Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010

Να έρθει ο Βαγγέλης και ο …

«κουρασμένος» από τη Ραφήνα !!!

Ταξίδι στο κέντρο της … Ελλάδας !!!

Η «επιτήρηση» !!!

Angela in Wonderland !!!

H Άγκελα και ο Θόδωρος στη «Χώρα των Ευρω-Θαυμάτων» !!!

Η επόμενη εκπομπή «Harald Schmidt Show»!!!

Στην εκπομπή «Harald Schmidt Show», που προβλήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη από το Γερμανικό κανάλι «Das Erste», η παρουσιάστρια Katrin Bauerfeind αναφέρει ότι «Αν θέλουμε να καταλάβουμε τη σημερινή Ελλάδα, πρέπει να πάμε πίσω, πολύ πίσω στο παρελθόν και στην αρχαιότητα». (Δείτε το βίντεο της προηγούμενης ανάρτησης.)
«Αν θέλουμε να καταλάβουμε τη σημερινή Γερμανία , πρέπει να πάμε λίγο πίσω, λίγο πίσω στο παρελθόν και στην στη Γερμανία της δικτατορίας του Τρίτου Ράιχ».
Υ.Γ. Μην ξεχάσετε να δείτε την επόμενη Πέμπτη το αφιέρωμα στις μαζικές δολοφονίες από την εκπομπή «Harald Schmidt Show»!!!

Σοκαριστικό βίντεο αίσχος.Τι να πείς...

Το κρατικό καναλι ARD σε περίεργο βρώμικο ρόλο. Οταν κάποιοι προσπαθούν να λύσουν εσωτερικά προβλήματα στρέφοντας λαούς τον ένα εναντίον του άλλου!

Από giorgos sarris μέσω kafeneio

Νέα τεκμήρια χωρίς εξαιρέσεις

Κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών. Ενεργοποίηση από το πρώτο τετραγωνικό των κατοικιών, για ΙΧ και μικρού κυβισμού, για δίδακτρα...
Nέα τεκμήρια διαβίωσης για 4 εκατομμύρια φορολογουμένους ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, για να «συλλάβει» τους φορολογούμενους, κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες, που, αν και δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, διάγουν πολυτελή βίο.
Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι διατάξεις του οποίου σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο για διαβούλευση, καθιερώνεται ένα νέο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των δαπανών που απαιτούνται για την κατοχή και χρήση περιουσιακών στοιχείων. Συγκεκριμένα, θεσπίζεται ένα ελάχιστο όριο εισοδήματος που θα απαγορεύει στους φορολογουμένους ...
να εμφανίζουν στις δηλώσεις τους εισοδήματα χαμηλότερα από αυτό. Από το μέτρο αυτό, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, θα εξαιρούνται οι συνταξιούχοι.

Το σχέδιο, στο οποίο φαίνεται να καταλήγουν στο υπουργείο Οικονομικών για τα νέα τεκμήρια διαβίωσης, προβλέπει την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων - απαλλαγών. Σήμερα εξαιρούνται από το τεκμήριο η πρώτη κατοικία έως 200 τετραγωνικά μέτρα, οι δευτερεύουσες έως 150 τ.μ., αυτοκίνητα εργοστασιακής αξίας έως 50.000 ευρώ, ένα σκάφος αναψυχής έως 10 μέτρα. Τα νέα τεκμήρια θα ενεργοποιούνται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο των κατοικιών, για τα αυτοκίνητα ακόμη και μικρού κυβισμού, για τα δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια, το βοηθητικό προσωπικό, δεξαμενές κολύμβησης και αεροσκάφη. Ειδικότερα θεσπίζονται νέα τεκμήρια για:

1.Αυτοκίνητα:
Το ποσό του τεκμηρίου θα εξαρτάται από τον κυβισμό του Ι.Χ. Οπως αναφέρει αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, τα τεκμήρια θα είναι «ήπια» για να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην αγορά των αυτοκινήτων. Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών, για αυτοκίνητο π.χ. 1.200 κυβικών, το τεκμήριο θα είναι 1.500 - 2.000 ευρώ. Για κάθε 100 κ.ε. και άνω εξετάζεται να αυξάνεται κατά 200 ευρώ. Ετσι για ένα αυτοκίνητο 2.000 κυβικών το τεκμήριο θα φθάνει έως 3.000 ευρώ. Πάντως για τα μεγαλύτερου κυβισμού οχήματα, στο υπουργείο καταγράφονται δύο διαφορετικές απόψεις. Σύμφωνα με την πρώτη, τα τεκμήρια πρέπει να κινηθούν και αυτά σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι υποστηρικτές της δεύτερης άποψης θέλουν τα πολύ μεγάλου κυβισμού αυτοκίνητα να επιβαρυνθούν σημαντικά, ώστε να «συλληφθεί» ο πλούτος που φοροδιαφεύγει.

2.Ακίνητα:
Για τις κατοικίες το τεκμήριο θα υπολογίζεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο για κάθε μήνα ιδιοκατοίκησης. Το ποσό θα διαφοροποιείται ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου. Ετσι:

Για διαμερίσματα έως 100 τετραγωνικά, προτείνεται το τεκμήριο να ανέρχεται σε 3-4 ευρώ ανά τετραγωνικό και ανά μήνα. Δηλαδή, για ένα διαμέρισμα 90 τ.μ. το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα θα είναι 3.240 - 4.320 ευρώ.
Κατοικίες από 100-150 τ.μ., προτείνεται το ποσό να διαμορφώνεται στα 5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και ανά μήνα. Ετσι ένα σπίτι των 150 τετραγωνικών θα έχει τεκμήριο περίπου 9.000 ευρώ ετησίως.
Για σπίτια πάνω από 150 τετραγωνικά, το τεκμήριο ανά τετραγωνικό θα ανεβαίνει σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο (π.χ. 6-7 ευρώ ανά τετραγωνικό).
Το τεκμήριο για τα εξοχικά θα υπολογίζεται και πάλι για τρεις μήνες τον χρόνο, ενώ προτείνεται να μην υπάρχει εξαίρεση ούτε για πρώτη κατοικία.

3.Δίδακτρα:
Για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, το τεκμήριο υπολογίζεται να φθάνει σε 4.000-5.000 ευρώ. Τεκμήριο θα αποτελούν και τα δίδακτρα σε ιδιωτικές σχολές και εκπαιδευτήρια.

4. Βοηθητικό προσωπικό:
Τεκμήριο 4.000-5.000 ευρώ θα έχουν οι φορολογούμενοι που απασχολούν οικιακές βοηθούς, κηπουρούς, οδηγούς, νταντάδες κ.λπ.

5.Πισίνες:
Για τις εξωτερικές πισίνες το τεκμήριο θα ανέρχεται στα 60 ευρώ ανά τ.μ. και τις εσωτερικές στα 100 ευρώ ανά τ.μ.. Ετσι μια εξωτερική πισίνα 50 τ.μ. θα έχει τεκμήριο 3.000 ευρώ.

Τεκμήριο θα υπολογίζεται και για τα σκάφη αναψυχής και τα αεροσκάφη. Ολα τα τεκμήρια θα αθροίζονται και θα προκύπτει ένα τεκμαρτό εισόδημα για κάθε φορολογούμενο. Οποιος δηλώνει χαμηλότερο εισόδημα σε σχέση με το τεκμαρτό, θα φορολογείται με βάση τα τεκμήρια.

Ομως το τεκμαρτό κόστος διαβίωσης δεν θα εξαντλεί τη φορολογική υποχρέωση του φορολογουμένου, ο οποίος εξακολουθεί να υπόκειται σε έλεγχο όσον αφορά την ακριβή δήλωση των εισοδημάτων του. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και στην περίπτωση που οι φορολογούμενοι εμφανίζουν εισοδήματα υψηλότερα από τα τεκμήρια, θα εξακολουθούν να είναι «ανοιχτοί» στον φορολογικό έλεγχο.
ΜΑΡΙΑ ΒΟΥΡΓΑΝΑ από ethnos

Χάιλ... μέτρα!

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΜΠΡΕΛΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Οι αποφάσεις για πρόσθετους φόρους και νέες περικοπές σε μισθούς έχουν ληφθεί και θα ανακοινωθούν πριν από τη συνάντηση Παπανδρέου-Μέρκελ. Αυτή ήταν η απαίτηση των Γερμανών για να συναινέσουν στο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας.
Το προξενιό της Αγκελα
Την Παρασκευή, 5 Μαρτίου, ο Γ. Παπανδρέου θα κάνει «απόβαση» στο Βερολίνο κλείνοντας μ' αυτό τον τρόπο τον πόλεμο σκίτσων, λέξεων και δηλώσεων που ξέσπασε με το εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού «Focus» και τα δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο και επιχειρώντας να αναθερμάνει τις σχέσεις των δυο χωρών που περνούν φάση ψυχρότητας από την εποχή της Ν.Δ.

Από προχθές γίνεται προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη «υπόγειες» διαβουλεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Η πρώτη κίνηση ήταν ...
η άφιξη στην Αθήνα, την Πέμπτη, του CEO της Deutsche Bank, Ζ. Ακερμαν με «πράσινο φως» της Αγκελα Μέρκελ, όπως λένε οι πληροφορίες. Από κυβερνητικής πλευράς δηλώνουν ότι η επίσκεψη ήταν «επιχειρηματικού χαρακτήρα» κι ότι στις συναντήσεις του με τον Γ. Παπανδρέου και τον Γ. Παπακωνσταντίνου έγινε απλώς ανάλυση της κατάστασης. Σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες, ο γερμανός τραπεζίτης συζήτησε πρόταση να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των ελληνικών ομολόγων, ρίχνοντας σε δεύτερη μοίρα την αμερικανική Goldman Sachs.

Η δεύτερη κίνηση θα είναι η άφιξη αύριο του επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Γερμανού Μ. Σουλτς, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου και γεύμα στο Μαξίμου, στο οποίο θα παρακαθήσουν και οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Το χαλί για την επίσκεψη στο Βερολίνο δεν το στρώνουν οι επισκέψεις αυτές αλλά κυρίως τα πρόσθετα οικονομικά μέτρα, ύψους 5 δισ. ευρώ, αφού οι Γερμανοί είναι εκείνοι που τηρούν την πιο άκαμπτη στάση στην Ε.Ε. και πιέζουν για την εφαρμογή αυστηρών μέτρων λιτότητας.
Οι οριστικές αποφάσεις για το νέο πακέτο μέτρων ελήφθησαν την Παρασκευή, σε κλειστή σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, και ζυγίζεται ο κατάλληλος χρόνος για τη δημοσιοποίησή τους, μετά την αυριανή επίσκεψη του επιτρόπου για την Οικονομία Ολι Ρεν, υπόψη του οποίου θα τεθούν τα μέτρα. Αμέσως μετά και το αργότερο ώς την Τετάρτη θα έχουν γίνει οι σχετικές ανακοινώσεις από τον Γ. Παπανδρέου. «Αφού είναι δεδομένο ότι θα τα πάρουμε, όσο το καθυστερούμε τόσο το χειρότερο», λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Στο τραπέζι, εκτός από τα γνωστά μέτρα (αύξηση του ΦΠΑ, επιπλέον φόρος στα καύσιμα, περικοπή δημόσιων επενδύσεων, επιπλέον μείωση των επιδομάτων), έχει πέσει και το ενδεχόμενο να κοπεί κατά το ήμισυ ο 14ος μισθός.

