρω την Ελλάδα εάν συνεχίσει το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων. Βασικό είναι να μην χαθεί άλλος χρόνος για την Ελλάδα» πρόσθεσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
«Χάνουμε πολύ χρόνο» σημείωσε. «Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που θέλω να στείλω. Πρέπει να σταματήσουμε να χάνουμε χρόνο» τόνισε.
  
Σημείωσε ότι το πρόγραμμα και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να ξαναρχίσουν «πολύ, πολύ, γρήγορα» και κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει τίποτα στο πεδίο της εφαρμογής του προγράμματος τις δύο εβδομάδες που μεσολάβησαν από το προηγούμενο Eurogroup.
  
Ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη συνεισφορά» τις προτάσεις του κ. Βαρουφάκη προσθέτοντας ωστόσο ότι τις προώθησε (send it on) στους Θεσμούς.
  
«Απέρριψε, τέλος, τα περί χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ»
είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ διευκρινίζοντας ότι αν τηρούνται οι δεσμεύσεις.δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Κληθείς να σχολιάσει τα περί δημοψηφίσματος ο Β. Σόιμπλε είπε: πρόσθεσε ο Μ. Νούναν σχολιάζοντας ότι οι επαφές θα περιστρέφονται γύρω από την αντιπροεδρία και γεννάται το ερώτημα ποιος θα είναι ο ρόλος του Γιάνη Βαρουφάκη. Ο ίδιος τόνισε πως Ωστόσο η ελληνική αντιπροεδρία διέψευσε τον ιρλανδό υπουργό Οικονομικών Συγκεκριμένα σύμφωνα σε ανακοίνωση της αντιπροεδρίας αναφέρεται:δήλωσε από την πλευρά του ο ολλανδός αναπληρωτής υπουργος Οικονομικών, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τα περί δημοψηφίσματος. Ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας χρειάζεται πολύ δουλειά. Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας ζήτησε από την Ελλάδα πιο συγκεκριμένες προτάσεις. «Είναι νωρίς να κρίνουμε τις ελληνικες προτάσεις. Περιμένουμε να δούμε τα «νούμερα».

«Επαφιέται στην ελληνική κυβέρνηση να βρει πως θα χρηματοδοτηθεί» «εμείς είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε»
«Περιμένουμε τα συμπεράσματα της τρόικας. Η Ελλάδα πρέπει να αποφύγει τα μονόπλευρα μέτρα. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει το τρέχον τρόγραμμα και να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της», 
 Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
  
«Στην Ευρώπη υπάρχει ελευθερία έκφρασης. Όμως αυτό δεν αποτελεί θέμα της συνάντησής μας».
«Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει μέρος των δεσμεύσεών της για να πάρει μέρος της δόσης» ανέφερε ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν.
  
«Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης αναλαμβάνει την διαπραγμάτευση με τους πιστωτές»
«Καταλαβαίνω επίσης ότι οι Θεσμοί επρόκειτο να συναντηθούν με τις ελληνικές Αρχές σήμερα το πρωί και ότι πλέον η Ελλάδα αποφάσισε ότι η ομάδα που θα αναλάβει τις διαβουλεύσεις θα έχει ως επίκεντρο το γραφείο του Αντιπροέδρου» υπογράμμισε.
«δεν είναι δουλειά των υπουργών Οικονομικών να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες των προτάσεων, προσθέτοντας πως οι συζητήσεις πρέπει να μεταφερθούν σε τεχνικό επίπεδο».
«πλήρως και κατηγορηματικώς».
«Με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα και δηλώσεις ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης επισημαίνει τα εξής:
1. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση.
2. Την κυβέρνηση εκπροσωπεί στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης».

Δηλώσεις υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης
  
«Η ελληνική λίστα δεν ήταν επαρκής. Οι Ελληνες πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα. Χρειάζονται ένα πιο ολοκληρωμένο πακέτο μεταρρυθμίσεων έως το τέλος Απριλίου»
Eric Wiebes

Έντουαρντ Σικλούνα

Peter Kazimir
Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα ενημερωθεί από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για την λίστα των μεταρρυθμίσεων και τις παρεμβάσεις που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση την παρελθούσα Παρασκευή, ωστόσο δεν αναμένεται να τις εξετάσει σε βάθος, καθώς θα αναμένει την γνωμοδότηση των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ για τα προτεινόμενα μέτρα. Ακόμη, θα ενημερωθεί για την ταμειακή κατάσταση της Ελλάδας και για τα υφιστάμενα μεγέθη του προϋπολογισμού.
  
