Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Ο Ντράγκι έπεισε τον Βαρουφάκη να επιστρέψουν οι... θεσμοί στην Αθήνα

Ο διάλογος και το παρασκήνιο
   
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ήταν εκείνος ο οποίος είπε στους Έλληνες αξιωματούχους ότι αντιμετωπίζουν μια κρίσιμη κατάσταση και πρέπει να αφήσουν τους εκπροσώπους της ζώνης του ευρώ να επιστρέψουν στην Αθήνα, προκειμένου να αποκτήσουν επιπλέον βοήθεια σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο Ντράγκι απευθυνόμενος στον Γιάννη Βαρουφάκη τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης έπρεπε να εξεταστούν...
και πάλι για να καθοριστεί το χρηματοδοτικό έλλειμμα της χώρας, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έστειλαν κι εκείνοι από την πλευρά τους ένα παρόμοιο μήνυμα, όπως ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους.

Έτσι η Ελλάδα συμφώνησε να επιτρέψουν οι εμπειρογνώμονες που εκπροσωπούν την Επιτροπή , την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και να ξεκινήσουν της εργασίες τους στην Αθήνα την Τετάρτη.

Το πρακτορείο εκτιμά ότι ο Ντράγκι ήταν εκείνος, ο οποίος έκλεισε τη συμφωνία για να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους τρεις θεσμούς.

Ο κ. Ντράγκι προειδοποίησε τον Γιάννη Βαρουφάκη ότι η Ελλάδα σε δύο με τρεις εβδομάδες καταρρέει και πρέπει να αρχίσει άμεσα ο έλεγχος της οικονομίας από τους εκπροσώπους των δανειστών.

«Μπορούν να αρχίσουν σύντομα;» ρώτησε ο κ. Ντράγκι και ο κ. Βαρουφάκης συμφώνησε.

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, ο κ. Ντράγκι είπε ότι με τις αγορές κλειστές για την Ελλάδα και τις τράπεζες υπό τον ασφυκτικό έλεγχο της κεντρικής τράπεζας, η ελληνική ρευστότητα μπορεί να αντιμετωπίσει κατάρρευση σε μία, δύο ή τρείς βδομάδες.

Εκπρόσωποι της ΕΚΤ και του κ. Βαρουφάκη, με τους οποίους επικοινώνησε τηλεφωνικώς το Bloomberg, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες.

Σημειώνεται ότι ο Β. Σόιμπλε κάλεσε την Αθήνα να συνεργαστεί με την «τρόικα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Από news.gr