Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Βαρουφάκης: Οι τεχνοκράτες δεν θα μπαίνουν στα υπουργεία να κάνουν ό,τι θέλουν

Για μια σημαντική συμφωνία που θα δίνει επιτέλους πεδίο στην Ελλάδα να δουλέψει τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται μίλησε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, παίρνοντας αποστάσεις από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ περί ολιγωρίας και συνεχίζοντας την κόντρα με την ιταλική εφημερίδα για το δημοψήφισμα.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ μίλησε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος του eurogroup και δήλωσε ευχαριστημένος που όπως είπε, επιτέλους ξεκινά η δουλειά από την Τετάρτη, τονίζοντας πως οι συνομιλίες θα γίνονται σε ανώτατο επίπεδο...
και στις Βρυξέλλες. "Την Τετάρτη το πρωί η ομάδα μας αρχίζει τις συνομιλίες με τις τεχνικές ομάδες εδώ στις Βρυξέλλες".

Αναφερόμενος δε στο γεγονός πως τεχνικά κλιμάκια θα έρθουν στην Αθήνα εξήγησε πως η εποχή που τεχνοκράτες εισέβαλαν στα ελληνικά υπουργεία έχει παρέλθει. "Η ιδέα ότι κάποιοι τεχνοκράτες θα μπορούν να μπαίνουν στα υπουργεία και να κάνουν ό,τι θέλουν δεν υπάρχει" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ομολόγους του που σχολίασαν καυστικά το γεγονός πως η ελληνική κυβέρνηση αλλάζει απλά το όνομα της Τρόικας σε θεσμούς είπε: "Κάποιοι συνάδελφοί μου χρησιμοποίησαν τον όρο τρόικα. Αν τους αρέσει τόσο μπορούμε να τους την στείλουμε" σημείωσε σαρκαστικά.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στις εμπρηστικές δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, πως το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση αποτελεί μονομερής ενέργεια, εξήγησε πως "δεν έχει δημοσιονομικό κόστος", ενώ τόνισε πως η απόφαση της Ελλάδας "ήρθε να αντιμετωπίσει την κρίση από την τρόικα".

Συνεργασία ακόμη και μεταξύ διαφωνούντων

Ο Έλληνα υπουργός όμως φρόντισε να απαντήσει και στον πρόεδρο του eurogroup, ο οποίος έκανε λόγο για καθυστερήσεις από την πλευρά της Ελλάδας. Αρχικά δήλωσε την ικανοποίησή του που παρά τις διαφορετικές απόψεις οι δύο πλευρές μπορούν να βρουν κοινό τόπο συνεργασίας: "Δύναμη της Ευρώπης είναι να έχουμε εγώ και ο Ντάισελμπλουμ διαφορετικές απόψεις κι όμως να συνεργαζόμαστε" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως μάλιστα συμπλήρωσε, "παρ' ό,τι έχει ακουστεί πως καθυστερήσαμε, ανταποκριθήκαμε ταχέως στα προβλήματα που κληρονομήσαμε" δίνοντας έτσι έμμεση απάντηση σε όσους κατηγόρησαν την ελληνική κυβέρνηση για ολιγωρία.

Το Grexit δεν είναι στα σχέδια κανενός

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως δεν υπάρχει τέτοιο πλάνο ούτε στην Αθήνα, αλλά ούτε και στις Βρυξέλλες και θεώρησε τη συζήτηση γύρω από την έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη χωρίς αντικείμενο: "Δεν υπάρχει λόγος, δεν υπάρχει σχεδιασμός και αποτελεί αρνητική συνεισφορά να μιλάμε για Grexit" σημείωσε.

Μια μαύρη μέρα για τη δημοσιογραφία

Η συζήτηση με τους δημοσιογράφους όμως περιστράφηκε και γύρω από την περιβόητη συνέντευξή την ιταλική Corriere Della Serra, για την οποία μίλησε με βαρείς χαρακτηρισμούς. Όπως ανέφερε "δεν υπάρχει λόγος να δίνουμε οξυγόνο σε εκπροσώπους του κίτρινου Τύπου", ενώ σημείωσε πως ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε η έκφρασή του "ήταν μαύρη μέρα για την δημοσιογραφία".

Από news247