Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

11 Μαρτίου ξεκινούν οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια

Ολοκληρώθηκε στο Eurogroup η συζήτηση για την Ελλάδα. Την ερχόμενη Τετάρτη θα ξεκινήσουν στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις των ελληνικών Αρχών με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ξεκινάει εντατικά η διαδικασία των τεχνικών διαβουλεύσεων, ενώ απέκλειαν το ενδεχόμενο να μεταβούν τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα.

Εξάλλου, οι πηγές σημείωναν ότι...
το Eurogroup εξέφρασε τη βούλησή του να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας, εάν κριθεί απαραίτητο.

ΜΑΡΙΑ ΑΡΩΝΗ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Επτά συν τρείς νέες προτάσεις καταθέτει η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup

Το Eurogroup δεν πρόκειται να συζητήσει κανένα νέο κείμενο και, υπό αυτό το πρίσμα, το ζητούμενο είναι «να έχουμε πολιτική πρόοδο», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ σημειώνουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει επτά μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Επίσης οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλουτίσει την λίστα και με άλλες μεταρρυθμίσεις που θα αφορούν μεταξύ άλλων, τη μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών και την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές».

Ειδικότερα με αναφορά την συνεδρίαση του Eurogropup, η κυβέρνηση επισημαίνει:

1. Το Eurogroup πρέπει να παραμείνει πολιτικό σώμα. Δεν πρέπει να συζητάει τεχνικές λεπτομέρειες. Το ζητούμενο είναι να έχουμε πολιτική πρόοδο. Δεν θα συζητηθεί κανένα νέο κείμενο. Υπάρχει η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εξειδικεύσει το πλαίσιο της εφαρμογής της.

2. Ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει σήμερα επτά μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Παράλληλα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εμπλουτίσει τη λίστα και με άλλες μεταρρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες θα κατατεθούν άμεσα στα τεχνικά κλιμάκια.

3. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις, μαζί με δεκάδες άλλες, θα αποτελέσουν μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μέχρι τον Απρίλιο. Εθνικό σχέδιο που θα αλλάξει την πορεία της χώρας, δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη.

4. Η ελληνική πλευρά υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους, σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου. Μάλιστα οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015. Είναι, δηλαδή, κινήσεις που θα αποφέρουν έσοδα μέσα στο χρόνο, χωρίς καμία επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία.

5. Οι τρεις, για παράδειγμα, μεταρρυθμίσεις που θα κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια και δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα αφορούν:
α. Μελέτη για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος παρελθόντων ετών. Αυτό θα γίνει χωρίς κανένα πρόστιμο μόνο με συμπληρωματική φορολογική δήλωση. Μια πρακτική που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη περίπου κάθε πέντε χρόνια.

β. Την κατάθεση τροπολογίας προκειμένου να ελεγχθούν οι «τριγωνικές συναλλαγές» που έχουν ως στόχο τη φοροαποφυγή. Απαραίτητη μεταρρύθμιση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά και φοροαποφυγή.

γ. Επιπλέον κίνητρα ώστε οι πολίτες να διεκδικούν τις αποδείξεις στις συναλλαγές τους με τη θέσπιση αυτόματης διαδικασίας ώστε οι αποδείξεις λιανικής πώλησης να μπαίνουν σε «λοταρία». Αυτή η πρακτική θα επιβραβεύει την καλή φορολογική συνείδηση.

Από mignatiou