Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Τετάρτη οι συζητήσεις με τους “θεσμούς – Συμφωνία θα σημάνει την τμηματική αποδέσμευση κονδυλίων…

Δεν κρυβόταν η ικανοποίηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ στις δηλώσεις του μετά το Eurogroup, καθώς δρομολογείται με καθυστέρηση δύο εβδομάδων έστω, η ουσιαστική διαβούλευση με τους «θεσμούς» («τρόικα» για τη βόρεια Ευρώπη), που θα οδηγήσει, εκτός απροόπτου, σε συμφωνία και την τμηματική εκταμίευση το ποσό που αναμενόταν να πάρει η χώρα μας. Παρά τη διατυπωθείσα ελληνική περί αυτού βούληση, ο διάβολος πάντοτε κρυβόταν στις λεπτομέρειες…

Όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι διαπραγματεύσεις των ελληνικών αρχών με τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών...
θα αρχίσουν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου των υπουργών της ζώνης του ευρώ Γερούν Ντάισελμπλουμ, λίγο μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης στις Βρυξέλλες.

Ο Ολλανδός υπουργός ανέφερε ότι τα χρονικά περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν και ότι στόχος είναι να εκπονηθούν σύντομα οι αξιολογικές εκθέσεις των εκπροσώπων των δανειστών.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι μπορούν να υπάρξουν αλλαγές στο πρόγραμμα για την ελληνική οικονομία, αλλά σε γενικές γραμμές είπε ότι «πρέπει να παραμείνουμε εντός των πλαισίων που έχουν ήδη συμφωνηθεί, τόσο στα δημοσιονομικά, όσο και στις μεταρρυθμίσεις». Ανέφερε επίσης ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αποφύγει μονομερείς πράξεις.

«Αν συμφωνήσουμε στις μεταρρυθμίσεις και αρχίσει η εφαρμογή τους θα μπορούσε να υπάρξει τμηματική εκταμίευση της δόσης, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν» ανέφερε επίσης ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

«Δεν μπορούμε να μπούμε σε συζήτηση για περαιτέρω εκταμίευση χρημάτων, αν δεν έχει προηγηθεί συμφωνία με τους θεσμούς και δεν έχει αρχίσει η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε, επίσης, ότι οι διαβουλεύσεις θα γίνουν στις Βρυξέλλες αλλά θα υπάρξουν σε κάποιες περιπτώσεις και αποστολές τεχνοκρατών στην Ελλάδα.

«Το κεντρικό μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι σπαταλήσαμε δύο εβδομάδες συζητώντας ποιός θα συναντήσει ποιόν και πού και αυτό είναι καθαρά χάσιμο χρόνου», δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ. Ο πρόεδρος του Eurogroup υπενθύμισε ακόμη ότι στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου είχε καταστεί σαφές ότι οι ελληνικές αρχές θα ξεκινούσαν τάχιστα τις συζητήσεις με τους θεσμούς, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία ως το τέλος Απριλίου. «Οι πραγματικές συζητήσεις δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει. Θα ξεκινήσουν όμως την Τετάρτη στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν το Eurogroup εξέφρασε σήμερα τη βούληση να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι αυτό συζητήθηκε στην προηγούμενη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, λέγοντας ότι η ευρωζώνη είναι έτοιμη να στηρίξει την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει συμφωνία στο σύνολο των μεταρρυθμίσεων και ότι η εφαρμογή τους θα γίνει εγκαίρως.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ξεκινήσει την εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων με τις κοινοβουλευτικές και διοικητικές διαδικασίες.

Ο Γάλλος Επίτροπος ανέφερε ότι στο Eurogroup δεν έγινε λεπτομερής συζήτηση σχετικά με τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που παρουσίασε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, διότι όπως σημείωσε, αυτή είναι μία «τεχνική δουλειά» για την οποία την ευθύνη έχουν οι θεσμοί.

Από mignatiou