Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Ζητείται μέντιουμ

Οι αιτίες και οι αφορμές του πολέμουΜαρινάκη - Μελισσανίδη
με τις απρόβλεπτες εξελίξεις και το άγνωστο τέλος.
ΟΤΑΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΠΑΛΑ
 
Mέχρι πού θα φτάσει η κόντρα Μαρινάκη - Μελισσανίδη; Ακόμη και μέντιουμ να είναι κάποιος, δεν μπορεί τόσο εύκολα πλέον να το προβλέψει. Σε κανονικές συνθήκες η ΑΕΚ θα παίξει του χρόνου στη Σούπερ Λίγκα, στην κορυφή της οποίας βρίσκεται από τα χρόνια του Κόκκαλη μέχρι σήμερα ο Ολυμπιακός.

Η μάχη, λοιπόν, προβλέπεται να «φουντώσει» για τα καλά με άγνωστες συνέπειες. Πρόσφατα ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ του Πειραιά κατήγγειλε ανοιχτά τον αντίπαλό του τής ΑΕΚ, πρώτα στη Σούπερ Λίγκα και στη συνέχεια...
στον εισαγγελέα, ότι απείλησε τον αναπληρωτή πρόεδρο της ΚΕΔ Χριστόφορο Ζωγράφο πριν αυτός να δεχτεί την εις βάρος του επίθεση από «αγνώστους»! Δείγμα για το τι θα ακολουθήσει...

Μαρινάκης: Το ποδόσφαιρο χωράει μόνο έναν!

Στον Πειραιά λένε πλέον στυγνά πως το ποδόσφαιρο χωράει μόνο έναν! Και πολλοί το λένε σοβαρά. Δείγμα της νοοτροπίας που κυριαρχεί μετά από τόσα χρόνια μονοπωλίου της ποδοσφαιρικής εξουσίας.

Ομως θα πρέπει να μπει κανείς σε… λαβύρινθο για να ανακαλύψει τα (πραγματικά) αίτια της κόντρας του Βαγγέλη Μαρινάκη με τον Δημήτρη Μελισσανίδη! Ακόμη και οι πιο στενοί συνεργάτες τους δυσκολεύονται να εντοπίσουν την πραγματική αιτία για την οποία έχει ξεσπάσει αυτή η «κόντρα χωρίς έλεος» ενώ χωρίζει -προς το παρόν- τον Ολυμπιακό από την ΑΕΚ μία ολόκληρη κατηγορία.

Μάλιστα στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν οι σχέσεις τους ήταν «κανονικές», αφού βάδιζαν σε παράλληλους δρόμους, άρα δεν είχαν λόγους να τσακωθούν.

Η αφορμή του πολέμου δόθηκε, όπως το ερμηνεύουν από την πλατεία Αλεξάνδρας όπου και η έδρα του Ολυμπιακού, όταν ο Μελισσανίδης στην πρώτη ουσιαστικά δημόσια τοποθέτησή του για την (ανεπίσημη) «επιστροφή» του στην ΑΕΚ και την ανακοίνωση της ανέγερσης του γηπέδου της «Αγια-Σοφιάς» εξαπέλυσε επίθεση σε βάρος του Μαρινάκη και μάλιστα σε επίπεδο... πεζοδρομίου, χρησιμοποιώντας φράσεις με... φουρό και άλλα τέτοια σχετικά!

Από τότε ο Μαρινάκης το πήρε «επί προσωπικού» και όπου βρίσκει τον ισχυρό, πλην αόρατο, άντρα της ΑΕΚ προσπαθεί να τον σβήσει. Κάπως έτσι δεν έγινε ποτέ η πρώτη εκδήλωση που η ομάδα την είχε προγραμματίσει για... σπάσιμο στον Ναυτικό Ομιλο Πειραιά για το ξεκίνημα της περσινής περιόδου, όταν οι «κιτρινόμαυροι» ήθελαν να ξεκινήσουν από κει το δρομολόγιο της επιστροφής από τη Γ’ στην Α’ Εθνική.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Ολυμπιακού βρέθηκε κι αυτός στο Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, τον περασμένο Αύγουστο, όταν οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πάει στην Τουρκία για φιλικό με τη Φενέρμπαχτσε. Επισκέφτηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες είχε «χειροτονήσει» τον Μελισσανίδη «Αρχοντα Κουροπαλάτη».

Ο Μαρινάκης αρνήθηκε και τα δύο εκατομμύρια ευρώ της χορηγίας του ΟΠΑΠ, με την αιτιολογία ότι θα έπαιρνε λίγα περισσότερα χρήματα από την ΑΕΚ που ήταν πλέον στην τρίτη κατηγορία. Ετσι έδωσε από την τσέπη του... άλλα τόσα προκειμένου να βάλει στη φανέλα του Ολυμπιακού τη UNICEF!

Η κόντρα Μαρινάκη - Μελισσανίδη μπορεί να έχει επίκεντρο το ποδόσφαιρο, αλλά εξαπλώνεται σε όλους τους τομείς. Από τον πολιτικό χώρο μέχρι τα media.

