Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Ντάισελμπλουμ: Αν δε μας θέλετε στην Αθήνα, τότε δεν ισχύει τίποτα

Νέα εμπλοκή στις Βρυξέλλες - "Μύλος" με τα τεχνικά κλιμάκια 
Νέα εμπλοκή φαίνεται πως προκύπτει με την έναρξη των συζητήσεων με τους “θεσμούς”, καθώς η ελληνική πλευρά προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφύγει την έλευση τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, επιμένοντας πως όλες οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν στις Βρυξέλλες.

Ήδη από το απόγευμα, κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν τα δημοσιεύματα που θέλουν τεχνικούς συμβούλους του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας...
να εγκαθίστανται από την Τετάρτη στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υποστηρίζοντας πως αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ωστόσο, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το Eurogroup της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Ευρωομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ξεκαθάρισε πως την Τετάρτη θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, με την έλευση τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, ενώ και δημοσίευμα του Bloomberg περιγράφει πώς ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, απέσπασε το “ΟΚ” του Γιάννη Βαρουφάκη για την αποστολή των τεχνικών κλιμακίων.

Η αίσθηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ότι παρατηρείται μία σοβαρή διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και εταίρων όσον αφορά στο πώς θα συνεχιστούν οι συζητήσεις, και μάλιστα πληροφορίες (που επισήμως δεν έχουν επιβεβαιωθεί ή διαψευσθεί) αναφέρουν πως ο υπουργός Οικονομικών, αν και αρχικά επρόκειτο να παραμείνει στις Βρυξέλλες για τις διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο, θα αναχωρήσει το βράδυ για το Παρίσι, εν όψει της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη γαλλική πρωτεύουσα, ενώ αμφίβολο είναι αν θα παραμείνει στις Βρυξέλλες και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργος Χουλιαράκης.

Το κλίμα έρχονται να επιβαρύνουν και οι νέες δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος διαμηνύει πως οι παράλληλες επαφές με την ελληνική κυβέρνηση σε Βρυξέλλες και Αθήνα πρέπει να αρχίσουν αυστηρά την Τετάρτη. “Αν το πρόγραμμα παραμένει να κείτεται νεκρό σε μια γωνιά, τότε ο έξω κόσμος δεν θα το εμπιστεύεται και πολύ, και τότε η έλλειψη εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και γύρω από την Ελλάδα θα επιστρέψει”, επεσήμανε ο Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο δίκτυο RTL.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε εξάλλου πως η Ελλάδα δε θα λάβει καμία δόση αν δεν εφαρμόσει στην πράξη μεταρρυθμίσεις, αντί απλά να τις συζητά. “Απλώς να λαμβάνουν χρήματα χωρίς καμία ενέργεια, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί”, σημείωσε.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Eurogroup έστειλε το μήνυμα ότι αν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών δεν είναι ευπρόσδεκτα στην Αθήνα, τότε δεν θα ξεκινήσει η διαδικασία των συζητήσεων.

Βέβαια, το κλίμα ήταν ήδη βαρύ από τα χόλια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να υποστηρίζει ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης ήταν ο μόνος στο Eurogroup που θεωρεί πως δεν έχει σπαταληθεί χρόνος, καθώς και ότι η δημοκρατία από μόνη της δε λειτουργεί και χρειάζονται κάποια όρια. Στα σχόλια αυτά απάντησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, εκτιμώντας ότι "είναι σαφές πως η αποτυχία του σχεδίου ασφυξίας της Ελλάδας έχει φέρει κάποιους σε δύσκολη θέση" και ότι οι δηλώσεις του απευθύνονται στο εσωτερικό, και όχι στο εξωτερικό ακροατήριο.

"Αυτές οι δηλώσεις είναι ασύμβατες τόσο με τη θεσμική θέση που κατέχει όσο και με την προσδοκία που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη για εξεύρεση μίας νέας λύσης. Η εμμονή και η επιμονή του σε αυτή την πολιτική και σε αυτό το ύφος είναι ασύμβατες  με την πορεία προς μια ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη", υπογράμμισε εξάλλου ο Νίκος Παππάς.

Από news.gr