Πάντως, κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών υπό τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτική καθηγητή Νίκο Θεοχαράκη, ευρίσκεται ήδη από χθες στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει προπαρασκευαστικές εργασίες με στελέχη των θεσμών.
  
Πριν το Eurogroup συνεδρίασε η ευρωομάδα εργασίας (Euro Working Group) στην οποία έγινε μια τεχνική ενημέρωση για τις ελληνικές προτάσεις, αλλά και για την συνολική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (ταμειακά διαθέσιμα, κ.α..).
  
Στο Euro Working Group μετείχαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και ο κ. Θεοχαράκης.
  
Στο επίκεντρο βρέθηκαν ακόμη οι ελληνικές προτάσεις για ενεργοποίηση του δημοσιονομικού συμβουλίου, για αλλαγές στον οργανικό νόμο του Προϋπολογισμού, η συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων, οι αλλαγές στην νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο στόχος για είσπραξη 500 εκατ. ευρώ από τις υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, το πρόγραμμα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας του Δημοσίου, αλλά και οι διατάξεις για την υιοθέτηση άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσεως. 

Όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να προσέλθει στο χώρο διεξαγωγής του συμβουλίου στις 3.45 το απόγευμα.
    
Στις Βρυξέλλες οι τεχνικές διαβουλεύσεις ελληνικών Αρχών και θεσμών
   
Στις Βρυξέλλες αναμένεται να διεξαχθούν οι τεχνικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές με ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, μετά από αίτημα του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε σήμερα Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
  
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς, αν η Επιτροπή αναμένει να ξεκινήσουν, εντός της εβδομάδας, τεχνικές διαβουλεύσεις ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και τους θεσμούς, ο κ. Σχοινάς απάντησε ότι το θέμα αυτό αναμένεται να συζητηθεί, μεταξύ άλλων στο αποψινό Eurogroup.
  
Συνεχίζοντας, ο Μ. Σχοινάς ανέφερε πως ο πρόεδρος της Eπιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ζήτησε οι συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και των ελληνικών Αρχών να διεξαχθούν στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, ο Μ. Σχοινάς πρόσθεσε ότι κάποιες πτυχές των συζητήσεων θα πρέπει να διεξαχθούν, επί τόπου, στην Αθήνα.
  
Καταλήγοντας, ο κ. Σχοινάς σχολίασε ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι ο τόπος διεξαγωγής των συνομιλιών, αλλά η ουσία τους. «Οι θεσμοί πρέπει να αξιολογήσουν τις ελληνικές προτάσεις και παράλληλα πρέπει να διεξαχθούν τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς και με τις ελληνικές Αρχές, σε ορισμένες πτυχές τους, και επί τόπου στην Αθήνα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
  
Η ατζέντα του Eurogroup
   
Όπως ανακοινώθηκε από το Eurogroup, η ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Δευτέρας έχει ως εξής:
  
«Το Eurogroup θα συζητήσει τα επόμενα βήματα μετά την απόφαση για παράταση της χρηματοδοτικής συνδρομής προς την Ελλάδα έως και τέσσερις μήνες μετά την αρχική ημερομηνία λήξης στις 28 Φεβρουαρίου 2015.
  
» Το Eurogroup ενέκρινε την πολιτική συμφωνία για την παράταση στις 24 Φεβρουαρίου και στη συνέχεια η συμφωνία εγκρίθηκε από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια στη ζώνη του ευρώ και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), το οποίο παρέχει τη συνδρομή. Η επίσημη απόφαση για την παράταση ελήφθη στις 27 Φεβρουαρίου
  .
»Το Eurogroup θα ενημερωθεί σχετικά με την τρέχουσα 6η αξιολόγηση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Κύπρου. Μια από τις απαιτήσεις του προγράμματος είναι η εφαρμογή ενός αποτελεσματικού πλαισίου κατασχέσεων, που θα επιτρέψει στις τράπεζες να διαχειριστούν τα επισφαλή τους δάνεια και να βελτιώσουν την ροή πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία.
  
»Οι υπουργοί θα ενημερωθούν επίσης από την Επιτροπή σχετικά με την εφαρμογή των σχεδίων δημοσιονομικών προγραμμάτων, δίνοντας έμφαση σε εκείνα που θεωρείται ότι ενέχουν κίνδυνο μη συμμόρφωσης με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
  
»Η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει επίσης θεματική συζήτηση σχετικά με τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών στη ζώνη του ευρώ».
 
Παπαστάθης Αργύρης από το ΒΗΜΑ