Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Παραστρατήματα με τη μειονότητα

ΣΙΡΙΑΛ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ 
Ο Αχμέτ Κουρτ (αριστερά) με τον ηγέτη
των Τούρκων εθνικιστών Ντεβλέτ Μπαχτσελί
ΔΔεν πρόλαβε να πάρει ανάσα ο ΣΥΡΙΖΑ από την απόσυρση της υποψηφιότητας της Σουλεϊμάν Σαμπιχά και η μπάλα φαίνεται να χάνεται στα γραφεία της πλατείας Κουμουνδούρου καθώς προστέθηκε ακόμη ένα σοβαρό πρόβλημα με υποψήφιο τον περιφερειακό σύμβουλο Αχμέτ Κουρτ και τις στενές σχέσεις που διατηρούσε με το μειονοτικό κόμμα DEB.

Σε αυτό το βαρύ κλίμα έρχεται να προστεθεί η προσπάθεια του υποψήφιου ευρωβουλευτή Δημήτρη Χριστόπουλου να απαντήσει στις κατηγορίες που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ. Το κυβερνών κόμμα κατηγορεί τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι δηλώσεις που έκανε για να υπεραμυνθεί σχετικά με την απόσυρση της κ. Σαμπιχά, θέτουν ουσιαστικά ζήτημα...
που αφορά τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Το επεισόδιο με τον Αχμέτ Κουρτ προέκυψε ύστερα από δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» στο οποίο γινόταν αναφορά για τις διασυνδέσεις που διατηρούσε με το εθνικιστικό μειονοτικό κόμμα DEB που ίδρυσε το 1991 ο Σαδίκ Αχμέτ.

Απόσυρση
Ακολούθως οι αποκαλύψεις ήταν καταιγιστικές καθώς κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του πρώην υποψήφιου συμβούλου του ΣΥΡΙΖΑ από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter στις οποίες απεικονίζεται με τον ηγέτη των «Γκρίζων Λύκων», Ντεβλέτ Μπαχτσελί, γεγονός βέβαια που προκάλεσε νευρική διαταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ και την απόσυρση της υποψηφιότητάς του.

Ο πρώην σύμβουλος είχε εκφράσει το θαυμασμό του για την απόφαση του DEB να μετάσχει στις ευρωεκλογές και πως θα στηρίξει με «όλη του τη δύναμη» το κόμμα. «Επιθυμώ να αναφέρω πως αντιμετωπίζω με μεγάλο θαυμασμό την απόφαση του κόμματος DEB να μετάσχει στις ευρωεκλογές. Σε αυτές τις εκλογές, που πιστεύω πως, ως μειονότητα, μας αναλογούν στον καθένα μια μεγάλη ευθύνη και καθήκον και επειδή πιστεύω πως η φωνή μας θα υψωθεί έτι περισσότερο σε διάφορα ευρωπαϊκά φόρα, δηλώνω με κάθε ειλικρίνεια πως στήριξα και θα στηρίζω αυτή την απόφαση και εύχομαι σε όλους τους αδερφούς μου επιτυχία σε αυτές τις εκλογές. Είναι απόλυτη η πίστη μου πως η τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης θα περάσει με επιτυχία αυτές τις εξετάσεις. Ας είναι ανοιχτός ο δρόμος μας», ανέφερε σχετικά.

Απέναντι στις εξελίξεις ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσε το τέλος του Αχμέτ Κουρτ, προσπάθησε να αμβλύνει τις νέες δυσμενείς εντυπώσεις θυμίζοντας ότι κομματική οργάνωση Ξάνθης με αφορμή την επίσκεψη Ντεβλέτ Μπαχτσελί είχε καταγγείλει την προσπάθεια πυροδότησης κλίματος δημιουργώντας προβλήματα στην ειρηνική συμβίωση των κατοίκων της Θράκης.

Επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν μπορεί να αποκρύπτεται από τα ΜΜΕ ότι στην άφιξη του Ν. Μπαχτσελί παρέστησαν βουλευτές, πολιτευτές και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. όπως οι Φαίκογλου Αχμέτ και Μάντατζη Τσετίν του ΠΑΣΟΚ, οι πολιτευτές της Ν.Δ., Αδνάν Πετσενίκ και Μεχμέτ Εμίνογλου και του ΠΑΣΟΚ, Μπαράν Μπουρχάν.

Παράλληλα κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι ο υποψήφιός της για το Δήμο Κομοτηνής Χασάν Χασάν είχε επισκεφθεί τα γραφεία του μειονοτικού κόμματος για να ευχηθεί «καλή επιτυχία».

Συνέχεια, πάντως, δίνεται και στην υπόθεση με την κ. Σαμπιχά μέσω μιας ανακοίνωσης της τοπικής οργάνωσης Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ που προκαλεί σοβαρά ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα καθώς εξαπολύει σφοδρές κατηγορίες κατά της πρώην υποψηφίας.

«Καμία επαφή»

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «η υποψηφιότητα της Σουλεϊμάν Σαμπιχά για τις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν τόσο αθώα και κυρίως μια "καλή υποψηφιότητα" από τη μειονότητα, όπως εσκεμμένα συνεχίζει να παρουσιάζεται από τα καθεστωτικά ΜΜΕ» προσθέτοντας ότι «η ίδια προσωπικά και η δράση της μας είναι γνωστή από 15ετίας και είναι πάγια η επιλογή μας να μην έχουμε καμία επαφή με την ίδια, αλλά και με τους κύκλους που συναλλάσσεται».

Οσον αφορά το άλλο κεντρικό πρόσωπο των ημερών, ο Δημήτρης Χριστόπουλος με αφορμή τις δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ. Αννας Ασημακοπούλου, περί επικίνδυνων και ανιστόρητων αναφορών που έκανε για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, απάντησε: «Ζήτημα Λωζάννης δεν τέθηκε και δεν τίθεται όχι μόνο τώρα αλλά εδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια που ασχολούμαι με το ζήτημα, πριν μάλλον η κ. Ασημακοπούλου ειδικευτεί στα της Θράκης».

Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΑΡΑΛΗ από enet