Ραντεβού στο Βερολίνο
Από την επίσκεψη στο Βερολίνο προσδοκούν περισσότερα: Τα μέτρα θα έχουν ανακοινωθεί, θα έχουν γίνει οι δηλώσεις στήριξης από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., οπότε αναμένεται από τη γερμανική πλευρά κάτι πιο «χειροπιαστό».
Τι μορφή μπορεί να έχει;
α) Τη μορφή δανείου.
β) Τη μορφή εγγυήσεων, μολονότι υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις για την παροχή βοήθειας και στο εσωτερικό της κυβέρνησης αλλά και από τους Φιλελεύθερους και τους πολίτες (πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 67% των Γερμανών είναι αντίθετο στην παροχή δανείου στην Ελλάδα). Σε αυτό το κλίμα υπάρχει έντονος σκεπτικισμός εάν από την ελληνική πλευρά θα τεθούν ζητήματα που αφορούν τις πολεμικές αποζημιώσεις.

Αυτό που θα ωθήσει τη Γερμανία να κινηθεί, εκτιμά κορυφαίος υπουργός, είναι η επέκταση του προβλήματος στην Ισπανία, κάτι που θα δημιουργήσει τεράστιους κινδύνους για το ευρώ, αφού το μέγεθος της ισπανικής οικονομίας είναι όσο της ελληνικής, της πορτογαλικής και της ιρλανδικής μαζί. Αν ο Γ. Παπανδρέου φύγει από το Βερολίνο με άδεια χέρια, τότε θα ενισχυθεί η συζήτηση για προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Η Γερμανία είναι ένας γίγαντας με μυαλό νάνου», είχε δηλώσει ο Θ. Πάγκαλος το Νοέμβριο του 1993. Σήμερα ίσως να ήρθε πολλές φορές στα χείλη του η φράση αυτή.
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ από enet

Σουβλίζουν τα... δώρα

Με αυξήσεις στη φορολογία και δραστικότερες περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, ακόμη και απολύσεις στο Δημόσιο επιχειρεί η κυβέρνηση να βρει άλλα 4,8 δισ. ευρώ μέσα στο 2010
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται ο 13ος και 14ος μισθός, η επιβολή φόρου 29% στα είδη πολυτελείας, η μείωση του αφορολόγητου ορίου για όλους τους φορολογούμενους και το χαμήλωμα του πήχη για το αφορολόγητο στα ακίνητα και στα αυτοκίνητα, ενώ έχουν κλειδώσει η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα υγρά καύσιμα, αλκοολούχα ποτά και τσιγάρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις πυρετώδεις διαβουλεύσεις του οικονομικού επιτελείου για τα νέα μέτρα τίθεται πλέον ανοιχτά θέμα περικοπής ή ακόμη και πλήρους κατάργησης των επιδομάτων του Πάσχα και αδείας και του δώρου των Χριστουγέννων, ενώ διατυπώνεται και πρόταση ετεροχρονισμένης καταβολής τους μέσω της χορήγησης στους δημοσίους υπαλλήλους πενταετών ομολόγων αντί ρευστού.

Επιπρόσθετα εξετάζεται το ενδεχόμενο να μη δοθεί ούτε η αύξηση της ...
ωρίμανσης στους δημοσίους υπαλλήλους, να επιβληθεί περαιτέρω περικοπή κατά 10% στα επιδόματα, να καταργηθούν οι έκτακτες αποζημιώσεις για έξοδα κίνησης και υπερωρίες και να γίνουν απολύσεις συμβασιούχων ακόμη και εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε φορείς και οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν.

Στο ίδιο πλαίσιο και με στόχο την εξοικονόμηση πόρων από την περιστολή των κρατικών δαπανών καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις στις ΔΕΚΟ και παγώνουν οι μισθοί στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα όχι μόνο για φέτος αλλά και για τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ στελέχη του οικονομικού επιτελείου βλέπουν με θετικό βλέμμα την πρόταση των κοινοτικών επιτηρητών για περικοπές στις συντάξεις πάνω από ένα ορισμένο ύψος με θέσπιση ανώτατου πλαφόν στο ύψος των αποδοχών για τους ήδη συνταξιούχους.

Στο μέτωπο της φορολογίας και με πυξίδα την αναζήτηση πρόσθετων εσόδων προκρίνεται η επιβολή φόρου 29% σε είδη πολυτελείας όπως κοσμήματα, πούρα κ.ά. και επανασχεδιάζονται βασικές πτυχές του νέου φορολογικού που αφορούν τα κλιμάκια και τους συντελεστές φορολογίας εισοδήματος και ακινήτων, στις φοροαπαλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης

Η αύξηση του ΦΠΑ
Πέραν των παραπάνω και μετά τις υποδείξεις των κοινοτικών προωθείται η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από το 9% στο 11% και από το 19% στο 21% με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή ή και κατάργηση του ειδικού χαμηλού συντελεστή που ισχύει για ορισμένα αγαθά και τουριστικές περιοχές της χώρας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν έχει αποκλεισθεί και η πρόταση για καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 15%, αν και διατυπώνονται σοβαρές ενστάσεις καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγάλο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά που θα μετατάσσονταν από το 9% στο 15%. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με μελέτη των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομίας σε περίπτωση που εφαρμοζόνταν ένα τέτοιο μέτρο οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων θα ήταν της τάξης του 5,5%.

Πάντως και η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ θα πυροδοτήσει αυξήσεις τιμών σε όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες και θα πλήξει κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα

Τα σενάρια για τον 13ο και 14ο μισθό
Για τον 13ο και 14ο μισθό εξετάζονται τρία σενάρια:
1. Να περικοπούν κατά 20% έως 50% αρχής γενομένης από το δώρο του Πάσχα και το επίδομα της άδειας.

2. Να ανασταλεί η καταβολή τους τουλάχιστον για φέτος.

3. Αντί ρευστού να πληρωθούν με ομόλογα του Δημοσίου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών το επικρατέστερο σενάριο είναι να ανασταλεί τουλάχιστον για φέτος η καταβολή του δώρου του Πάσχα και του επιδόματος αδείας, ενώ για την τύχη του δώρου των Χριστουγέννων δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση. Επιπρόσθετα εξετάζεται το ενδεχόμενο να μη δοθεί ούτε η αύξηση της ωρίμανσης στους δημοσίους υπαλλήλους, να επιβληθεί περαιτέρω περικοπή κατά 10% στα επιδόματα και να γίνουν απολύσεις συμβασιούχων ακόμη και εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε φορείς και οργανισμούς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν. Στο ίδιο πλαίσιο και με στόχο την εξοικονόμηση πόρων από την περιστολή των κρατικών δαπανών καταργούνται οι συλλογικές συμβάσεις στις ΔΕΚΟ και παγώνουν οι μισθοί στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα όχι μόνο για φέτος αλλά και για τα επόμενα δύο χρόνια.

Αύξηση ΕΦΚ
Αντιδρούν οι βενζινοπώλες

Την αντίθεσή της με την προοπτική νέας αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα εκφράζει η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος και αναφέρει ότι θα δώσει τελειωτικό χτύπημα στην κατανάλωση, η τιμή των καυσίμων θα γίνει από τις ακριβότερες της ΕΕ και το αποτέλεσμα θα είναι η υπονόμευση κάθε προοπτικής ανάπτυξης, η αύξηση των τιμών πολλών ειδών και υπηρεσιών και η υπονόμευση της βιωσιμότητας πολλών επιχειρήσεων που εξαρτώνται από την ενέργεια, τις μεταφορές, την καύση κ.λπ. «Τα πρατήρια, που ήδη έχουν υποστεί μια μείωση της κατανάλωσης το 2009 που υπολογίζεται στο 20%, θα βρεθούν, σε σημαντικό βαθμό, προ του φάσματος του κλεισίματος» επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Η αναπροσαρμογή της φορολογίας θα επιφέρει αύξηση κατά ένα περίπου ευρώ ανά φιάλη στα αλκοολούχα ποτά, ενώ στα τσιγάρα η τιμή αναμένεται να αυξηθεί κατά 20-50 λεπτά το πακέτο, ανάλογα με τη μάρκα. Το νέο πακέτο μέτρων που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα είναι απόδοσης από 2 μέχρι 2,5 δισ. ευρώ και θα απέχει από τις επιταγές των Κοινοτικών που ζητούν πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6-4,8 δισ. ευρώ καθώς, όπως δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης σε ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, η Ελλάδα πιστεύει ότι το πακέτο των 2-2,5 δισ. ευρώ θα είναι αρκετό για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες μέσα στο 2010.

Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι κοινοτικοί αξιωματούχοι «μας λένε πως τα υφιστάμενα μέτρα θα μειώσουν το έλλειμμα μόνο κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες. Ασκούν έντονες πιέσεις για άλλο ένα πακέτο μέτρων ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ».

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
Ποια μέτρα βρίσκονται προ των πυλών του νέου συστήματος

Εκτός από την επιβολή φόρου 29% σε είδη πολυτελείας, μεταξύ άλλων εξετάζονται:

Αφορολόγητο
Μείωση του γενικού αφορολόγητου ορίου στα 10.000 ευρώ από 12.000 ευρώ που είναι σήμερα για όλα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρομεσαίοι κ.ά.)

Κλιμάκια και συντελεστές
Αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές καθώς και ψαλίδισμα ακόμη και κατάργηση των εκπτώσεων δαπανών έτσι ώστε οι επιβαρύνσεις να αρχίζουν από τα 30.000 ευρώ και πάνω αντί από τα 40.000 ευρώ που προβλέπει το αρχικό σχέδιο

Τεκμήρια διαβίωσης
Κατάργηση όλων των υφιστάμενων εξαιρέσεων από τα τεκμήρια διαβίωσης που αφορούν πρώτη κατοικία,εξοχικά, οικιακούς βοηθούς, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.ά. και καθιέρωση νέων αυξημένων τεκμηρίων στα οποία θα περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες για αγορά αγαθών και παροχή υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία και οι πιστωτικές κάρτες

Ακίνητα και αυτοκίνητα
Επιβολή της ειδικής εισφοράς σε αυτοκίνητα κάτω από τα 1.929 κυβικά που είναι σήμερα. Η σχετική πρόταση θέτει τον πήχη στα 1.800 κυβικά, το αφορολόγητο όριο για την απαλλαγή των ακινήτων από τον νέο φόρο να μειωθεί από τα 400.000 ευρώ στα 300.000 ευρώ και το ίδιο όριο να ισχύσει και για την αγορά πρώτης κατοικίας. Εναλλακτικά αντί του περιορισμού του αφορολόγητου ορίου προτείνονται μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων εντός των επόμενων μηνών και εξομοίωσή τους με τις εμπορικές μέχρι το τέλος του 2011.

Αύξηση στους συντελεστές του ΦΠΑ
Προωθείται η αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες των συντελεστών του ΦΠΑ από το 9% στο 11% και από το 19% στο 21% με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή ή και κατάργηση του ειδικού χαμηλού συντελεστή που ισχύει για ορισμένα αγαθά και τουριστικές περιοχές της χώρας. Επιπλέον, δεν έχει αποκλειστεί η πρόταση για καθιέρωση ενιαίου συντελεστή της τάξης του 15%.

