Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015

Πρωτοφανής επίθεση Σόιμπλε σε Βαρουφάκη: Είναι ανόητα αφελής – Ψάχνει για εχθρούς

«Πολεμικό» είναι το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Βερολίνου, πράγμα που αποτυπώνεται από τις σημερινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για τον Έλληνα ομόλογό του, Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο κατηγόρησε ανοιχτά «για ανόητα αφελή τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τον Τύπο».

Αφορμή στάθηκε ο σάλος που προκάλεσε η συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στην «Corriere della Sera» και σε όσα του αποδίδονται...
να δήλωσε περί δημοψηφίσματος.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε, ο κ. Βαρουφάκης χειρίζεται με τον χειρότερο τρόπο τα μέσα ενημέρωσης και «ψάχνει για εχθρούς».

Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε, μιλώντας σε Γερμανούς δημοσιογράφους ο Β. Σόιμπλε, ανοίγοντας ένα ακόμη μέτωπο με τον κ. Βαρουφάκη, που ερωτηθείς χθες μετά το Eurogroup διέψευσε ότι υπήρξε κόντρα στη συνεδρίαση με το Γερμανό ομόλογό του.

Στο μεταξύ, ο κ. Σόιμπλε διεμήνυσε σήμερα ότι δεν θα δοθεί άλλη βοήθεια στην Ελλάδα έως ότου οι διεθνείς πιστωτές της χώρας συμφωνήσουν ότι έχει εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της για την προώθηση μεταρρυθμίσεων.

«Η Ελλάδα πρέπει να συνομιλήσει με τους θεσμούς για να εγγυηθεί ότι το Μνημόνιο Κατανόησης εκπληρώνεται» είπε ο Β. Σόιμπλε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

«Μόνον όταν εκπληρωθεί αυτός ο όρος υπάρχει μια πιθανότητα να υπάρξει μια εκταμίευση από το πρόγραμμα», συνέχισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι ο Έλληνας ομόλογός του, Γιάνης Βαρουφάκης, είναι ο μόνος στο Eurogroup που θεωρεί πως δεν έχει χαθεί χρόνος.

Τα ίδια είχε πει και χθες ο κ. Σόιμπλε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης. Παράλληλα είχε τονίσει ότι πως δεν έχει επιπλέον ενημέρωση για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, ενώ όπως είπε «μεταξύ των υπουργών που μετείχαν στο Eurogroup υπήρξε συμφωνία πως τίποτα δεν έχει επιτευχθεί σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα».

Τέλος επισήμανε πως χρειάστηκε να πάει στην Bundestag για να μπορέσει να ισχύσει η τετράμηνη παράταση της Ελλάδας και αυτό, όπως τόνισε, δεν ήταν εύκολο, «αλλά εγώ είμαι ο υπεύθυνος υπουργός για το κάνω. Ο κ. Βαρουφάκης από τη μεριά του μας είπε πως για την Ελλάδα οι τελευταίες δύο εβδομάδες δεν ήταν εύκολες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σόιμπλε τρεις φορές χθες έκανε λόγο για τρόικα ενώ σήμερα χρησιμοποίησε τη λέξη Μνημόνιο, την οποία φυσικά η ελληνική κυβέρνηση δε θέλει να ακούει.

Από το Ποντίκι