Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδειχνε την θηλιά της ΕΚΤ στον λαιμό του, η Αυγή κοίταγε την θηλιά των δελφίνων της ΝΔ στον λαιμό του Σαμαρά!

Επισημαίνει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος *
            
Η πραγματικότητα κάθε κυβέρνησης, αναγνώστη μου, αναπαρίσταται δια της σημειολογίας που ορίζει την καθημερινότητά της. Αυτό μην το παραβλέπεις ποτέ! Η μελέτη των σημείων των εφημερίδων που υποστηρίζουν αξιωματικά μια κυβέρνηση, αποτελεί την μελέτη της ίδιας της πραγματικότητας που ορίζει δυναμικώς το μοντέλο διακυβέρνησης αυτής της κυβέρνησης.

Διαβάζοντας σήμερα την «Αυγή» είναι...
σαν να επιχειρείς να ανιχνεύσεις το γνωστικό μοντέλο που διακρίνει την σημερινή κυβέρνηση με κορμό την Ευρωπαϊκή Αριστερά, σε αντιδιαστολή με τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ, ή ακόμη της κυβερνητικής σύμπραξης αυτών των κεντρικών κομματικών φορέων της μεταπολίτευσης του 1974. Είναι σαν να αναζητείς τις διαφορές αυτής της κυβέρνησης από τις προηγούμενες, προσεγγίζοντας τον τρόπο με τον οποίο αυτή αντιλαμβάνεται, ορίζει και διαπραγματεύεται την πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» θα μπορούσε να θεωρηθεί ως γνωστικός καθρέφτης της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, παρότι η εφημερίδα αυτή δεν αποτελεί κομματικό όργανο με την μορφή του «Ριζοσπάστη»! Δηλαδή, μέσω της «Αυγής» και της δημοσιογραφικής διαδικασίας ανάδειξης συμβάντων σε γεγονότα, είναι εύλογο κάποιος να αναζητεί να διακρίνει την κυβερνητική αντίληψη για τα γεγονότα, ή τέλος πάντων την κυρίαρχη αντίληψη στον ΣΥΡΙΖΑ για τα γεγονότα. Και αυτό, επειδή ο τρόπος ανάδειξης απλών συμβάντων σε γεγονότα δια των πρωτοσέλιδων των εφημερίδων, επηρεάζει καθοριστικά τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές του κοινού τους, ενώ σχηματίζει την γνωστική τους δομή, που είναι καθοριστική για την μορφή πολιτικοποίησής τους.

Πες μου, μετά από αυτά σε παρακαλώ, αναγνώστη μου, τι είδους πολιτικοποίηση έχει ως επικοινωνιακή στρατηγική η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, την στιγμή κατά την οποία, ενώ η κυβέρνηση ολόκληρη, η ελληνική αγορά και ασφαλώς η εθνική μας οικονομία δονούνται από την σταλινικού χαρακτήρα απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κλείσει την στρόφιγγα ρευστότητας, βγάζοντας στην ουσία ο κ. Μάριο Ντράγκι την Ελλάδα από την πρίζα που παρέχει χρηματοπιστωτική ανάσα και ο Αλέξης Τσίπρας δίνει συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» μιλώντας για την θηλιά που έχει περάσει η ΕΚΤ στον λαιμό της Αθήνας, η «Αυγή» [Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015] να έχει ως κεντρικό της θέμα «Καραμανλικοί–Μητσοτακικοί, σπρώχνουν στην έξοδο τον Σαμαρά»! Αυτό κατά την «Αυγή» - με την οποία διατηρώ μια «αιώνια» τρυφερή σχέση – ήταν το γεγονός της 6ης Μαρτίου για την Ελλάδα, ενώ η δραματική απόφαση της ΕΚΤ εμφανίζεται ουδέτερα στα «ψιλά» υπό τον τίτλο: «Ο Ντράγκι διατηρεί την πίεση προς την Αθήνα»!

Τελικά, το γεγονός της ημέρας, κατά την «Αυγή», δεν ήταν το «σπρώξιμο προς την έξοδο» του κ. Τσίπρα που τυχαίνει να είναι και ο πρωθυπουργός της χώρας, αλλά του κ. Σαμαρά!!! Τι συμβαίνει εδώ; Ποιοι είναι αυτοί που διαμορφώνουν αυτή την άθλια επικοινωνιακή στρατηγική, που αν μην τι άλλο, αντιφάσκει με τον πολιτικό λόγο που αναπτύσσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιοι είναι αυτοί που προσβάλουν τον πολιτικοποιημένο αναγνώστη αυτής της ιστορικής εφημερίδας της αριστεράς;

Τέτοιας μορφής πρωτοσέλιδες αθλιότητες, οι οποίες διαστρέφουν την πολιτική σημειολογία της καθημερινότητας, διαπράττουν ολοκληρωτικής και ταυτόχρονα παιδιάστικης κουλτούρας άνθρωποι: φτηνιάρικοι επικοινωνιακοί δίαυλοι και χαμηλού επιπέδου «στελέχη επικοινωνίας», ή πονηρούληδες μέσα στην ανικανότητα και ανεπάρκειά τους, «διαμορφωτές γνώμης»!