Το αποκορύφωμα βέβαια το ζήσαμε στη μεγάλη «ναυμαχία» των προηγούμενων δημοτικών εκλογών, όπου το ψηφοδέλτιο του «Πειραιάς Νικητής» με επικεφαλής τον σημερινό δήμαρχο Γιάννη Μώραλη και υποστηρικτή-δημοτικό σύμβουλο τον Μαρινάκη εκπαραθύρωσε τον Βασίλη Μιχαλολιάκο, που ως δήμαρχος της πόλης είχε δεχτεί την «ευγενική χορηγία» του Δημήτρη Μελισσανίδη για την αποπεράτωση των έργων και την επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου.

Σε αυτό τον χώρο ορκίστηκε το νέο δημοτικό συμβούλιο, κίνηση που ήθελε να δείξει ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού επιδίωξε και πέτυχε αυτή τη «μεγάλη τιμή» στον χώρο που ολοκληρώθηκε με χρήματα του Μελισσανίδη!

Μελισσανίδης: Κόντρα από τη Γʹ Εθνική

Οι περισσότεροι περίμεναν πως ο πόλεμος του Μελισσανίδη με τον Μαρινάκη θα ξεκινούσε μόλις η ΑΕΚ θα ξαναγύριζε στην Α’ Εθνική. Επεσαν έξω. Τα όργανα άρχισαν από πέρυσι τον Μάιο, όταν ο μελισσανιδικός πλέον ΟΠΑΠ έκοψε το μεγαλύτερο κομμάτι της χορηγίας που έπαιρνε ο Ολυμπιακός για να διαφημίζει το «Πάμε Στοίχημα» στις φανέλες του.

Την ιστορία ξεκίνησε ο νέος ιδιοκτήτης της ΑΕΚ θέλοντας προφανώς να δείξει από τότε στους οπαδούς της ομάδας του, αλλά και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο, αυτό που έγινε κεντρικό σύνθημα λίγο αργότερα: «Ερχόμαστε»!

Βέβαια ο ίδιος κατηγορεί τον Μαρινάκη πως εκείνος ήταν που από τις πρώτες μέρες της απόπειρας της ΑΕΚ να ξαναπαίξει ρόλο στα ποδοσφαιρικά πράγματα ενορχήστρωσε επιθέσεις των ΜΜΕ που επηρεάζει ο Ολυμπιακός εναντίον του, χωρίς κανένα λόγο. Και φυσικά του καταλογίζει, όπως είπε και στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, όχι μόνο δημοσιεύματα μα και παρασκηνιακές ενέργειες με στόχο να ακυρώσει το σχέδιό του να φτιάξει γήπεδο στην ΑΕΚ.

Από πέρσι το φθινόπωρο διακινούνται πληροφορίες για παρεμβάσεις προσώπων από τον χώρο της πολιτικής και των επιχειρήσεων που συνδέονται με τη διοίκηση της ΠΑΕ Ολυμπιακός σε υπηρεσίες που εμπλέκονται στις γραφειοκρατικές διαδικασίες για το γήπεδο.

Υπάρχουν μάλιστα δημοσιεύματα βασισμένα σε αυτές τις πληροφορίες από την ΑΕΚ, που επικεντρώνονται στον Ισίδωρο Κούβελο, σύζυγο της Ντόρας Μπακογιάννη.

Σε δύο οπαδικά σάιτ μπορούμε να διαβάσουμε τέτοια θέματα, όπως στο aek-live με τίτλο «Ποιες κινήσεις κάνει ο Κούβελος υπογείως εις βάρος της ΑΕΚ» ή στο aek365 με τίτλο «κ. Κούβελε η ΑΕΚ μαθαίνει τα πάντα και θα δοθεί συνέχεια...»

Ωστόσο υπάρχουν κι αυτά που είχε έτσι κι αλλιώς στο μυαλό του για την παρουσία του Μαρινάκη στο ποδόσφαιρο ο Μελισσανίδης και δεν ήταν διατεθειμένος να τα δεχτεί, από τη στιγμή που αποφάσισε να μπει ξανά στην ΑΕΚ. Τα περισσότερα τα είπε στη συνέντευξη Τύπου... Ο «Τίγρης» θεωρούσε τις χορηγίες του κρατικού ΟΠΑΠ μέχρι το καλοκαίρι του 2013 ως μέσο άσκησης απόλυτου ελέγχου από τον Ολυμπιακό στις μικρομεσαίες ομάδες της Σούπερ Λίγκας. Ελεγε δηλαδή ότι ο Μαρινάκης έπαιρνε ο ίδιος την ευθύνη και εξασφάλιζε χορηγίες από τον ΟΠΑΠ με τρόπο που να τους αφήνει όλους ικανοποιημένους και με τον Ολυμπιακό να εμφανίζεται περίπου εγγυητής.

Ο Μελισσανίδης καθόρισε (και φυσικά κατηγόρησε γι’ αυτό) τον Μαρινάκη ως το πρόσωπο-σημείο αναφοράς στη λειτουργία του ποδοσφαιρικού συστήματος, όπως αυτό εκφράζεται τα τελευταία χρόνια κυρίως μέσω της ΕΠΟ, αλλά όχι μόνο.

Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου άνοιξε και το κεφάλαιο «σχέσεις του Ολυμπιακού με άλλες ομάδες» κάνοντας ευθεία αναφορά στον Εργοτέλη. Δεν χρειάζεται να πούμε πως δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη ομάδα που βρίσκεται στο στόχαστρό του για το ίδιο θέμα...

Νίκος Ασημακόπουλος από efsyn