Ειδικοί φόροι σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα
Τα άλλα φοροεισπρακτικά μέτρα που έχουν κλειδώσει καθ’ υπόδειξη των Βρυξελλών είναι η αύξηση μέχρι και 30% των ειδικών φόρων κατανάλωσης στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, καθώς και στα ποτά και τα τσιγάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει νέα αύξηση 15%-20% της φορολογίας στα υγρά καύσιμα και το φυσικό αέριο, πράγμα που θα έχει σαν αποτέλεσμα η λιανική τιμή της βενζίνης να ακριβύνει κατά περίπου 7 λεπτά το λίτρο.

Σύμφωνα με πηγή από το υπουργείο Οικονομικών, έχουν ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες προκειμένου να πειστούν για το εφικτό των κυβερνητικών στόχων και να «ελαφρύνουν» τη συνταγή των επώδυνων μέτρων που εισηγούνται.

Περικοπές σε μισθούς πολιτικών
Στο... απυρόβλητο δήμαρχοι και νομάρχες

Μπορεί το υπουργείο Εσωτερικών να προχωρά στην κατάργηση 1.500 και πλέον δημοτικών επιχειρήσεων, αλλά οι δημοτικοί και νομαρχιακοί άρχοντες έχουν μείνει -μέχρι στιγμής- στο... απυρόβλητο των περικοπών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε δημοσίως και πρώτος την πρόθεσή του περί μείωσης του μισθού του, ενώ λίγο πριν ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου είχε προβεί στην ανακοίνωση της απόφασής του για μείωση των αποδοχών του ιδίου και των μελών του υπουργικού συμβουλίου. Τη σκυτάλη έλαβε ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος και προχώρησε στη μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων.

Αλώβητοι...
Οι μόνοι που μέχρι στιγμής εξακολουθούν να εισπράττουν... αλώβητο το ποσόν της αποζημίωσής τους είναι οι δημοτικοί και νομαρχιακοί άρχοντες. Δήμαρχοι, νομάρχες, δημοτικοί και νομαρχιακοί, τοπικοί σύμβουλοι και των αυτοδιοικητικών ενώσεων.

Και αυτό γιατί δεν έχει γίνει ακόμη η αναγκαία «ανατροπή», η οποία όπως επιβάλλεται θα έπρεπε αρχικά να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ και εν συνεχεία να γνωστοποιηθεί, π.χ. στον δήμαρχο μέσω εγκυκλίου. Συγκεκριμένα και βάσει της παρ.2α. Αρθρου 136 «Εξοδα Παράστασης» του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, οι δήμαρχοι, οι πρόεδροι κοινοτήτων, οι αντιδήμαρχοι, οι πρόεδροι δημοτικών συμβουλίων και οι αντιπρόεδροι κοινοτήτων δικαιούνται εξόδων παράστασης που καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Οικονομικών, ανάλογα με τα τακτικά έσοδα που πραγματοποιούν οι αντίστοιχοι δήμοι και κοινότητες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση του υπουργού, εκδίδεται τρεις μήνες πριν από την έναρξη κάθε οικονομικού έτους, ύστερα από γνώμη του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ. Είναι επίσης ενδιαφέρον ότι σε δήμους με πληθυσμό μεγαλύτερο των 10.000 ο δήμαρχος μπορεί να λαμβάνει αυξημένα έξοδα παράστασης έως 20%.

Με μια πρώτη «ανάγνωση» -και σύμφωνα με πληροφορίες- φαίνεται καθαρά ότι η συνολική δαπάνη εις βάρος των προϋπολογισμών των Δήμων και Κοινοτήτων φτάνει (συνολικά για τους ΟΤΑ α’ βαθμού) το ποσό των περίπου 106.056.400 ευρώ ετησίως.

Καμία αλλαγή δεν έχει επίσης γίνει στις ισχύουσες προβλέψεις για τις αποδοχές και τα έξοδα των ΝΠΔΔ και των Συνδέσμων Δήμων και Κοινοτήτων. Και εκεί τα κονδύλια δεν έχουν φτάσει ακόμη στο... μαχαίρι των περικοπών. Ετσι εκτιμάται ότι το ποσό των περίπου 41.620.000 ευρώ ετησίως αφορά τη συνολική δαπάνη για τα ΝΠΔΔ της αυτοδιοίκησης και τους διάφορους Συνδέσμους.

Η ίδια «εικόνα» επικρατεί και για τους νομάρχες και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Η συνολική δαπάνη φτάνει ετησίως περίπου τα 19.000.000 ευρώ. Ωστόσο, είναι αναγκαία η εξής διευκρίνιση:

Ο κάθε νομάρχης, για όσο χρόνο έχει αυτή την ιδιότητα, λαμβάνει το σύνολο των αποδοχών που προβλέπονταν κάθε φορά για τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων (μέχρι τις νέες αποφάσεις οι γ.γ. ελάμβαναν ακαθάριστα 6.248 ευρώ). Το ποσό αυτό έχει βεβαίως τροποποιηθεί, μετά την κυβερνητική απόφαση για την περικοπή των μισθών των γενικών γραμματέων και των επικεφαλής οργανισμών.

Ενστάσεις
Ετοιμάζουν αλλαγές τα αρμόδια υπουργεία

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το όλο θέμα, που εμφανίζει τους δημάρχους και τους νομάρχες να αποτελούν «εξαίρεση» στο κύμα των περικοπών λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ήδη φτάσει ως αίτημα στα αρμόδια υπουργεία. Στελέχη άλλωστε του κυβερνώντος κόμματος, που μετατράπηκαν σε αποδέκτες αρνητικών σχολίων, σκέφτονται να προβούν σε σχετικές πρωτοβουλίες. «Το 2010 είναι έτος εκλογών και αλλαγών στον χώρο της αυτοδιοίκησης, με στόχο τον εξορθολογισμό των δαπανών και διαφάνεια παντού» λέει χαρακτηριστικά δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει συνάδελφός του που να γνωρίζει που θα διαφωνήσει με τις όποιες αλλαγές, τη στιγμή που όλοι οι πολίτες σφίγγουν το ζωνάρι»...
Φ. ΓΙΩΤΑΚΗ - Κ. ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ από το ethnos

Δημοκρατία υπό επιτροπεία

ΟΔΥΝΗΡΑ αλλά αναγκαία τα μέτρα που θα ληφθούν, είπε ο υπουργός των Οικονομικών. Τα προαναγγελθέντα, τα σχεδιαζόμενα, τα κυοφορούμενα.
Τα πρόσθετα, τα επιπρόσθετα. Σχέδια Α, Β, Γ. Υπό την έγκριση των Βρυξελλών. Με τον Ολι Ρεν στην Αθήνα, τη Δευτέρα. Ο επίτροπος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Κάτω από την απειλή των αγορών και των οίκων αξιολόγησης. Στο χείλος του γκρεμού. Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
ΗΤΑΝ ΤΡΑΓΙΚΟΣ ο πρωθυπουργός στη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή. «Οι πράξεις και οι παραλείψεις των προηγουμένων ετών οδηγούν σήμερα εκ των πραγμάτων σε βίαιες αλλαγές και αναγκαστικές περικοπές κεκτημένων». Βίαιες αντιδημοκρατικές αλλαγές. Περικοπές των κοινωνικών κεκτημένων. Θα τις κάνει η σοσιαλιστική κυβέρνηση. Εξαιτίας των πράξεων και των...
παραλείψεων της συντηρητικής. Της συντηρητικής κυβέρνησης που μιλούσε για πάγωμα μισθών. Και αποδοκιμάστηκε πανηγυρικά. Υπέρ της σοσιαλιστικής που θα κάνει τώρα περικοπές. Και αλλαγές, στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτές που υποσχόταν προεκλογικά. Βίαιες μάλιστα. Εκ των πραγμάτων...

ΘΑ ΠΕΙΤΕ: Και τι να κάνει; Οι διαστάσεις της οικονομικής κρίσης είναι τέτοιες, που πρέπει να υποστούμε τα πάνδεινα. Μπροστά στην απειλή των αγορών, στην εξάρτηση από το κονσέρτο των Βρυξελλών, στον πόλεμο των κερδοσκόπων (πού να φανταστεί ότι υπάρχουν τέτοιοι, επαγγελματίες, δηλαδή, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τις συνθήκες της αγοράς και στοιχηματίζουν πάνω στο ρίσκο), των οίκων αξιολόγησης (που παίζουν κι αυτοί), του ξένου τύπου, της κυρίας Μέρκελ, Frau Nein κατά Paul Krugman, ο κ. Παπανδρέου ξέχασε τις υποσχέσεις του. Αναγκάστηκε. Εκ των πραγμάτων. Για να εξευμενίσει τους δαίμονες. Τώρα που αποκαλύφθηκαν. Ξαφνικά...

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ και υπουργός των Εξωτερικών αποδίδει στη δεύτερη ιδιότητά του περισσότερη σημασία από την πρώτη. Στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία του κεφαλαίου, στην Ευρωπαϊκή Ενωση των επιχειρήσεων, στην ευρωζώνη υπό τη γερμανική κυριαρχία, η Δημοκρατία (που μόνο στο εθνικό επίπεδο υπάρχει, όσο υπάρχει) υποτάσσεται στη διπλωματία. Με τίμημα την αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων.

ΜΕ ΔΥΟ κινήσεις προσπάθησε ο κ. Παπανδρέου να πείσει τους εταίρους μας να αποδείξουν την (λεγόμενη) κοινοτική αλληλεγγύη: Πρώτα, με την ομολογία της ενοχής στη δημοσιονομική διαχείριση και στις στατιστικές αλχημείες (επιρρίπτοντας, φυσικά, την ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση). Επειτα, με την υπόσχεση πλήρους υποταγής στις όποιες αξιώσεις των Βρυξελλών. Σαν το άτακτο παιδί που ομολογεί το λάθος του για να πείσει τον κηδεμόνα του ότι δεν θα το ξανακάνει.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ήταν ότι, προς τα έξω, η χώρα είναι ενιαία. Δεν διακρίνεται η μια κυβέρνηση από την άλλη. Αλλωστε η δημιουργική λογιστική δεν ήταν μόνο της κυβέρνησης Καραμανλή. Ούτε είναι ελληνική εφεύρεση. Και η δημοσιονομική διαχείριση μπορεί να ήταν χειρότερη την τελευταία πενταετία, αλλά η παθογένεια της ελληνικής οικονομίας είναι γνωστή. Αστόχησε, συνεπώς, η πρωθυπουργική ομολογία. Και έγινε μάλιστα αντικείμενο εκμετάλλευσης.

ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ είναι αυτή η άνευ όρων υποταγή στις αξιώσεις των Βρυξελλών. Ο κ. Παπανδρέου ξέρει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που επιβάλλονται, με ασφυκτικό μάλιστα χρονοδιάγραμμα, είναι και αναποτελεσματικά σε περίοδο ύφεσης. Του το είπαν και οι νομπελίστες, ο Στίγκλιτς, ο Κρούγκμαν. Μας το έλεγε και ο ίδιος, ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, αποκρούοντας τα ηπιότερα μέτρα της Νέας Δημοκρατίας.

Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ είναι οδυνηρή αλλά αναγκαία. Δεν είναι μόνο η οικονομία μας υπό επιτήρηση. Είναι και η όποια Δημοκρατία μας υπό επιτροπεία...
Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΥ από enet

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2010

Έφυγαν οι Ευρωπαίοι ελεγκτές, αλλά … θα ξανάρθουν !!!