Είμαι αυστηρός στο ζήτημα; Μπορεί, αλλά σίγουρα «δίκαιος», μετά το σοκ που υπέστην από αυτό το πρωτοσέλιδο της «Αυγής»! Αυτά είναι φτηνιάρικα επικοινωνιακά τεχνάσματα, που πίστευα πως έχει ξεπεράσει εντελώς η σύγχρονη αριστερά στην πατρίδα μας. Δεν τα έχει ανάγκη! Την ζημιώνουν αφάνταστα! Την χαμηλώνουν ηθικά και την μικραίνουν πολιτικά! Δεν είναι δυνατόν, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δείχνει την θηλιά της ΕΚΤ στον λαιμό του, η «Αυγή» να εστιάζει στην θηλιά των δελφίνων της ΝΔ στον λαιμό του Σαμαρά! Δεν είναι δυνατόν αυτή η κυβέρνηση να προχωρήσει στο πλαίσιο μιας άλλης πολιτικής κουλτούρας, σαφώς υψηλότερης από τις προηγούμενες της μεταπολίτευσης του 1974, μετερχόμενη τα ίδια φτηνιάρικα επικοινωνιακά τεχνάσματα, που χαρακτηρίζονται από παιδισμό και σημειολογική διαστροφή, έτσι ώστε να αλλοιωθεί ένα δυσάρεστο για την κυβέρνηση συμβάν!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει αμέσως να αποκτήσει μια σύγχρονη, προοδευτική, υψηλού επιπέδου και επαγγελματισμού, καλοδομημένη στρατηγική επικοινωνίας, παράλληλα με μια επικοινωνιακή τακτική στον χειρισμό της σημειολογίας της καθημερινότητας, που να πολιτικοποιεί τα συμβάντα χωρίς υποκρισία και δολιότητα.

Το ζήτημα δεν είναι να διασκεδάσεις την καθημερινότητα, ούτε να ξεφύγεις από τα μείζονα επεισόδιά της, αλλά εντίμως να διεισδύσεις στον πολιτικό πυρήνα τους και να τους προσδώσεις ένα πολιτικό χαρακτήρα που θα τα μετατρέπει σε γεγονότα που θα τονίζουν την διακριτή, αριστερή σου κοινωνικοπολιτική ταυτότητα, η οποία ανεβάζει το επίπεδο του δημοκρατικού παραδόξου: ανεβάζει το επίπεδο στη σχέση της ισότητας με την ελευθερία!

Και όμως η κυβέρνηση της ελπίδας για την εκκίνηση της Τέταρτης Ελληνικής Δημοκρατίας σε μια ανυπόκριτα δημοκρατική βάση με παραγωγική ανασυγκρότηση και αναδιανομή από πάνω προς τα κάτω, μοιάζει να ακολουθεί την πεπατημένη στην επικοινωνία! Μοιάζει να ακολουθεί τους προηγούμενους! Οι διαμορφωτές γνώμης από την πλευρά της κυβέρνησης εμφανίζονται σαν μαθητές των προηγούμενων και αυτό αποτελεί ένα τρομερά ανησυχητικό σημείο για την προοπτική της.

Ας μην έχουμε αυταπάτες: η κυβέρνηση αυτή θα κριθεί κεφαλαιωδώς από την σημειολογία της επί της πολιτικής (ευρωπαϊκής, διεθνούς και εσωτερικής) και κοινωνικής καθημερινότητας. Εκεί θα μπορούσε να κάνει την μεγάλη διαφορά από όλους τους προηγούμενους, αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται ικανή να την κάνει. Κι όμως… ακόμα είναι αρχή και θα μπορούσε, αν συνειδητοποιηθεί, να ανατραπεί αυτή η καταθλιπτική πορεία στην οποία τοποθετούν την κυβέρνηση οι «άνθρωποί» της που ασχολούνται με την διαμόρφωση της κοινής γνώμης! Έτσι θέλω να πιστεύω, μόνο που αυτό δεν πραγματοποιείται με «παιδιάστικες πουστίτσες», αλλά με αρετή, γνώση, τέχνη και τόλμη!...

* Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.
Από activistis