Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Απίστευτη διάλυση: ΔΟΥ εισέπραξε μόλις το 6% των οφειλών

Το πόρισμα του Οικονομικού Επιθεωρητή από τον έλεγχο για την αποτελεσματικότητα των ΔΟΥ αναμένει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να κινηθεί αναλόγως για την ενίσχυση των εισπρακτικών μηχανισμών.

Με αφορμή ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή της Ν.Δ., Νίκου Παναγιωτόπουλου, για τη ΔΟΥ Χρυσούπολης και τις χαμηλές επιδόσεις της στην είσπραξη εσόδων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, έστειλε στη Βουλή έγγραφο...
με το οποίο ενημερώνει ότι η συγκεκριμένη ΔΟΥ εξέδωσε 2.238 σημειώματα περαίωσης του ν.3888/2010 και έγιναν αποδεκτά 650, ενώ από την 1.1.2011 λειτουργεί τμήμα ελέγχου και το πρώτο επτάμηνο του 2011 έχει ελέγξει περίπου 450 υποθέσεις.

«Όσον αφορά στην αναποτελεσματικότητα των ΔΟΥ», αναφέρει επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, «η αρμόδια υπηρεσία (Διεύθυνση Επιθεώρησης Υπηρεσιών) εξέδωσε εντολή Διενέργειας Έρευνας προς τον Οικονομικό Επιθεωρητή, ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της ανατεθείσας έρευνας, θα υποβάλει την οικεία πορισματική του έκθεση».

Ο αναπληρωτής υπουργός διαβεβαιώνει, πάντως, ότι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την έλλειψη προσωπικού στις ΔΟΥ έχουν καταγραφεί και στην Έκθεση Τακτικής Επιθεώρησης του Οικονομικού Επιθεωρητή, η οποία υποβάλλεται στο τέλος κάθε έτους.

Τέλος, και ειδικά για τη ΔΟΥ Χρυσούπολης, ο κ. Οικονόμου ενημερώνει τον βουλευτή ότι αυτή στελεχώθηκε με προσωπικό και ήδη καταβάλλονται προσπάθειες για την όσο το δυνατόν συντομότερη αντιμετώπιση των εν λόγω προβλημάτων.

Αρνητικό ρεκόρ για τη ΔΟΥ Χρυσούπολης

Ο βουλευτής της ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος στην ερώτησή του επικαλούμενος την έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για το 2010 αναφέρει ότι «το αρνητικό ρεκόρ στη μη είσπραξη βεβαιωθέντων εσόδων έχει η ΔΟΥ Χρυσούπολης, όπου το ποσοστό της μη είσπραξης φθάνει στο σκανδαλώδες ποσοστό του 94%». Ο κ. Παναγιωτόπουλος έχει επίσης επισημάνει ότι σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στην ιστοσελίδα του TAXIS στην εν λόγω εφορία υπόκεινται 6.000 επιτηδευματίες εκ των οποίων μόνο 3.000 ανταποκρίθηκαν στην περαίωση του ν.3843/2010. Ταυτόχρονα, όμως, ο βουλευτής έχει καταγγείλει ότι στη συγκεκριμένη ΔΟΥ δεν υπήρχε διευθυντής από το 2009 και ο αναπληρωτής του ήταν του κλάδου ΔΕ χωρίς γνώση του αντικειμένου. Έχει επίσης καταγγείλει ότι ο προϊστάμενος του αρμοδίου τμήματος ήταν υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου του 2010, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, «γεγονός που εξηγεί τους χαλαρούς ρυθμούς της υπηρεσίας στη διενέργεια ελέγχων και είσπραξη εσόδων λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Από iefimerida