Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Στιβ Τζομπς: «Δια της παρούσης παραιτούμαι από διευθύνων σύμβουλος της Apple»

Στον Τιμ Κουκ το «δαχτυλίδι» της διαδοχής
Ο ιδρυτής της Apple, Στιβ Τζομπς παραιτήθηκε από διευθύνων σύμβουλος του κολοσσού της πληροφορικής και θα αντικατασταθεί από τον εκτελεστικό πρόεδρο της εταιρείας, Τιμ Κουκ.
Ο Τζομπς, που τα τελευταία χρόνια έχει αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα υγείας δήλωσε ότι δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του.

Σε σύντομη επιστολή του προς το διοικητικό συμβούλιο της Apple, που δόθηκε λίγο αργότερα στη δημοσιότητα, ο Τζομπς αναφέρει:...
"Πάντα έλεγα ότι αν έρθει ποτέ η μέρα, που δεν θα μπορώ να αντεπεξέλθω στις υποχρεώσεις και τις προσδοκίες ως διευθύνων σύμβουλος της Apple, θα ήμουν ο πρώτος που θα σας ενημερώσει”.

"Δυστυχώς, αυτή η μέρα ήρθε. Δηλώνω με την παρούσα την παραίτησή μου ως διευθύνων σύμβουλος της Apple”, προσθέτει. "Θα ήθελα, εφόσον το Διοικητικό Συμβούλιο συμφωνεί, να παραμείνω ως πρόεδρος του Δ.Σ., διευθυντής και υπάλληλος της Apple".

"Οσον αφορά τον διάδοχό μου, υποστηρίζω με σθένος να ακολουθήσουμε το σχέδιο διαδοχής μου και ο Τιμ Κουκ να αναλάβει διευθύνων σύμβουλος".

“Πιστεύω ότι οι πιο ευφυείς και πλέον καινοτόμες ημέρες της Apple είναι μπροστά της. Ανυπομονώ να παρακολουθήσω και να συμβάλλω στην επιτυχία της σε ένα νέο ρόλο”.

Η πρώτη αντίδραση για την αποχώρηση του Τζομπς από το τιμόνι της Apple ήρθε από την Γουλ Στριτ, με τη μετοχή της εταιρείας να σημειώνει κάθετη πτώση κατά τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης και να υποχωρεί περισσότερο από 6%. Ο Στιβ Τζομπς ήταν από τους ιδρυτές της Apple, από την οποία όμως υποχρεώθηκε να αποχωρήσει στα μέσα της δεκαετίας του '80 και αφού προηγήθηκε μια σφοδρή σύγκρουση με τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Τζον Σκάλεϊ. Ωστόσο ο Τζομπς δεν απομακρύνθηκε από τον χώρο της τεχνολογίας, καθώς ίδρυσε την NeXT και αργότερα απέκτησε την εταιρεία Pixar, γνωστή για τις κινηματογραφικές της παραγωγές. Επέστρεψε στην Apple το 1997, όταν η εταιρεία ήταν στο χείλος του γκρεμού και κατόρθωσε πρώτα να την οδηγήσει σε πιο σίγουρο έδαφος και, λίγο αργότερα, να την απογειώσει με καινοτομικές συσκευές όπως το iPod και υπηρεσίες όπως το iTunes