Τα κυριακάτικα πρωτοσέλιδα 28-02-10 σε βίντεο


Από enimerwsi

Οι «Παίκτες» … πίνουν μπύρες !!!


Ο Χιτλερ για την Ελλαδα !!!


Φονικός σεισμός 8,8 Ρίχτερ στη Χιλή


Φωτο από troktiko, βίντεο από Newsit

Νέες χυδαιότητες

Ξεπέρασε κάθε όριο η γερμανική χυδαιότητα , όπως φαίνεται στο βίντεο που ακολουθεί.
Πρόκειται για απόσπασμα από τη δημοφιλή εκπομπή «Harald Schmidt Show», που προβλήθηκε την Πέμπτη από το κανάλι «Das Erste», το οποίο ανήκει στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD
Από troktiko

Τι συζήτησαν στην τηλεδιάσκεψη Obama, Merkel & Brown;

Κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης ο Obama η Merkel και ο Brown συνεννοήθηκαν και συμφώνησαν να μην ζητήσουν τα ίδια ανταλλάγματα που θα πάρουν από τον Γιώργο!!!

Συμφωνία για δάνειο 22 δισ. ευρώ

Με γύρο τηλεφωνημάτων από Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι προς το Μαξίμου οριστικοποιήθηκε το ντιλ και η επίσκεψη Παπανδρέου στη Γερμανία.
Με δέσμευση για νέα μέτρα 4 δισ. «έκλεισε» η γαλλογερμανική βοήθεια
Το τηλεφώνημα του επιτρόπου Όλι Ρεν αρχικά στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και στη συνέχεια στον Γιώργο Παπανδρέου, η καθοριστική τηλεφωνική παρέμβαση της Άνγκελας Μέρκελ στον Πρωθυπουργό και συμπληρωματικά- το τηλεφώνημα του Νικολά Σαρκοζί στο Μέγαρο Μαξίμου, «έκλεισαν» το παζάρι της Αθήνας με τους Ευρωπαίους εταίρους, το οποίο προβλέπει άγρια λιτότητα από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης και εγγύηση ...
για τον απρόσκοπτο δανεισμό της χώρας τους επόμενους μήνες, ύψους περίπου 22 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία για να ολοκληρωθεί πέρασε από όλες τις φάσεις μιας έντονης διαπραγμάτευσης κορυφώθηκε όμως με την άφιξη των Ευρωπαίων ελεγκτών στην Αθήνα, την περασμένη Δευτέρα, οι οποίοι μάλιστα συνοδεύονταν από εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Την Τρίτη, με το «καλημέρα», οι άνθρωποι της Κομισιόν απαίτησαν από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργο Ζαννιά, πρόσθετα μέτρα και μάλιστα τουλάχιστον 3 δισ. Ο κ. Ζαννιάς αντέδρασε έντονα υποστηρίζοντας ότι το επιχείρημα περί μεγαλύτερης ύφεσης της χώρας από το αναμενόμενο δεν επαρκεί, κυρίως όταν δεν έχει στοιχειοθετηθεί επισήμως - καθώς οι κοινοτικοί κατέφθασαν θεωρώντας δεδομένο πως η ανάπτυξη της Ελλάδας θα κινηθεί στο-1,5% με -2,0%, αντί του αναμενόμενου-0,3%.
Η συμφωνία.
Στη συνέχεια, οι τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποίησαν τους ελέγχους στα υπουργεία και τις υπηρεσίες- κι εκεί διαπίστωσαν πως το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν «περπατάει» καθόλου, ούτε αποδίδει τα υπεσχημένα. Οπότε προσέτρεξαν στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, λέγοντας πως υπάρχει πολύ μεγαλύτερη «τρύπα» στον προϋπολογισμόκαι ότι ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος κατά 4% το 2010 δεν πρόκειται να επιτευχθεί εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα της τάξης των 3,5-5 δισ. ευρώ.
Όπως είπαν χαρακτηριστικά, «ο πρωθυπουργός σας έκανε ανακοινώσεις στις 2 Φεβρουαρίου. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σάς στήριξε πολιτικά στις 11 Φεβρουαρίου. Πλησιάζει ο Μάρτιος και δεν έχει εφαρμοστεί τίποτε».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου φάνηκε πολύ πιο διαλλακτικός από τον κ. Ζαννιά- αλλά απέφυγε να δεσμευθεί. Οπότε η σκυτάλη πέρασε σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο- ο Όλι Ρεν κάλεσε από τις Βρυξέλλες τον Πρωθυπουργό, εξηγώντας του ότι τα πρόσθετα μέτρα ύψους άνω των 3,5 δισ. αποτελούν το ελάχιστο για να υπάρξει ευρωπαϊκή εγγύηση του ελληνικού δανεισμού.
Ο κ. Παπανδρέου, όπως είναι φυσικό, ζήτησε σαφέστερες δεσμεύσεις για αυτές τις «εγγυήσεις»- οπότε δεν άργησε να έρθει και το τηλεφώνημα της κ. Μέρκελ, με το οποίο υποβλήθηκε και η πρόσκληση προς τον πρωθυπουργό να επισκεφθεί το Βερολίνο στις 5 Μαρτίου. Όπως αφήνουν να διαρρεύσει συνεργάτες του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε, στον πυρήνα της στήριξης προς την Ελλάδα θα βρίσκεται η γερμανική κρατική τράπεζα ΚfW, η οποία είτε θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα είτε θα εγγυηθεί για να αγοράσουν άλλες τράπεζες τα ελληνικά ομόλογα, με ένα επιτόκιο της τάξεως των 110-120 μονάδων βάσης.

Τραπεζικές πηγές έλεγαν ότι κατά πάσα πιθανότητα στο σχέδιο αυτό- που βασικό στόχο έχει να προφυλάξει την έκθεση γερμανικών τραπεζών στα ομόλογα χωρών του Νότου της Ευρώπης, ύψους 600 δισ. θα συμπράξει κι ο κρατικός γαλλικός κολοσσός Caisse des Depots, καθώς εξαρχής Παρίσι και Βερολίνο έχουν αποφασίσει πως η κρίση στην ευρωζώνη θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού από τον πάλαι ποτέ γαλλογερμανικό άξονα. Έτσι, άλλωστε, εξηγείται και το τηλεφώνημα που φέρεται να έκανε στο Μέγαρο Μαξίμου και ο Νικολά Σαρκοζί.

Κατόπιν αυτού, ο πρωθυπουργός έδωσε στον κ. Παπακωνσταντίνου το «πράσινο φως» για να δεχθεί τις υποδείξεις των ελεγκτών της Κομισιόν για πρόσθετα μέτρα ύψους 4 δισ. Επισήμως, το σχέδιο για την εγγύηση του ελληνικού δανεισμού δεν πρόκειται να ανακοινωθεί άμεσα με λεπτομέρειες. Ωστόσο, ο Όλι Ρεν, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα θα ανακοινώσει ότι «το σχέδιο υπάρχει» - έτσι ώστε και η ελληνική κοινή γνώμη να μπορέσει να «χωνέψει» τα σκληρά μέτρα.
Τα τελευταία, θα προσδιοριστούν απευθείας από τον κ. Παπακωνσταντίνου και τον επίτροπο, αλλά όπως έλεγαν κοινοτικές πηγές, «από τη στιγμή που η Αθήνα έχει αποδεχθεί πως πρέπει να είναι ριζικά και σε αυτό το ύψος, είναι λίγο πολύ μονόδρομος το τι μπορεί να γίνει». Οι ίδιες προσέθεταν ότι και να ήθελε ο κ. Ρεν, δεν θα μπορούσε να μιλήσει επακριβώς για το σχέδιο, δεδομένου ότι δεν είναι στα χέρια της Επιτροπής, αλλά στα χέρια της κ. Μέρκελ και του κ. Σαρκοζί.

Αγορά ελληνικών ομολόγων από τη Γερμανία
Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών ομολόγων μέσω του κρατικού τραπεζικού ομίλου ΚfW. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος όμιλος επεξεργάζεται μέτρα τα οποία εντάσσονται σε ευρύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο διάθεσης προς την Ελλάδα 25 δισ. ευρώ σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Αυτό δήλωσαν χθες τέσσερις Γερμανοί βουλευτές στο οικονομικό δίκτυο Βloomberg.
Ακόμη τόνισαν ότι, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση, η αγορά ελληνικών ομολόγων από τον ΚfW με την υποστήριξη γερμανικών κυβερνητικών εγγυήσεων θα είναι ένα έκτακτο μέτρο. Ανέφεραν μάλιστα ότι το μερίδιο της Γερμανίας σε ενδεχόμενη διάσωση της Ελλάδας θα είναι περίπου 5 δισ. ευρώ, δηλαδή το 1/5 της ευρωζώνης συνολικά.
Από ΤΑ ΝΕΑ

Ο Χίτλερ και η κρίση στην Ελλάδα


Παναγία μου, σώσε μας !!!


Ακρόαση στο Κογκρέσο για το ελληνικό χρέος ζητά Αμερικανίδα βουλευτής

Ακροάσεις για συναλλαγές αμερικανικών χρηματοοικονομικών οργανισμών με την Ελλάδα ζητά με επιστολή της στον επικεφαλής της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Βουλής η Αμερικανίδα βουλευτής, Κάρολιν Μαλόνι.

Η κ. Μαλόνι, η οποία είναι συμπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου στο Κογκρέσο και γνωστή υποστηρίκτρια των θέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου, στην επιστολή της επικαλείται τις χθεσινές αναφορές του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed), Μπεν Μπερνάνκι, ο οποίος σε κατάθεσή του σε επιτροπή του Κογκρέσου, τόνισε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα ερευνήσει...
την υπόθεση των συναλλαγών σε παράγωγα προϊόντα της Goldman Sachs Group και άλλων αμερικανικών τραπεζών με την Ελλάδα.

Tονίζει ότι η αρμόδια αυτή επιτροπή του Κογκρέσου πρέπει να διερευνήσει το θέμα και να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα, εκτιμώντας ότι αν οι σχετικές εκθέσεις και αναφορές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα είναι ένα «σοβαρό θέμα» που αφορά τις ΗΠΑ.

Η Αμερικανίδα βουλευτής επικρίνει τις τακτικές των «μυστικών χρεών», σημειώνοντας ως παράδειγμα την αναφορά ενός αναλυτή ότι «είναι σαν να αγοράζεται ασφάλιση πυρός για το σπίτι του γείτονά σας, δημιουργείτε ένα κίνητρο για να καεί το σπίτι».
Από Πρώτο Θέμα

Τηλεδιάσκεψη Ομπάμα-Μέρκελ και Μπράουν για την Ελλάδα

Τις διαστάσεις που λαμβάνει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, συζήτησαν κατά τη διάρκεια σημερινής τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Γκόρντον Μπράουν.
Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία ...
του Αμερικανού προέδρου. Σε δήλωσή του νωρίτερα, ο κ. Γκιμπς ανέφερε: "η μη εξάπλωση των πυρηνικών όπλων, το Αφγανιστάν, το εμπόριο και γενικά οικονομικά ζητήματα ήταν το αντικείμενο της διάσκεψης".
Από enet

Ανοιχτή επιστολή προς τους υπεύθυνους αυτής της κατάντιας ...

