Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Παραχαράσσει την πραγματικότητα, υποκύπτει στην τρόικα

Ομιλία του πρωθυπουργού σε εκδήλωση του Κύκλου Νέων
Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών | Eurokinissi
«Βρισκόμαστε στο τέλος μιας επίπονης προσπάθειας, διανύουμε τα τελευταία χιλιόμετρα, ο χρόνος έχει πυκνώσει, στο τέλος θα τα καταφέρουμε σίγουρα».

Το παραπάνω δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κόντρα στις τελευταίες εξελίξεις που φανερώνουν την άτακτη υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης μπροστά στις αξιώσεις των δανειστών για συνέχιση της ίδιας πολιτικής της λιτότητας και των «μεταρρυθμίσεων».

Ωστόσο, την ώρα που ο πρωθυπουργός προέβη σε τέτοιου είδους δηλώσεις, οι «πέντε σοφοί» της γερμανικής οικονομίας και σύμβουλοι...
της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή τους τόνισαν ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα είδος τρίτου οικονομικού προγράμματος βοήθειας, όμως μόνο αν έχει εκπληρώσει πλήρως τις υποχρεώσεις της και κατόπιν, για να λάβει τη νέα οικονομική βοήθεια, πρέπει να αποδεχθεί και όρους.

Επιπρόσθετα, τάχτηκαν κατά του ενδεχομένου κουρέματος του χρέους της και διευκρίνισαν ότι αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση του Βερολίνου.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε εκδήλωση του Κύκλου Νέων Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών, έκανε μία αναφορά στα κυβερνητικά «επιτεύγματα», σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε αλλά τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά».  Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε πως τα νομοσχέδια για τις 100 δόσεις και για τα «κόκκινα» δάνεια είναι «η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση ιδιωτικών χρεών που έχει γίνει», μίλησε για την αναγκαιότητα της εξωστρέφειας ως του μόνου δρόμου για έξοδο από την κρίση και κατέληξε πως το μοντέλο της οικονομίας πρέπει να αλλάξει και πως το κράτος πρέπει να περιοριστεί στον επιτελικό του ρόλο και να παρέχει καλές κοινωνικές υπηρεσίες στους πολίτες. «Το κράτος θα είναι δίπλα στους επιχειρηματίες και αρωγός και όχι απέναντί τους», είπε χαρακτηριστικά.

Από efsyn