Δευτέρα, 9 Μαρτίου 2015

Η πολιτική επιβίωση Σαμαρά

ΠΑΝΟΣ ΖΑΧΑΡΗΣ
Υπέροχο θα ήταν πραγματικά για τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ να παρέμενε ο Αντώνης Σαμαράς πρόεδρος της ΝΔ. Ενας τέως πρωθυπουργός που εκδιώχθηκε από την εξουσία με την ψήφο του λαού και μάλιστα με οκτώμισι (!) εκατοστιαίες μονάδες διαφορά, ποτέ μέχρι τώρα στην Ελλάδα δεν έχει επιστρέψει στη διακυβέρνηση της χώρας, τουλάχιστον τον τελευταίο μισό αιώνα. Δικαίως θεωρείται από τους πολίτες ως περιφερόμενο πολιτικό πτώμα.

Δίκιο είχε η Ντόρα. «Ολοι οι αρχηγοί (σ.σ. της ΝΔ) μετά από ήττες παραιτούνταν. Ούτε κακοί πρωθυπουργοί ήταν ούτε κακοί αρχηγοί. Ηξεραν όμως μια απλή αλήθεια - ότι η προσπάθεια...
δικαίωσης του δικού τους έργου υπονομεύει την προοπτική της επόμενης ημέρας» της παράταξης, είπε απευθυνόμενη προς τον Αντώνη Σαμαρά κατά τη... δεκάωρη (!) συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

«Δεν φεύγω με τίποτα!» ήταν η ουσία της απάντησης του τέως πρωθυπουργού. Το είπε φυσικά με τρόπο ηρωικό, προκαλώντας απέραντη θυμηδία: «Εγώ δεν είμαι παντρεμένος με τη θέση μου» διακήρυξε. «Αλλά δεν πρόκειται να εγκαταλείψω τη μάχη σε μια τόσο δύσκολη στιγμή για τη χώρα» έσπευσε να προσθέσει προς αποφυγή παρεξηγήσεων.

Εκτακτο συνέδριο της ΝΔ δεν προτίθεται κατά κανένα τρόπο να διοργανώσει ο Αντώνης Σαμαράς. Ο λόγος είναι απλούστατος. Οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι ζητούν έκτακτο συνέδριο με μοναδικό στόχο να τον καθαιρέσουν από αρχηγό. Τρελός είναι να τους διευκολύνει; Δεν έχει κι άδικο, εδώ που τα λέμε. Η μέγιστη παραχώρηση που μεγαλόψυχα δέχεται να κάνει ο τέως πρωθυπουργός είναι το πολύ πολύ μια εθνική συνδιάσκεψη.

Ενα όργανο δηλαδή που δεν έχει καταστατική δικαιοδοσία λήψης οποιασδήποτε απόφασης, άρα είναι ακίνδυνο για τον Σαμαρά! Οι αντιπρόσωποι όμως μπορούν εκεί να πουν ό,τι θέλουν και να... ξεχαρμανιάσουν!

«Τούρμπο» ο Δένδιας. «Τα περί εθνικής συνδιάσκεψης δεν έχουν έννοια. Η εθνική συνδιάσκεψη δεν προβλέπεται από το καταστατικό ως αυτοτελές όργανο του κόμματος και δεν έχει την παραμικρή αποφασιστική αρμοδιότητα» δήλωσε. «Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον Νίκο Δένδια που μου έλεγε ότι πρέπει να ξεκουραστώ. Τώρα κατάλαβα τι εννοούσε!» σχολίασε πικρόχολα ο Σαμαράς.

Πολύ πιο λαϊκά τα «έσουρε» στον πρώην υπουργό ο Γεράσιμος Γιακου­μάτος. «Μπράβο, ρε Νίκο!» είπε και συνέχισε: «Ποιοι φωνάζουν; Μεγαλο­σχήμονες και όσοι ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς. Νεκροθάφτες και παραπληροφορητές... Οποιος θέλει για αρχηγός, εδώ είμαστε. Αλλά κάποιοι μοστράρουν στα έντυπα σαν αρχηγοί της δεκάρας!» τον κατακεραύνωσε.

«Μια ωραία ατμόσφαιρα» επικρατεί λοιπόν στη ΝΔ, όπως όλοι καταλαβαίνουν. «Δεν βιαζόμαστε εμείς να ανατρέψουμε την κυβέρνηση, εκείνοι βιάζονται να διαλυθούν» είπε ο Αντώνης Σαμαράς. «Η κυβέρνηση δεν θα αντέξει ούτε μέχρι το Πάσχα!» απεφάνθη και ο Αδωνις Γεωργιάδης, προσδιορίζοντας χρονικά την ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μέσα στον... Μάρτιο, βία το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου! Καλύτερα να πέσει τη Μεγάλη Παρασκευή, 10 Απριλίου!

«Πρωτόγνωρες ευθύνες θα κληθεί να αναλάβει η παράταξη σύντομα» δήλωσε βαθυστόχαστα ο τέως πρωθυπουργός. Λέτε αυτές οι «πρωτόγνωρες ευθύνες» της ΝΔ να μην αφήσουν τα στελέχη της, τώρα που όλοι έχουν αράξει, να... κάνουν Πάσχα; Ή μήπως όλα αυτά είναι «μπούρδες» που πουλάει ο Σαμαράς μήπως και σώσει τη θέση του; Αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου!

Του Γιώργου Δελαστίκ από το ΕΘΝΟΣ