(ή πώς θα βγει οριστικά η Ελλάδα από την κρίση)
Άντε ρε μπαγάσες, τα καταφέρατε επιτέλους.
Τηρήσατε κατά γράμμα τις οικογενειακές σας παραδόσεις, εσείς και οι παρατρεχάμενοί σας, κλέψατε, φάγατε, αρπάξατε, καταχραστήκατε, κουραστήκατε, αλλά τα καταφέρατε να μεταφέρετε την Ελλάδα πίσω στα πρώτα όμορφα και ρομαντικά μεταπολεμικά χρόνια.
Και όπως τότε, έτσι και τώρα, περιμένετε το επόμενο βήμα.
Έναν εμφύλιο που θα μας αποτελειώσει.
Αλλά δε θα σας κάνουμε τη χάρη.
Και επειδή εσείς δεν πρόκειται να επιστρέψετε ποτέ τα κλεμμένα κι εμείς δεν πρόκειται να δούμε ποτέ άσπρη μέρα σ' αυτόν εδώ τον τόπο, ακούστε να σας πω τι θα γίνει.
Να πουλήσετε στους ...
Κινέζους ότι απέμεινε από τη χώρα αλλά εκτός απ' τα λεφτά, να ζητήσετε κι ένα κομμάτι έδαφος στην επαρχία Γιουνάν της Κίνας.
Τι στο διάολο! Τόσο χώμα έχουν, δε θα μας δώσουν ένα κομματάκι;
Μετά οι δρόμοι μας, που έτσι κι αλλιώς δε συναντήθηκαν ποτέ, θα χωρίσουν και επισήμως.
Εσείς οι 50, 100, 300, πόσοι είσαστε, να πάρετε τις οικογένειές σας και να πάτε να φάτε τα κλεμμένα στη Λατινική Αμερική.
Κι εμείς, τα υπόλοιπα 10 εκατομμύρια μαλάκες, να πάμε να εγκατασταθούμε στο έδαφος που θα μας δώσουν οι Κινέζοι και να ξεκινήσουμε τη ζωή μας απ' την αρχή φυτεύοντας πατάτες και μαρούλια.
Τα πλεονεκτήματα πολλά και όλοι θα είμαστε ευτυχισμένοι.
Οι Κινέζοι, γιατί θα έχουν αποκτήσει το στρατηγικότερο σημείο της Ευρώπης σε τιμή ευκαιρίας.
Οι δανειστές μας, αφού μετά από τόσες δεκαετίες θα πάρουν επιτέλους πίσω τα λεφτά που αφού πρώτα μας τα έκλεψαν, μετά μας τα είχαν δανείσει.
Εσείς, αφού θα έχετε καταφέρει επιτέλους να εκτελέσετε το σχέδιο των παππούδων σας, να ξεπουλήσετε ολοκληρωτικά την Ελλάδα και να μοιραστείτε τα φράγκα.
Οι Ευρωπαίοι, γιατί θα έχουν απαλλαγεί απ' τους φτωχομπινέδες με το απλωμένο χέρι.
Και τέλος εμείς που, ζώντας στην Κίνα, με την πάροδο του χρόνου τα μάτια μας θα στενέψουν, το δέρμα μας θα κιτρινίσει, θα λέμε την Ελλάδα Γιουνάν, το μαλάκα τσιν τσαν, τα παιδιά μας Τζάκυ Τσαν και θα έχουμε ξεχάσει επιτέλους ότι κάποτε ζούσαμε σε μιά χώρα  που μας είχατε κάνει να ντρεπόμαστε γι' αυτήν και γιά τους εαυτούς μας.
Από vasilias tis monaxias

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Ο πολυτραυματίας !!!

Όταν ανακοινώθηκε ότι ο κ. πρωθυπουργός θα επισκεφτεί στις 9 Μαρτίου τον Barack Obama στην Washington, οι γερμανοί έσπευσαν να ζητήσουν από τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφτεί την Angela Merkel στο Βερολίνο στις 5 Μαρτίου, λες και ένα μήνα που γυρίζει στην Ευρώπη αναζητώντας υποστήριξη δεν είχε την ευκαιρία να τον δει τότε η πολυαγαπημένη μας Merkel .
Οι δύο ηγέτες, στον πόλεμο μεταξύ του δολαρίου και του ευρώ, αφού πρώτα έβαλαν στην μέση τον ...
«Έλληνα ασθενή» και τον πυροβολούσαν «κατά ριπάς», τώρα οι αντιμαχόμενες πλευρές, προσπαθούν ποιός θα προλάβει να εφαρμόσει στον «πολυτραυματία» την δική του θεραπεία.

Το ‘ριξαν στο… ψητό … !!!

Συνεχίζονται οι ιστορίες με τους Γαλάτες στο Πρώτο Θέμα!
Ο Karamitsix και o Themix γυρίζουν από κυνήγι!
Themix, Karamitsix και Perrix και οι  παρευρισκόμενοι στην χτεσινή συγκέντρωση του Πρώτου Θέματος απολαμβάνουν καλοψημένο ψητό γουρουνόπουλο!

AlogoAvatar !!!


Μπακογιάννη: Όχι στις εξεταστικές για την οικονομία

Δημόσια διαφοροποίηση Μπακογιάννη : Όχι στις εξεταστικές για την οικονομία
Η πρώην υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε δημοσίως ότι διαφωνεί και με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για έρευνα από την βουλή της περιόδου 2004-2009 αλλά και με την πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων από το 1981 και μετά.
Απευθυνόμενη στο ΠΑΣΟΚ είπε για το θέμα της εξεταστικής: «Η λογική σας για την Εξεταστική είναι...
εθνικά επιζήμια. Θα οδηγήσει τα δύο μεγάλα κόμματα σε μια ανταλλαγή πυρών, η οποία τελικά θα έχει έναν μόνο κερδισμένο: αυτούς οι οποίοι επιβουλεύονται την Ελλάδα και προσπαθούν να αναζητήσουν πρόσθετα επιχειρήματα εναντίον της.

Σας κάνω έκκληση, έστω και την τελευταία στιγμή. Είναι λάθος η λογική της Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία. Όσο έχω υποστηρίξει με πάθος όλες τις εξεταστικές επιτροπές που αφορούν σκάνδαλα, τόσο λέω ότι αυτή η Εξεταστική θα οδηγήσει τον πολιτικό κόσμο της χώρας σε μια δίνη, η οποία δεν θα έχει τέλος και θα οδηγήσει πάνω απ' όλα την Ελλάδα σε ακόμα δυσκολότερη θέση.»

Την κ. Μπακογιάννη ενημέρωσε προ τριημέρου ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας κ. Κώστας Τασούλας ότι η ΝΔ θα καταθέσει την σχετική πρόταση. Εκείνη εξέφρασε την διαφωνία της αλλά είπε ότι θα συμμορφωθεί με την γραμμή αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Την Πέμπτη όμως ο κ. Τασούλας ενημέρωσε τους βουλευτές ότι δεν τίθεται μεν θέμα κομματικής πειθαρχίας αλλά θα πρέπει την πρόταση να την υπογράφουν όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας. Κατόπιν τούτου η κ. Μπακογιάννη υπέγραψε την πρόταση για να μην θεωρηθεί όπως δήλωσε ότι «κάνει αντάρτικο» συνεχίζοντας πάντως να διαφωνεί.
Η κ. Μπακογιάννη επέλεξε ένα θέμα μείζονος πολιτικής προκειμένου να δηλώσει αυτόνομη παρουσία τόσο σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ όσο και με το δικό της κόμμα. Ωστόσο δεν βγήκε εκτός κομματικής γραμμής δείχνοντας και με ποιο τρόπο θα κινείται στο μέλλον εντός εκτός και επί τα αυτά της γραμμής της Ρηγίλλης.

Συνάντηση Σαμαρά Μπαρόζο στις Βρυξέλλες
Ο πρόεδρος της ΝΔ πάντως από τις Βρυξέλλες που βρισκόταν και είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο ζήτησε την « άμεση στήριξη της ελληνικής οικονομίας, για το καλό της ίδιας της ευρωζώνης».

«Ήρθα στις Βρυξέλλες γιατί θέλω να είμαι χρήσιμος για τον τόπο μου», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ ο οποίος αναγνώρισε ότι στο παρελθόν έγιναν λάθη, «τα οποία δεν πρέπει να επαναληφθούν» και πρότεινε συγκεκριμένους τρόπους επίλυσης του προβλήματος. Πρότεινε, ειδικότερα, η ΕΕ να δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις ότι δεν θα αφήσει την Ελλάδα να φτάσει στη χρεοκοπία, είτε με κάποια μορφή πιστωτικών διευκολύνσεων, είτε με την εγγύηση ότι τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν να γίνονται δεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως το τέλος του 2011, είτε με τον συνδυασμό των παραπάνω.

Εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ θα πρέπει να δεσμευτεί σε συγκεκριμένα μέτρα και όχι θεωρητικά, «διαφορετικά οι αγορές δεν θα ησυχάσουν». Τέλος, τόνισε ότι θεωρεί την προοπτική προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «άκρως επικίνδυνη και αντιευρωπαϊκή» και κατέληξε ότι η ΕΕ πρέπει να δράσει άμεσα και να βοηθήσει την Ελλάδα.
Από Πρώτο ΘΕΜΑ

Ξέπλενε "μαύρο χρήμα" η μονή Βατοπεδίου

Σε πράξεις που συνιστούν «τυπολογία ξεπλύματος μαύρου χρήματος», αλλά που, σε συνδυασμό και με την έλλειψη συντονισμού εκ μέρους των δημοσίων ελεγκτικών μηχανισμών και των τραπεζών, που καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο να ανιχνευθούν, κατέφυγε η Μονή Βατοπεδίου.

Αυτά προκύπτουν από τις καταθέσεις στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή του Παναγιώτη Μαντούβαλου, αναπληρωματικού μέλους της Επιτροπής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα και προϊσταμένου της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών και του Ιωάννη Γούσιου, εμπειρογνώμονα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο κος Γούσιος, που μίλησε για «χαλαρό θεσμικό πλαίσιο» της Τράπεζα της Ελλάδας, σχετικά στη διακίνηση των μετρητών, τόνισε ότι: ....

«Είναι απαράδεκτο, να μπορεί σήμερα κανείς να κάνει μεταβίβαση ακινήτου, να αγοράζει ένα ακίνητο και να βεβαιώνει φαρδιά-πλατιά ο συμβολαιογράφος από κάτω, ότι μετρήθηκαν 10.000.000 ευρώ χωρίς την παρουσία μου - και με την κίνηση μετρητών να γίνεται η συναλλαγή.
Αυτό, όμως, δεν είναι θέμα δικό μας. Η Τράπεζα της Ελλάδος, το μόνο που έκανε είναι να βγάλει μια ντιρεκτίβα, μια οδηγία-σύσταση προς τα πιστωτικά ιδρύματα που να λέει ότι πάνω από 250.000 ευρώ, καλό θα είναι η συναλλαγή να γίνεται είτε με εντολές, είτε με επιταγές, ούτως ώστε να μπορείς να παρακολουθείς την πορεία των χρημάτων».

