Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

Εγκρίθηκαν από το Eurogroup οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης - Επιφυλακτικό το ΔΝΤ για τις ελληνικές προτάσεις

«Πράσινο φως» στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η κυβέρνηση, έδωσε το Eurogroup που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης το μεσημέρι της Τρίτης.

«Oι εθνικές διαδικασίες για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος μπορούν να ξεκινήσουν» ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο αντιπρόεδρος της Kομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Σε σχετική του ανακοίνωση το Eurogroup...
αναφέρει ότι συζήτησε σήμερα τον πρώτο κατάλογο μεταρρυθμίσεων, που παρουσίασαν οι ελληνικές Aρχές στη βάση της τρέχουσας συμφωνίας, η οποία θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς το αργότερο έως το τέλος του Απριλίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι θεσμοί μάς έδωσαν την πρώτη τους εκτίμηση με την οποία θεωρούν ότι ο κατάλογος των μέτρων είναι επαρκώς περιεκτικός, ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ως εκ τούτου, συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε με τις εθνικές διαδικασίες με στόχο την επίτευξη τελικής απόφασης της παράτασης έως και τέσσερις μήνες της Κύριας Συμφωνίας Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της Ελλάδας» αναφέρει το  Εurogroup.

To Εurogroup σημείωσε ακόμη ότι «καλούμε τις ελληνικές Αρχές να αναπτύξουν και να διευρύνουν περαιτέρω τον κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων με βάση την υπάρχουσα συμφωνία σε στενό συντονισμό με τους θεσμούς, προκειμένου να καταστεί εφικτή η ταχεία και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Από το Ποντίκι

Επιφυλακτικό το ΔΝΤ για τις ελληνικές προτάσεις 
Ενθαρρυντική η βούληση της Αθήνας να αντιμετωπίσει φοροδιαφυγή και διαφθορά, σχολιάζει, μεταξύ άλλων, η Κριστίν Λαγκάρντ, σε επιστολή της προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, εκφράζοντας όμως παράλληλα και σοβαρές επιφυλάξεις.

Όπως αναφέρει δεν είναι ξεκάθαρες οι ελληνικές δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν τις συντάξεις και το ΦΠΑ, την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, τις οποίες το ΔΝΤ θεωρεί ζωτικής σημασίας για την επίτευξη των βασικών στόχων του προγράμματος χρηματοδότησης.

«Για να είναι επιτυχής η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να περιοριστούν στις πολιτικές παραμέτρους που περιγράφει η κυβέρνηση στο υπάρχον κείμενο» αναφέρεται στην επιστολή.

Πάντως, στην αρχή της επιστολής, η επικεφαλής του ΔΝΤ δηλώνει ότι το ελληνικό κείμενο είναι αρκετά επαρκές για να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης για μια επιτυχή ολοκλήρωση του «Μνημονίου», όπως το χαρακτηρίζει. 

Δείτε και ΕΔΩ ολόκληρη την επιστολή στα αγγλικά. 
Από το Ποντίκι