Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015

Διευκρινίσεις επί παντός δια στόματος Βαρουφάκη, μετά το Eurogroup

Με το βλέμμα στραμμένο στη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας της Ευρώπης και των «θεσμών» για την επόμενη μέρα ανάπτυξης και ανάκαμψης της Ελλάδας, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, χαρακτήρισε το σημερινό Eurogroup «σημαντικό βήμα προς την επιτυχημένη εφαρμογή της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου», σε δηλώσεις του λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.

Ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι θα γίνει εξειδίκευση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος...
που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση τους τέσσερις μήνες της «περιόδου γέφυρας». Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες της διαπραγμάτευσης που θα καταλήξει στη συμφωνία για τη μετά τον Ιούνιο εποχή. Σε μια συμφωνία, όπως είπε, μεταξύ της Ελλάδας της Ευρώπης και των θεσμών για την ανάπτυξη και την ανάκαμψη.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου δεν επρόκειτο να ολοκληρωθεί σε μία μέρα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να καταλήξει σε συμφωνία με τους θεσμούς, ενδεχομένως, και αρκετά πριν τις 20 Απριλίου.

Αναφορικά με την επιστολή του προς τον κ. Ντάισελμπλουμ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε ότι ζητούσε την άμεση εκκίνηση των τεχνικών διαβουλεύσεων με τους θεσμούς. «Την Τετάρτη ξεκινούν οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες και περιμένουμε εναγωνίως την αρχή της πραγματικής δουλειάς», ανέφερε ο Γ. Βαρουφάκης.

Κληθείς να σχολιάσει τα «περί δημοψηφίσματος» που αναφέρονται σε συνέντευξή του σε ιταλική εφημερίδα, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα δημοψηφίσματος και ότι δεν πρέπει να δίνουμε το οξυγόνο που αποζητά ο κίτρινος τύπος.

«Για μένα είναι δυστυχές ότι μερίδα του Τύπου και μάλιστα μιας τόσο έγκριτης εφημερίδας χρησιμοποιεί τέτοιου είδους τακτικές», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός, εξηγώντας ότι ο τίτλος που έδωσε η ιταλική εφημερίδα στη συνέντευξη που της παραχώρησε, δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο των όσων είπε. «Απάντησα σε υποθετική ερώτηση, τί θα κάναμε αν η ευρωζώνη απέρριπτε όλες ανεξαιρέτως τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση», εξήγησε ο υπουργός.

Σχετικά με το αν η Ελλάδα είναι σε θέση να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Μαρτίου και του Απριλίου, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι ξεκινάει η εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup, ότι την Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις με τους θεσμούς και πως το ζήτημα της ρευστότητας θα το εγγυηθεί η ελληνική κυβέρνηση, από κοινού με τους θεσμούς.

Εξάλλου, ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι στο περιθώριο των εργασιών του Eurogroup συναντήθηκε με τον Επίτροπο Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και με τον επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεμάτων του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε, επίσης, ότι μετά το Eurogroup συναντήθηκε με τον επικεφαλής του EFSF, Κλάους Ρέγκλινγκ και με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, δε θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες για τις συναντήσεις αυτές, λέγοντας ότι οι συζητήσεις γίνονται σε εμπιστευτική βάση. Αρκέστηκε να πει ότι κοινός τόπος όλων ήταν πώς να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά η όλη διαδικασία της τετράμηνης περιόδου, για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών, Μάικλ Νούναν ότι υπεύθυνος για το συντονισμό των συζητήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Δραγασάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών είπε ότι είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας. Αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που έχει με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποίος αποτελεί, όπως είπε, «πηγή μεγάλης βοήθειας για τον ίδιο».

Τέλος, ερωτηθείς αν στη διάρκεια της συνεδρίασης η γερμανική πλευρά αμφισβήτησε τις προτάσεις της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ο Γ. Βαρουφάκης το διέψευσε, λέγοντας ότι ο κ. Σόιμπλε δεν του επιτέθηκε.

«Μου έθεσε το ερώτημα και νομίζω ότι η απάντηση που του έδωσα τον κάλυψε». Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πάντως ότι η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της ανθρωπιστικής κρίσης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

Από mignatiou