Επιπλέον ανέφερε ότι από την αξιολόγηση της διαδρομής του χρήματος, προέκυψαν πρόσωπα, αλλά, όπως εξήγησε, "επειδή δεν υπήρχαν ανακριτικές ανακριτικές δυνατότητες, δεν ξέρουμε σε πολλές περιπτώσεις γιατί έγιναν αυτά"

Είναι δε γεγονός ότι στη Μονή περιήλθαν εκατομμύρια ευρώ από τις μεταπωλήσεις των οικοπέδων που της παραχωρήθηκαν αντί της περιοχής της Βισθωνίδας, σε εταιρείες στις οποίες συμμετέχει η ίδια, ή εκπρόσωποί της.

Ο Π Μαντούβαλος που μίλησε για "ξέπλυμα μαύρου χρήματος" αναφέρθηκε στην αγοραπωλησίας της εικονικής Σερβικής εταιρείαςGERUM, που υποτίθεται πως αγοράστηκε, και πουλήθηκε μετά από διετία σε τιμή τριπλάσια της τιμής αγοράς, ενώ την τραπεζική ανάληψη 2 εκ. ευρώ απ’ την Εμπορική Τράπεζα σε μετρητά από τον μοναχό Ευδόκιμο η Μονή τη δικαιολογεί ως κίνηση ενόψει της δέσμευσης των χρημάτων της.

Τόνισε πάντως ότι η μοναδική του αρμοδιότητα ήταν να καταθέσει τα όσα στοιχεία είχε, στον εισαγγελέα και να διαβιβάσει τα στοιχεία αυτά στις κατά τόπους υπηρεσίες Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να ελεγχθεί η Μονή και οι συνεργάτες της για παραβίαση της φορολογικής νομοθεσίας, που ο ίδιος εκτιμά ότι συνέβαινε.

Ωστόσο και η Επιτροπή ενάντια στο ξέπλυμα του μαύρου χρήματος στην οποία μετέχει ο κος Μαντούβαλος, ελέγχθηκε από τα μέλη της Εξεταστικής, για την μεταβίβαση της ευθύνης σε άλλες υπηρεσίες, όπως και στην καθυστέρηση αποστολής των σχετικών εγγράφωνθέμα για το οποίο επικαλέστηκε φόρτο εργασίας

Τέλος ο κος Μαντούβαλος αγνοούσε εάν ο εισαγγελέας ζήτησε την δικαστική συνδρομή της Κύπρου για το άνοιγμα των τραπεζικών συναλλαγών των εταιρειών με τις οποίες η Μονή Βατοπεδίου, δια του επιχειρηματία Άθου Κυρανίδη διακινούσε τεράστια ποσά, με τα οποία έκανε και την και στην πώληση του ολυμπιακού ακινήτου στους Θρακομακεδόνες αντί 41 εκ. ευρώ.

Από τον κ. Δένδια εξ ονόματος της ΝΔ ζητήθηκε το άνοιγμα 13 συγκεκριμένων λογαριασμών εταιρειών που συνδέονται με τη Μονή.
Από news247 μέσω papatzides

Σοκ και δέος από τα μέτρα του Ρεν

Παγώνουν έως το 2011 οι αντικειμενικές, αλλά...σοκ και δέος από τα μέτρα του Ρεν
«Σοκ και δέος» είναι η λύση που κομίζει την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα ο ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν , που καταφτάνει με έτοιμο σχέδιο «υπό μάλης».

Η έντονη αμφισβήτηση εκ μέρους των κοινοτικών για όλες τις προβλέψεις και τις παραδοχές της κυβέρνησης στο Πρόγραμμα Σταθερότητας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε άνευ προηγουμένου σκληρά μέτρα –που καμία σχέση δεν θα έχουν όσα θεωρούντο τέτοια ως τώρα.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι δεν ισχύουν πλέον οι «κόκκινες» διαχωριστικές γραμμές που είχαν τεθεί. Είναι ενδεικτικό ότι η κατάργηση του 14ου μισθού είναι το πρώτο που απαιτούν πλέον οι Βρυξέλλες, ενώ οι αυξήσεις σε ΦΠΑ κλπ φόρους θεωρούνται …«ημίμετρα»!

Την ίδια στιγμή που οι Βρυξέλλες μας ετοιμάζουν «στενό κουστούμι», στην κυβέρνηση φαίνεται να κινούνται με πιο …

χαλαρούς ρυθμούς. Όπως ανέφερε ανώτατος παράγοντας του υπουργείου, οι αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων … αναβάλλονται για το 2011.

Επιπλέον, την ερχόμενη Τρίτη ή Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθεί η εισοδηματική πολιτική για το 2010 (με πάγωμα μισθών και μείωση επιδομάτων).

Στις αρχές της εβδομάδας θα αρχίσει επίσης η … τμηματική δημοσιοποίηση του προσχεδίου του νέου φορολογικού νομοσχεδίου.

«Μέρα παρά μέρα» ή και λίγο πιο αραιά, θα αναρτάται στο διαδίκτυο (www. egov.gr) ένα-ένα κεφάλαιο του νομοσχεδίου για νέο γύρο δημόσιας διαβούλευσης.

Αφού ολοκληρωθεί και αυτό το στάδιο, το προσχέδιο θα ενσωματώσει τις αλλαγές με τις οποίες θα κατατεθεί (μετά τα μέσα Μαρτίου) προς συζήτηση στη Βουλή.

Όπως εκτιμάται, το νέο φορολογικό σύστημα θα αποτελεί νόμο του Κράτους από τον … Απρίλιο και θα αρχίσει να εφαρμόζεται στην πράξη από τον Μάιο.
Από Πρώτο ΘΕΜΑ

Ανάκληση άδειας για την Commercial Value

Αγωνία για 450.000 ασφαλισμένους
Στον αέρα βρίσκονται χιλιάδες ασφαλισμένοι της Commercial Value καθώς, σύμφωνα με χθεσινοβραδινές πληροφορίες, η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) στην κρίσιμη συνεδρίασή της ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της εταιρείας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη καθώς παρήλθε άπρακτη η ημερομηνία, εντός της οποίας οι Κύπριοι μέτοχοι της εταιρείας όφειλαν να προχωρήσουν σε αύξηση κατά 80 εκατ. ευρώ του μετοχικού κεφαλαίου της Commercial Value και ενώ ταυτόχρονα δεν ευοδώθηκαν οι προσπάθειες για εξεύρεση αγοραστή της.

Για την απόφαση αυτή ενημερώθηκε...
χθες το βράδυ και η διοίκηση της Commercial Value, η οποία στο τέλος του 2009 και πριν από τη δέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων είχε 450.000 ασφαλιστήρια συμβόλαια, μεγάλο μέρος των οποίων αφορούσε τους κλάδους αυτοκινήτου και πυρός και περίπου 50.000 τους κλάδους ζωής και υγείας.

Λουκέτο στην εταιρεία σημαίνει επίσης ότι χάνουν τη δουλειά τους οι 230 εργαζόμενοι, καθώς και οριστικό τέλος για την εποχή Ψωμιάδη στον χώρο των ασφαλειών, αφού είχε προηγηθεί η ανάκληση των αδειών λειτουργίας των δύο εταιρειών Ασπίς Πρόνοια.
Μία από τις τελευταίες πράξεις του σίριαλ της Commercial Value παίχτηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν η εποπτική αρχή απαγόρευσε στην εταιρεία να συνάψει νέα ασφαλιστήρια συμβόλαια, κίνηση που, σύμφωνα με το σκεπτικό, της αποσκοπούσε στη διασφάλιση των συμφερόντων των ασφαλισμένων.
Η απόφαση επιδείνωσε τις εξελίξεις στην Commercial Value, η οποία έχει ήδη υποστεί σοβαρή μείωση των εργασιών της μέσα από μαζικές ακυρώσεις συμβολαίων στον κλάδο πυρός και αυτοκινήτου, αλλά και σημαντικές εξαγορές συμβολαίων στον κλάδο ζωής.

Να σημειωθεί επίσης ότι η ανάκληση της άδειας της εταιρείας ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Αspis Βank, το 35% της οποίας ελέγχεται από την Commercial Value. Και αυτό, καθώς η διοίκηση του Ταχ. Ταμιευτηρίου είχε θέσει ως όρο για τη συμμετοχή της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αspis Βank να μην έχει δικαίωμα συμμετοχής σε αυτήν κανείς από τους παλαιούς της μετόχους, δηλαδή ούτε οι εταιρείες του ομίλου Ασπίς Πρόνοια ούτε η Commercial Value.

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ για την είσοδο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Αspis Βank, το 35% της οποίας ελέγχεται από την C.V.

Γιώργος Φιντικάκης από ΤΑ ΝΕΑ

Ξέσπασμα κατά των Γερμανών

Ο Θεόδωρος Πάγκαλος έθεσε θέμα για τις αποζημιώσεις από τη ναζιστική κατοχή. «Δεν χρωστάμε αποζημιώσεις στην Ελλάδα» λέει η γερμανική κυβέρνηση και απορρίπτει τις κατηγορίες
Βολές για τη στάση της Γερμανίας και έμμεσους υπαινιγμούς για τη σημερινή ηγεσία της Ευρωπαϊκής Eνωσης άφησε με δηλώσεις του ο Θεόδωρος Πάγκαλος, θέτοντας θέμα και για αποζημιώσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις της ναζιστικής κατοχής.
Αποστάσεις από τις θέσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης πήρε ο κ. Πεταλωτής, παραπέμποντας στη σημερινή απάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου σε επίκαιρη ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, μιλώντας προχθές στο BBC επεσήμανε ότι η Ιταλία έκανε περισσότερα από την Ελλάδα για να αποκρύψει την κατάσταση των οικονομικών της, προκειμένου να διασφαλίσει την είσοδό της στην ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι η κριτική της Γερμανίας καθίσταται άστοχη λόγω της ιστορίας της.

«Απλά βάζεις κάποια ποσά χρημάτων στην επόμενη χρονιά...

αυτό το έκαναν όλοι και η Ελλάδα το έκανε σε μικρότερο βαθμό από ό,τι η Ιταλία για παράδειγμα» σχολίασε ο κ. Πάγκαλος ενώ σε ό,τι αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις είπε: «Πήραν τον ελληνικό χρυσό που βρισκόταν στην Τράπεζα της Ελλάδος, πήραν τα ελληνικά χρήματα και ποτέ δεν τα επέστρεψαν. Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει κάποια στιγμή να αντιμετωπιστεί».

Πρόσθεσε, δε, ότι «θα έπρεπε να πουν «ευχαριστώ» και «δεν θα πρέπει να παραπονιούνται τόσο πολύ για κλοπές και ασάφειες στις οικονομικές συναλλαγές».

Ο κ. Πάγκαλος άφησε υπαινιγμούς και για τη σημερινή ηγεσία της ΕΕ, καθώς υποστήριξε ότι «η ποιότητα ηγεσίας σήμερα στην Ενωση είναι πολύ, πολύ φτωχή πραγματικά», παρατηρώντας «πως ήταν καλύτερα τη δεκαετία του ‘80, όταν ο Ζακ Ντελόρ ήταν επικεφαλής της ΕΕ, ενώ τη διακυβέρνηση της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας είχαν οι Χέλμουτ Κολ, Φρανσουά Μιτεράν και Μάργκαρετ Θάτσερ».

Για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, Αντρέας Πέσκε, λέγοντας τα εξής: «Οφείλω να απορρίψω τις κατηγορίες αυτές».

Ο κ. Πέσκε επικαλέστηκε τις συμφωνίες του 1960, για να προσθέσει ότι «μια συζήτηση για το παρελθόν δεν βοηθά καθόλου στην επίλυση των προβλημάτων της Ελλάδας και δεν έχει καμία σχέση με τη σημερινή κρίση».

Σημειώνεται ότι για το θέμα αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής προέτρεψε «να μην πυροδοτούμε οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιαδήποτε πλευρά εις βάρος της χώρας, ενώ κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Πέσκε είπε ότι «αυτό που προέχει είναι διαφυλάξουμε τις καλές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στους δυο λαούς».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, πάντως, επανήλθε στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, τονίζοντας ότι το θέμα «δεν έχει τύχει οριστικού διακανονισμού και η Ελλάδα ποτέ δεν παραιτήθηκε των σχετικών αξιώσεών της, διευκρίνισε όμως ότι το θέμα των αποζημιώσεων δεν συνδέεται με το σημερινό πρόβλημα της οικονομικής κρίσης.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΥΠΕΞ
Ταξιδιωτική σύσταση

Σε μια κίνηση που κάθε άλλο παρά βοηθά να πέσουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση «Βερολίνου-Αθήνας», το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε χθες το βράδυ ταξιδιωτική σύσταση προς τους Γερμανούς πολίτες που επισκέπτονται την Ελλάδα. Oπως αναφέρεται, τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να προκαλέσουν απεργίες και διαδηλώσεις το επόμενο διάστημα στις ελληνικές πόλεις και συνιστάται στους επισκέπτες να ενημερώνονται από τα ελληνικά MME και όσους τους φιλοξενούν, ώστε να αποφεύγονται οι χώροι των διαδηλώσεων.

Γ. Καρατζαφέρης
Απειλεί με πρόταση μποϊκοτάζ

Λάβρος κατά των Γερμανών εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο -όπως είπε χαρακτηριστικά- «αν η πίεση από την πλευρά τους γίνει πιο ασφυκτική, θα προτείνω στους Ελληνες πολίτες να προχωρήσουν σε μποϊκοτάζ των γερμανικών προϊόντων».

Σε συνέντευξή του για τα οικονομικά, ο Γ. Καρατζαφέρης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου στο BBC, είπε ότι «μακάρι στην Ελλάδα να είχαμε όχι έναν, αλλά είκοσι Πάγκαλους» και επιτέθηκε στις γερμανικές τακτικές έναντι της χώρας μας, λέγοντας ότι «όποτε η χώρα μας ήρθε σε επαφή με τη Γερμανία, βγήκε ζημιωμένη», αναφέροντας την περίοδο της βαυαροκρατίας και την Κατοχή.

«Μας χρωστάει η Γερμανία, δεν της χρωστάμε», επεσήμανε, σημειώνοντας ότι το ευρώ δέχεται πόλεμο από το δολάριο και «η χώρα μας είναι το θύμα του πολέμου». Χαρακτήρισε «έγκλημα» τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή για τα οικονομικά, ενώ είπε ότι «η πρόταση της ΝΔ είναι ακόμα πιο ηλίθια, αφού μας προτρέπει να ψάξουμε για ευθύνες των... νεκρών».
Παναγιώτης Τσούτσιας
ptsoutsias@pegasus.gr

Μπαράζ προκλητικών σχολίων
Κινήσεις εκτόνωσης από το Βερολίνο

Σε κάποια βήματα που στόχο έχουν να απαλύνουν την πικρία των Ελλήνων πολιτών από τα προκλητικά και προσβλητικά δημοσιεύματα γερμανικών εντύπων προέβη η Γερμανία, όπως προκύπτει τόσο από τη συνέντευξη της Ανγκελα Μέρκελ όσο και από τις δηλώσεις του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα Β. Σούλτχαϊς, ο οποίος και τα αποδοκίμασε.

«Είπε κι έναν γλυκό λόγο η κ. Μέρκελ, ότι «δεν μπορούν οι αγορές να ορίζουν την τύχη μας»», σχολίασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, ενώ ο Φ. Πετσάλνικος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό πρέσβη, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη στήριξή της προς τη χώρα μας.

Ο πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος κάλεσε χθες στο γραφείο του τον Γερμανό πρέσβη, του μετέφερε τη δυσφορία, αλλά και την ανησυχία του ελληνικού Κοινοβουλίου για μια σειρά δηλώσεων που γίνονται σε βάρος της χώρας μας από διάφορους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες της Γερμανίας και οι οποίες τροφοδοτούν τα γερμανικά ΜΜΕ, με κίνδυνο, όπως επεσήμανε, να δημιουργηθεί μια εντελώς διαστρεβλωμένη και άδικη εικόνα στη γερμανική κοινή γνώμη για την Ελλάδα και τους Ελληνες:

«Δεν ζητάμε να δώσουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι από το υστέρημά τους χρήματα σε μας. Εκείνο που η Ελλάδα χρειάζεται, όπως και κάθε χώρα της ΕΕ, είναι η αλληλεγγύη και η στήριξη για να μπορέσει να αποκρούσει η χώρα μας αυτή την επίμονη επίθεση που γίνεται σε βάρος της από τους κερδοσκόπους των διεθνών αγορών», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής στον Γερμανό πρέσβη, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του για τα προσβλητικά δημοσιεύματα.

Ο κ. Σούλτχαϊς δήλωσε ότι η Γερμανία βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της χώρας μας «ως φίλος και εταίρος» και πως η γερμανική κυβέρνηση «έχει απόλυτη εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα εξόδου από την κρίση».

Ο ίδιος με γραπτή δήλωσή του απηύθυνε έκκληση να μη συγχέονται οι μεμονωμένες φωνές στον γερμανικό Τύπο με την κοινή γνώμη της χώρας του απέναντι στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως η αντιπαράθεση στα μέσα επικοινωνίας δεν αντικατοπτρίζει τις καλές ελληνογερμανικές σχέσεις.
Γιάννα Μπαλή από ethnos

Στο σφυρί ακίνητα μεγαλοοφειλετών

Έχουν ακίνητη περιουσία 5,3 δισ. και χρωστούν στην Εφορία 519,7 εκατ. ευρώ
Με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς της ακίνητης περιουσίας τους έρχονται αντιμέτωποι 26.165 φορολογούμενοι που χρωστούν στην Εφορία πάνω από μισό δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν στην κατοχή τους 103.290 ακίνητα συνολικής αξίας πάνω από 5 δισ. ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης φέρεται αποφασισμένο να φτάσει την κατάσταση στα άκρα βγάζοντας ακόμα και σπίτια μεγαλοοφειλετών στο σφυρί, προκειμένου να εισπράξει όσο το δυνατόν περισσότερα έσοδα από τη δεξαμενή των 30 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Έτσι, σε πρώτη φάση μπαίνουν στο στόχαστρο ...
οι οφειλέτες αυτοί που, όπως αποκάλυψαν οι διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, έχουν στην κατοχή τους σημαντική ακίνητη περιουσία. Σειρά για σαρωτικές διασταυρώσεις και ελέγχους παίρνουν επίσης όσοι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και δεν δηλώνουν στην Εφορία τους τόκους, οι επιτηδευματίες με ροπή σε πλαστά και εικονικά τιμολόγια, αλλά και όσοι «ξεχνούν» να αποδώσουν στο Δημόσιο τον ΦΠΑ που οφείλουν. Ήδη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων πραγματοποιεί τις σχετικές διασταυρώσεις και τα πρώτα ευρήματα βγάζουν λαβράκια για... πένητες έναντι της Εφορίας με ακίνητα εκατομμυρίων.

Ακόμα και πλειστηριασμοί
Όπως έδειξαν οι διασταυρώσεις ανάμεσα σε φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές και ιδιοκτήτες ακινήτων, 26.165 οφειλέτες του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη 519.766.576 ευρώ- χωρίς να υπολογίζονται πρόστιμα και προσαυξήσεις- έχουν στην κατοχή τους και έχουν δηλώσει στην Εφορία 103.290 κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 5 δισ. ευρώ (5,229 δισ. ευρώ για την ακρίβεια). «Είναι αδιανόητο», λέει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «στην τρέχουσα συγκυρία των σκληρών περικοπών δημοσίων δαπανών και με τις Βρυξέλλες να πιέζουν για νέα αύξηση των φόρων, να υπάρχουν οφειλέτες που ενώ έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τα χρέη τους, απλά να... σφυρίζουν αδιάφορα».

Η λίστα των 26.165 φορολογουμένων έχει ήδη προωθηθεί στη Διεύθυνση Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και με σχετική εντολή στις εφορίες και τις επιθεωρήσεις, οι οποίες με την αρωγή του δικαστικού τμήματος θα επιδιώξουν την είσπραξη των οφειλών. Εντός των ημερών, οι εν λόγω φορολογούμενοι θα υποστούν την όχληση της Εφορίας σε πρώτη φάση μέσω επιστολής ή τηλεφώνου για την άμεση ρύθμιση των οφειλών τους. Εάν η σχετική προθεσμία που θα τους παρασχεθεί, παρέλθει χωρίς να εξοφληθεί η οφειλή (με δόσεις που θα τηρούνται κατόπιν του σχετικού διακανονισμού) τότε η Εφορία θα βγάζει μέρος της ακίνητης περιουσίας του φορολογουμένου στο σφυρί προκειμένου να καλυφθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έναντι του Δημοσίου.

Η έφοδος της Εφορίας αφορά φορολογούμενους με σημαντική ακίνητη περιουσία και επίσης σημαντικές ληξιπρόθεσμες οφειλές σε κεφάλαιο, που βεβαιώθηκαν μέχρι τις 30 Ιουνίου 2009, και οι οποίοι μέχρι σήμερα έμεναν στο απυρόβλητο.

Φοροκυνηγητό για καταθέσεις εξωτερικού
Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται και φορολογούμενοι με καταθέσεις στο εξωτερικό οι οποίοι αποφεύγουν τη φορολόγηση των τόκων μη δηλώνοντας τις καταθέσεις τους, στερώντας έτσι σημαντικά έσοδα από τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δ. Σπινέλλη, «έχουμε συγκεντρώσει στοιχεία από το 2005 και μετά σε συνεργασία με ξένες τράπεζες για τους τόκους των καταθέσεων, προκειμένου να εντοπίσουμε ποιοι από τους φορολογούμενους δεν δηλώνουν στην Εφορία τους τόκους- όπως έχουν υποχρέωση- αποφεύγοντας έτσι τη φορολόγηση».

Η κίνηση αυτή του υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται πως θα αποτελέσει μέσο πίεσης προς όσους διατηρούν κεφάλαια στο εξωτερικό εν όψει της παροχής κινήτρων για τον επαναπατρισμό κεφαλαίων ενώ θα δράσει αποτρεπτικά και για όσους σκοπεύουν να βγάλουν λεφτά στο εξωτερικό.
ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥΣ παίρνουν όσοι έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και δεν δηλώνουν στην Εφορία τους τόκους.

Έρχεται και το ΕΤΑΚ για το 2009
Η ΓΕΝΙΚΗ Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προσπαθεί να ολοκληρώσει την είσπραξη του ΕΤΑΚ 2008, προκειμένου σε περίπου έναν μήνα να αρχίσει και η αποστολή των σημειωμάτων για το 2009. Μέχρι στιγμής, 70.000

φορολογούμενοι υπόχρεοι σε ΕΤΑΚ 2008 δεν έχουν λάβει το εκκαθαριστικό τους, καθώς εντοπίζονταν πολλά λάθη στις δηλώσεις τους, με αποτέλεσμα να απαιτείται νέα διόρθωση από τις Εφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2010 καταργείται το ΕΤΑΚ, και όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, αντικαθίσταται από τον ετήσιο φόρο κατοχής μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει το υπουργείο Οικονομικών, ο νέος φόρος θα έχει προοδευτικούς συντελεστές και θα επιβάλλεται σε ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Έλενα Λάσκαρη από ΤΑ ΝΕΑ

Πιέζουν οι επιτηρητές για β' πακέτο τώρα

ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ 3,5 - 5 ΔΙΣ. ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ 4% ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ * ΣΥΖΗΤΑΕΙ ΔΝΤ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Το δεύτερο συμπληρωματικό πακέτο μέτρων 3,5 με 5 δισ. ευρώ ζητάει επιμόνως η τρόικα των επιτηρητών, για να δώσει τη δική της στήριξη μείωσης των επιτοκίων δανεισμού.
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποδεχτεί την «αναγκαιότητα» λήψης των μέτρων, τα οποία κορυφαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζουν «δύσκολα», και πιέζει την Ευρωπαϊκή Ενωση να εξειδικεύσει τα δικά της μέτρα στήριξης και της στέλνει μήνυμα πως αρχίζει να βλέπει καθαρά τον δρόμο προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο...
«Πώς μπορούμε να αποκλείσουμε το ΔΝΤ, όταν έχει έτοιμα 30 δισ. ευρώ», δήλωναν χθες τα κυβερνητικά στελέχη, στέλνοντας μήνυμα προς την τρόικα των επιτηρητών πως υπάρχει κι άλλος ίδιος δρόμος, καθώς και οι μεν (Ευρ. Ενωση) και οι δε (ΔΝΤ) «μας ράβουν το ίδιο κοστούμι»!

Με υπουργούς
Το οικονομικό επιτελείο τοποθετεί στο προσεχές 15θήμερο το κρίσιμο χρονικό διάστημα για τη λήψη των συμπληρωματικών μέτρων, τα οποία θα οριστικοποιηθούν άμα τη αφίξει του επιτρόπου Ολι Ρεν, ο οποίος θα βρίσκεται στην Αθήνα τη Δευτέρα, οπότε και θα συναντηθεί με τους υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, Εργασίας Α. Λοβέρδο και Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, καθώς και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο.

Ο επίτροπος επιδιώκει να σχηματίσει πλήρη εικόνα για την ελληνική οικονομία από το πόρισμα της 10μελούς αποστολής που αναχώρησε χθες, με επικεφαλής τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Βέλγο Servaas Deroose και μεταξύ αυτών Klaus Masuch από την ΕΚΤ και Marialuz Moreno Badia από το ΔΝΤ, και οι οποίοι θα έρχονται στην Αθήνα σχεδόν κάθε 15θήμερο.

Βλέπουν 2%, όχι 4%
Θέση των επιτηρητών, οι οποίοι αναγνωρίζουν ότι οι παρεμβάσεις (όπως νομοσχέδια) έχουν επιταχυνθεί κατά δύο μήνες, είναι ότι το ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης δεν θα οδηγήσει σε μείωση 4% ή 9,8 δισ. ευρώ του ελλείμματος. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα εκτιμούν ότι μειώνουν 2% το έλλειμμα και γι' αυτό ζητούν πρόσθετα μέτρα 1,5-2% του ΑΕΠ ή 3,5-5 δισ. ευρώ για να είναι βέβαιο το έλλειμμα του 8,7% στα τέλη του έτους.

Η ελεγκτική τρόικα θέτει πρωτίστως τα «ρίσκα» που αναθεωρούν τις προβλέψεις και τα οποία αναγνωρίζει η ελληνική κυβέρνηση, εντοπίζοντάς τα σε: ύφεση (εκτιμάται σε 2% από Ε.Ε.), τόκους από άνοδο σπρεντ (σ.σ. ήδη μας έχουν επιβαρύνει με ακόμη 1 δισ.), πορεία εσόδων, χαμηλή απορροφητικότητα ΕΣΠΑ, χρέη νοσοκομείων, υλοποίηση φορολογικού και ΠΔΕ.

Τετραπλό σοκ
Η κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να πάρει ακόμη και τα πιο δύσκολα μέτρα, αρκεί να έχει την πραγματική στήριξη της Ε.Ε. Και τα μέτρα αυτά, που επεκτείνονται σε έσοδα και δαπάνες και θα απαρτίζουν το 2ο συμπληρωματικό πακέτο μέτρο, αφορούν:

1 Περικοπές αποδοχών 1 δισ. ευρώ ή κατά μέσο όρο 5%, που εξειδικεύονται σε περαιτέρω μείωση επιδομάτων και πρόσθετων παροχών 10% ή μέχρι και 100% για έξοδα κίνησης. Το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική ανακοινώνεται το αργότερο την επόμενη εβδομάδα και δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει τελικά και τις περικοπές από το δεύτερο πακέτο. Οι περικοπές είναι «μόνιμες» και θα ενσωματωθούν στο Ενιαίο Μισθολόγιο, δήλωνε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος. Το κόψιμο του 14ου μισθού το απεύχονται, λόγω των έντονων κοινωνικών αντιδράσεων και του τεράστιου πολιτικού κόστους.

2 Αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, που θα αποφέρει έσοδα 2-3 δισ. ευρώ. Η αύξηση μπορεί να είναι από 1 έως 3 ποσοστιαίες μονάδες (σ.σ. θεωρείται δύσκολο τεχνικά το έτερο σενάριο για έναν βασικό συντελεστή 15% σε αντικατάσταση του 9% και 19%), ενώ θα επιβληθεί και συντελεστής πολυτελείας μέχρι 30%.

3 Αύξηση ΕΦΚ για άντληση 1,7 δισ. ευρώ. Η αύξηση κατά 30% του φόρου στα καύσιμα θα αποφέρει 1 δισ. ευρώ και κατά 20% σε τσιγάρα και ποτά 650 εκατ. και 60 εκατ., αντίστοιχα.

4 Η επέκταση της εισοδηματικής πολιτικής του Δημοσίου και στον ιδιωτικό τομέα είναι σχεδόν βέβαιη από το οικονομικό επιτελείο, το οποίο θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν ανάλογες θυσίες. «Εξ αντανακλάσεως» η πολιτική μισθών θα επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς θα δουν τι γίνεται στο Δημόσιο, δήλωνε χθες κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Παπακωνσταντίνου
Την κρισιμότητα της κατάστασης περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών στους φορείς κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Ομάδας Συντονισμού για το φορολογικό, λέγοντας: «Η χώρα είναι σε απολύτως κρίσιμη συγκυρία. Οι αποφάσεις εκτός από επώδυνες είναι και αναγκαίες», ζητώντας την πλήρη συναίνεσή τους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε τη θέση της κυβέρνησης για σύνδεση των αποδείξεων με το αφορολόγητο υποσχόμενος ότι θα υπάρξουν διορθώσεις, συζητάει τη σύνδεση των φορολογικών συντελεστών με κίνητρα απασχόλησης και ζήτησε στοχοποίηση φοροφυγάδων από τις ίδιες τις επαγγελματικές ομάδες. Το φορολογικό θα δοθεί τμηματικά (φυσικά πρόσωπα, νομικά πρόσωπα, ακίνητα κ.λπ.) από την ερχόμενη εβδομάδα και θα περάσει από δημόσια διαβούλευση, με στόχο να κατατεθεί και να ψηφιστεί μέσα στον Μάρτιο.
Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ από enet

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Προκρίθηκε ο Παναθηναϊκός

Με μια καταπληκτική εμφάνιση ο Παναθηναϊκός κέρδισε τη Ρόμα μέσα στο Ολίμπικο της Ρώμης με 3-2.
Τα γκολ για τον ΠΑΟ σημείωσαν ο Σισέ 40' και 45'+1', Νίνης 43' ενώ για τη Ρόμα στο 11' ο Ρίσε και στο 66' Ντε Ρόσι.

Βίντεο από newsit και troktiko

Μεσοπέλαγα !!!

Οι MEGAλοι επαναστάτες του Κολωνακίου !!!

Συνεχίζοντας την αντίσταση οι «επαναστάτες του Κολωνακίου» κατά την πορεία διαμαρτυρίας των απεργών συναντήθηκαν χθες στο «Da Capo Rebels Club» για να λάβουν αποφάσεις για την συνέχιση και να καθορίσουν τη μορφή του τηλεοπτικού αγώνα που θα ακολουθήσουν από αύριο.
Οι MEGAλοι επαναστάτες του Κολωνακίου !!!

Χειρότεροι και από το «Μικτό» !!!

Διαπιστώσεις μετά τον έλεγχο από τους ευρωπαίους εμπειρογνώμονες- ελεγκτές στο Υπουργείο Εργασίας.

Μέρκελ, Σαρκοζί ζητούν αγορά αεροσκαφών

«Πράσινο φως» για συνέχιση των εξοπλιστικών προγραμμάτων για τα οποία έχουν ήδη αναληφθεί δεσμεύσεις δόθηκε χθες, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλου, του αναπληρωτή υπουργού κ. Π. Μπεγλίτη και του υπουργού Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη.
Οι πιέσεις που δέχεται η Αθήνα για αγορά πολεμικών αεροσκαφών είναι μεγάλες, όπως και οι πιέσεις για αύξηση της συμμετοχής στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, ενώ παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Οσον αφορά τους εξοπλισμούς, συμφωνίες της προηγούμενης κυβέρνησης που θα συνεχισθούν, είναι η αγορά...
έξι φρεγατών Fremm από τη Γαλλία και 450 Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) από τη Ρωσία. Επιπλέον, θα προχωρήσει η προμήθεια βλημάτων από τη Γερμανία για τα άρματα μάχης Leopard.
Στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης αναφέρθηκε ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε κρούσεις από Παρίσι και Βερολίνο για αγορά πολεμικών αεροσκαφών, ωστόσο, η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι η δημοσιονομική κατάσταση δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο και το θέμα θα εξετασθεί όταν βελτιωθούν τα οικονομικά μεγέθη.

Οσον αφορά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, ο γερμανικός όμιλος Thyssenkrupp επανήλθε με βελτιωμένη πρόταση για την πώληση στην Abu Dhabi Mar, πιο κοντά στις απαιτήσεις της κυβέρνησης για βιώσιμο σχήμα χωρίς απώλεια θέσεων εργασίας, ωστόσο, όσο η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, στο υπ. Εθνικής Αμυνας επιμένουν ότι όλες οι εναλλακτικές παραμένουν ανοιχτές.

Ο κ. Παμπούκης που πρόκειται σήμερα να μεταβεί στο Παρίσι για επαφές με τη γαλλική κυβέρνηση για το πλαίσιο οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας - Γαλλίας, συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη για να έχει την πλήρη εικόνα για το σκέλος των εξοπλισμών.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας ανέλυσε στον πρωθυπουργό τις προτεραιότητες εξορθολογισμού και αναδιοργάνωσης της λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω των οποίων θα επιτευχθεί η προβλεπόμενη μείωση του προϋπολογισμού του υπουργείου κατά 12,1%.
Της Δωρας Aντωνιου από Citypress